Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een irritant, bazig landje

De verzoeningsgesprekken tussen Turkije en Nederland zijn opnieuw vastgelopen. Qua standpunten komen we waarschijnlijk nooit tot elkaar, zolang de versteende dictator Recep Erdogan aan de macht blijft. Mocht zijn opvolger van dezelfde statuur zijn, dan gaat het nog veel langer duren. De intellectuelen in Turkije blijven zich gelukkig wel tegen de dictatuur van Erdogan verzetten en uitspreken. Minister Halbe Zijlstra botst teveel met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. De escalaties uit een nog niet erg ver verleden zijn vooralsnog onoverbrugbaar. Het huidige Turkije is dan ook een niet erg aantrekkelijk land meer om luchtig mee om te gaan. Erdogan noemde de Nederlanders nazisten en fascisten, omdat er een paar oproerkraaiers van Turkse afkomst door wat hondjes in de broeken werden gebeten. Duidelijk Erdogan-aanhangers. Inmiddels is Turkije op schandalige wijze bezig om de Koerden uit te roeien. Dat gebeurt in het noorden van Syrië en Irak. Die mensen willen ook graag ergens wonen, maar Erdogan voelt zich door hen bedreigt. Het Turkse leger is veel sterker en dat weten ze. Hitler had op een gestoorde manier een hekel aan Joden, zigeuners (Roma), homoseksuelen en zwakbegaafden/gehandicapten. Erdogan projecteert zijn gestoorde frustraties op de Koerden, de Gulan-aanhangers en de vrije pers.

Gelukkig zijn we nu eindelijk geen officiële vrienden meer met de Turkse overheid, een doorzichtige dictatuur van jewelste. Ik vond het al heel vreemd dat Rutte weer met Erdogan in gesprek ging en hij door deze onbetrouwbare sluwaard met zijn gluiperige slange-oogjes 'oude vriend' werd genoemd. Een land, die zijn eigen bewoners de mond snoert en gevangenisstraffen incluis ernstige martelingen geeft, daar wil je niet mee bevriend zijn. Dat heet natuurlijke intuïtie. Erdogan spreekt 'met een gespleten tong', zoals de Indianen over de blanke kolonisten zeiden, ze zeggen het één, maar ze doen het ander, ze liegen en bedriegen met mooie praatjes, ze misbruiken je puur voor hun eigen, egoïstische gewin. En de Indianen hadden groot gelijk. Ons landje kan soms best erg groots zijn, bijvoorbeeld door nu het qua landgebied veel grotere Turkije de hand te weigeren, wat best moedig is, maar vooral erg bij onszelf blijvend en allereerst eerlijk tegen onszelf. Je moet nooit jezelf verloochenen en je eigen overtuigingen trouw blijven. Een democratie versus een dictatuur, dat klikt natuurlijk nooit. Met valsaards ga niet dineren.

En Nederland boert maar door, want ondertussen heeft Raymond Knops van Koninkrijksrelaties gezegd, dat er op het Zuid-Amerikaanse eiland Sint Eustatius sprake is van een financieel wanbeleid. Nederlanders en geld, daar bestaat een warme relatie tussen. Van oudsher zijn wij slimme en overtuigende handelaars en doen we het nog steeds uitstekend op de wereldmarkt. Maar met ons kolonialisme heb ik wel wat moeite, denk alleen al aan de gruwelmoorden, die de Nederlanders in Nederlands-Indië hebben aangericht. Hoe ze dat land leeggeroofd hebben van meer dan dure specerijen. Op Sint Eustatius, een tropisch relaxeiland zou je misschien denken, maar nee, het is voor velen eerder een soort Alcatraz, met een dictatuur van zelfverrijkende machthebbers, een slechte infrastructuur, veel armoede en veel werkeloosheid onder de jongeren. Volgens het Nederlandse ministerie hebben ze daar de Nederlandse wetten opzij gegooid en er eigen wetten voor in de plaats gezet. Er zijn vele miljoenen in dat eiland geïnvesteerd, maar dat geld is blijkbaar door de geldinpikkers voor eigen gebruik gespendeerd. Waar moet ik dan aan denken? cocaïnegebruik, peperdure huizen en auto's, luxe reizen en tophoeren? Het kan maar zo.

Er wonen ruim 3000 mensen op Sint Eustatius, dus zeg maar het mensenaantal van een klein dorp. Nederland gaat een groep regelaars sturen, die orde op zaken wil stellen en daadwerkelijk positieve veranderingen wil doorvoeren. In feite neemt Nederland gewoon de macht over en is het niets anders dan een vernieuwde landje-pik-zaak. De gedeputeerde van de eilandsraad Derrick (kijk maar uit!) Simmons vindt, dat Nederland aan het pesten is en dat er sprake is van schending van de internationale regels. Ze zullen dan ook Amerika om hulp gaan vragen. Eerlijk gezegd ben ik het wel eens met Derrick, want wat willen die arrogante Nederlanders nou met een mijlenver eiland, wat ze onrechtmatig hebben buitgemaakt? Aan het einde van de 15-de eeuw waren de eerste bewoners de Indianen van de Arawakcultuur. De Fransen bouwden er een klein fort, maar zij vertrokken, omdat ze geen watertoevoer konden regelen. Toen kwamen in 1636 de Nederlanders daar (met name Zeeuwen), die regenbakken wisten aan te leggen. Sindsdien denken de Nederlanders, dat Sint Eustatius van hen is, maar dat is natuurlijk uiterst betwistbaar. Trouwens, hoeveel Nederlanders gaan daar nou op vakantie? En als ze dat al doen, denken ze dan dat ze soms op een uit de koers geraakt Waddeneiland bivakkeren? Ik vind dat wij niet het recht hebben om die arme eilandbewoners de les te lezen en niet meer moeten denken, dat dat eiland van Nederland is. Er zit een hele brede oceaan tussen. Houden zo. Bovendien zijn wij niet verantwoordelijk voor het falen van hun beleid. Stop die miljoenen maar in de geestelijke gezondheidszorg in ons eigen land!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 februari 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 2 stemmen 63Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
3 maart 2018
Nederlanders zijn missionarissen en zendelingen;
anderen bekeren tot een geloof dat ze zelf alleen maar met het hoofd belijden..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)