Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hij schildert als de frisse, Friese wind

(voor René Tweehuysen)

Je bent geboren in 1957 in Utrecht. Als kind kon je al goed tekenen. Jouw kunstliefde heb je van huis uit meegekregen. Van 1978 tot 1983 studeerde je aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar kreeg je les van Peter Bol, de zoon van de bekende schilder Kees Bol. Peter leerde veel van het lanterfanten en dagdromen. In de natuur zag hij het vergeten paradijs, waar enkel schoonheid en harmonieuze eenheid is. Door deze verlichtingsbeleving werd hij helaas een eenzame eenling. Kees Bol overleed op 16 september 2009 in Heusden. Hij was o.a. een leerling van Paul Citroen. Zijn zoon Henri was ook een kunstschilder, die op zijn 55-ste in Den Bosch overleed. Je kreeg ook les van Peter van de Locht en Marc Ruygrok.

Peter van de Locht is geboren op 9 november 1946 in Millingen. Hij is een Duits-Nederlandse schilder/graficus/beeldhouwer/componist, die docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht was. Marc Ruygrok is in 1953 in Voorburg geboren en hij is een schilder/beeldhouwer. Hij is de kleinzoon van de beeldhouwer Albert Termote, die beroemde ruiterstandbeelden maakte. Hij maakte vooral kenmerkende, groteske letters. In Utrecht werd je beïnvloed door de figuratieve schilders Pyke Koch en Moesman. Later werd je door Rembrandt, Vermeer, Mondriaan en Rothko beïnvloed.

Van 1984 tot 1990 had je jouw abstracte schilderperiode. Vanaf 1984 exposeerde je geregeld in het binnen- en buitenland. Daarna werd je een figuratief werkend beeldend kunstenaar. Van 1990 tot 1992 bestudeerde je de 16-de en 17-de eeuwse schilders in Amsterdam. Vanaf 1990 ging je terug naar de figuratieve kunststijl, waar je het meest krachtdadig in bent. Vanaf 1999 woon je met jouw gezin aan de Friese waddenkust, aan de oude zeedijk in het dorp Oudebildtzijl, met ongeveer 740 inwoners en ontstaan door Zuid-Hollandse dijkwerkers. Er is een beroemde, oude sluis en een gerestaureerde herberg uit 1664, genaamd 'De Klok'. Niet te verwarren met de bierbrouwerij 'De Klok' van Grolsch. Je hebt het uitzicht op drie Waddeneilanden. Jouw terugkomende thema's zijn: portretten, dieren, landschappen, stillevens en alle combinaties hiervan.

Je werd een expert in het schilderen van de menselijke figuur, inclusief naaktportretten. Je wilt in een portret het karakter van de geportretteerde tevoorschijn toveren, want het gaat jou om de bezieling. Je combineert het 'hedendaags realisme' met de schildertechnieken van de Oude Meesters. Je schildert geregeld mensen uit jouw omgeving, wat je een grote uitdaging vindt. Zoals Deborah, Mariska, Flora, Lia, Irma en Ton. Je schildert ook portretten in opdracht. In 1995 portretteerde je Harry Mulisch. Hij bleef er opvallend lang naar kijken. In 1997 maakte je een portret van Adelheid Roosen en Leonie Jansen, getiteld 'Vriendinnen geven zich bloot, droevig en blij'. In 1998 volgde een statieportret van koningin Beatrix, die zelf kwam poseren.

In 2001 maakte je een portret van Paul Witteman en in 2005 een meesterlijk typerend portret van Simon Vinkenoog. Jan Wolkers en Boudewijn de Groot heb je ook fantastisch en uniek vastgelegd. Naast deze beroemdheden maakte je ook in opdracht geschilderde portretten van o.a. Angelique de Feijter, Bep, Barbara, Danielle en Hannah Wagendorp, Antoinette Jelgersma, Mariska, Harmike en Jiska. Je schildert ook kinderportretten en groepsportretten. Je maakt tekeningen van o.a. naakte vrouwen en natuurtaferelen. Je bent lid van het Tekengenootschap Tsien, wat in januari 2009 door Tjeerd Landman en Sytse Singelsma is opgericht. Er wordt veel gewerkt met vrouwelijke naaktmodellen. Jij kunt ook intrigerende, impressionistische schilderijen maken, zoals het pakkende naaktportret 'Wakker worden'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 januari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 92Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)