Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tommy Wieringa bij Eva Jinek

Op 18 januari 2018 zat de maatschappelijk betrokken romanschrijver Tommy Wieringa in het talkshowprogramma van de alerte, altijd goedgemutste, vitale, goed geklede Eva Jinek. Ik verwachtte, dat hij over zijn schrijfwerk ging praten, maar dat deed hij in dit geval totaal niet. Het was dan ook hoogst verrassend, dat hij het over de SyRI wet wilde hebben. SyRI is een afkorting van: Systeem Risico Indicatie. Deze wet is bedacht door minister Lodewijk Asscher (PvdA) en ex-minister Wim Opstelten (VVD). Het is bedoelt om de fraude aan te pakken en dan met name bij uitkeringsgerechtigden en criminelen. Alsof die in dezelfde categorie zouden zitten, maar dat gevaar bestaat wel in de paranoia-hoofden van bewindsvoerders als Asscher en eerder Opstelten. Er vindt op zogenaamd legale manier een heksenjacht, stigmatisering en demonisering plaats via een zelfgemaakte wet, die werkelijk alle privacygrenzen schendt.

Het doembeeld, wat George Orwell in zijn roman '1984' beschreef is op sluipende manier werkelijkheid geworden. Het is een schandalig oorlogsfregat met de zeeroverskapitein Lodewijk Asscher aan het roer. Die man met die onschuldige, kleine oogjes en zijn babyface. Het gevaar komt altijd uit een onverwachtse hoek. Bovendien is het geldingsdrang van die in het nauw gedreven partijleider met schamele overgebleven 9 zeteltjes, die er bij de volgende verkiezingen ook nog zullen worden afgeknabbeld, mag ik hopen. Hij wil de toch al kwetsbare groepen in de amenleving helemaal uitkleden en ontleden. Het is niet minder dan een psychologische genocide en daarom begrijp ik de woede van Tommy wel degelijk. Tommy schudt ons godzijdank wakker, want deze misstanden van de overheid gebeuren inderdaad pal onder onze neus. Ze doen het allemaal zo verrekte stiekem, dat je het nauwelijks merkt. Het grote, domme volk is toch al murwgeslagen door alle wetjes en regels, Mooi, houden zo. Denken die akelige, misvormde, uithollende, tirannieke mutanten.

Tommy zegt, dat deze wet volkomen haaks staat op de privacy van de individuele burger. Daarmee overdrijft hij niet, want Lodewijk Asscher (ik laat Opstelten even achterwege) wil nog steeds aan een grootschalige gegevensuitwisseling gaan doen, waarbij er zelfs 17 gegevenspunten zijn genoemd, wat er op neer komt, dat er voor iedere burger geen bewegingsvrijheid meer overblijft. Iedereen wordt tot op het bot doorgelicht. Nu is de Raad van State zeer kritisch over deze monsterlijke aanpak van Lodewijk, want zij noemen het een 'vergaande beperking van de persoonlijke levenssfeer!'. Stijfkop Lodewijk legt het oordeel van de Raad van State botweg naast zich neer. Hij waant zich ineens een crimefighter en een Batman, Superman en Spiderman ineen. Deze zichzelf willen bewijzende macho is een groot gevaar voor de volksgezondheid. Zijn lachje is nog irritanter huichelachtiger dan die van Rutte.

We hebben inderdaad moedige rebellen als de hoogst intellectuele Tommy nodig om deze man een halt toe te roepen. Tommy heeft zijn pleidooi tegen deze mensonterende wet zo goed als op papier en hij gaat daarmee naar de rechter. Ik ondersteun hem daarbij van harte. Bij deze dan. Voor mij is Tommy een moderne Robin Hood, die de gewiekste plannen van de onterecht al te rijken bestrijdt. Ik maak graag deel uit van zijn vrijheidsstrijd. In de alsmaar verder gaande digitalisering van onze samenleving moeten we waken voor conservatieve, onverlichte, onderdrukkende, dualistisch denkende, voor geld over lijken gaande, in brave, strakke pakken paraderende, aalglad sprekende, eng politie-achtig denkende, de vrijheid alsmaar meer beperkende, robotachtige, emotieloze, krengerige, hooghartige, calvinistisch strenge haatdragenden als de van staal en prikkeldraad gemaakte Pinokkio Lodewijk.

Ik woonde ooit in de gereformeerde pastorie in Voorthuizen en in die omgeving woonden/wonen veel onvervalste, totaal van zichzelf overtuigde gelovigen. Ik ging graag met die volop geïndoctrineerden in discussie over hun vaststaande overtuigingen, maar ze weken echt voor geen millimeter. Die mensen zijn echt dodelijk vermoeiend gehersenspoeld en daar kom je nooit doorheen, welke intellectuele wapens je ook inzet, zij blijven vasthouden aan het repeterende cassettebandje in hun beperkte breinen. Net als Lodewijkje. Was Lodewijk van Deyssel er nog maar. Die had hem vlijmscherp van repliek gediend. Maar goed, nu is er Tommy Wieringa en die is even zo scherp van de tongriem gesneden. Schrijvers zijn met name uiterst gevoelig voor privacyschendingen, omdat zij privacy als een heilig recht ervaren, de basis van waaruit zij opereren.

De ware schrijvers komen voort uit de volksgeest en niet uit een verwende elite met softe noga en geitenmelk als ontbijt. Denk alleen nog maar eens aan de grote Victor Hugo, die met 'De ellendigen' het volk op de troon wist te zetten. De strijd tegen de SyRI wet is dan ook een nobele, echt socialistische strijd. Lodewijkje is een slap aftreksel, wat heet, een aanfluiting in vergelijking met Pieter Jelle Troelstra. En Joop zou hem een klets in het gezicht geven. Het socialisme in de politiek is hierbij doodverklaard. Er waait wellicht nog wat over naar GroenLinks, maar daarmee houdt het wel op. Lodewijkje is een verkapte VVD-er, die met de staart tussen de benen rare wetjes erdoor wil voeren. Hoe dan ook, schrijvers als Tommy Wieringa blijven de vrije gedachte, geest en ziel verdedigen, inclusief het vrije lichaam. Je maintiendrai!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 januari 2018


Geplaatst in de categorie: emoties

4.8 met 5 stemmen 2.697Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Olean
Datum:
17 augustus 2019
YES! Chapeau voor de adjectieven in al.4!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 februari 2018
YES!, Annejan, ik ben er eindelijk achter gekomen, maar met die 'Ivo Opstelten' bedoelde ik 'Henk Vonhoff', ooit getrouwd met Louise Luijendijk, de tante van Joris Luijendijk. Samen met haar kreeg hij drie kids. Bovendien was hij de oudoom van Theo van Gogh. Small world.
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
21 januari 2018
Volgens mij was en is het Ivo Opstelten, maar dit geheel terzijde. '1984' haal jij terecht aan, maar meer nog sla jij de spijker op z'n kop voor wat betreft die 'zeeroverskapitein'; 't is overduidelijk wie in het huidig kabinet de broek aan heeft en nog duídelijker wie niet...! Wat dat lachje betreft, sla jij diezelfde spijker dubbel op z'n kop. Chapeau! Eveneens voor die maar liefst 14 bijvoeglijke naamwoorden in de vierde alinea. Mooi en terecht dat jij aan de Franse schrijver Victor Hugo refereert; het Kanaaleiland Guernsey, waarnaar deze auteur werd verbannen, ademt voor een belangrijk deel deze grote schrijver...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)