Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De man, die weigerde Hitler te portretteren

(voor Austin Osman Spare (1886 - 1956))

Je bent geboren op 30 december 1886 in Londen. Je was een artiest en occultist. Jouw vader Philip Newton Spare was in 1857 in Yorkshire geboren en hij werkte vanaf 1878 bij de politie van Londen. Jouw moeder Eliza Osman is in Devon geboren en ze was de dochter van een marineman. In december 1879 trouwde ze met Philip Newton Spare in de St. Bride's Church in Fleet Street. Daarna woonden ze in een huis aan Bloomfield Place, Snow Hill. In 1882 werd hun eerste kind John Newton Spare geboren, in 1883 William Herbert Spare en in 1885 Susan Ann Spare. Op jouw zevende verhuisde je naar Kennington, Zuid-Londen. Je ging naar de St. Agnes School en je werd Anglicaans onderricht.

Je kwam in contact met mevrouw Patterson, die beweerde een heks te zijn en een afstammeling van de Salem-heksen. Ze verleidde jou op een gemene wijze. In 1900 verliet je de St. Agnes School en kreeg je een baan bij Sir Joseph Causton and Sons, waar posters werden gemaakt. Daarna werkte je als ontwerper bij Powell's glasbewerkingsbedrijf, verbonden met William Morris. 's Avonds ging je naar de Lambeth School of Art. Je werd beïnvloed door het werk van Charles Ricketts, Edmund Sullivan, George Frederick Watts en Aubrey Beardsley. Inderdaad niet de minsten.

Je bleef in het ouderlijk huis wonen en je droeg onconventionele en flamboyante kleding. Je was dik bevriend met de beeldschone, hoogstintegere, superempatische suffragette-aanvoerster Estelle Sylvia Pankhurst, communiste en antifasciste. Ze overleed op 27 december 1960 in Addis Abeba in Ethiopië. Ze werd 78 jaar. Haile Selassie noemde haar een 'Ere Ethiopiër' en ze is als enige buitenlander in de Holy Trinity Cathedral in Addis Abeba begraven. Je las de werken van Madame Blavatsky, Eliphas Levi en Cornelius Agrippa. Je was een praktiserende occultist. Je was een grote dierenvriend en jouw eerste boekwerk 'Earth Inferno' stelde niets voor en was een totale mislukking.

Je was korte tijd verbonden met het occultisme van de artistieke magiër Aleister Crowley. In 1904 was jouw eerste expositie in de foyer van de Newington Public Library in Walworth Road. De schilder/tekenaar/etser Augustus John vond jouw tekenwerk 'onovertroffen'. Je was dik bevriend met Sylvia Pankhurst, de dochter van Dr. Richard Pankhurst en Emmeline Pankhurst (1858 - 1928). Sylvia overleed op 27 december 1960 in Addis Abeba. Ze werd 78 jaar. In 1911 trouwde je met de theateractrice Eily Gertrude Shaw (1888 - 1938). In 1913 publiceerde je jouw meesterwerk 'The Book of Pleasure', wat geïnspireerd is door jouw huwelijk met Eily. Je was tegen de Eerste Wereldoorlog, maar desondanks werd je bij de Royal Army Medical ingelijfd. In deze oorlog kwam jouw huwelijk met Eily ten einde.

In 1921 verscheen jouw formidabele boek 'The Focus of Life'. Je trok jezelf terug naar jouw roots in Zuid-Londen. Je werd steeds meer een ware kluizenaar en je gaf niets om geld en roem. De journalist Hannen Swaffer beweerde, dat jij een zelfportret naar Adolf Hitler stuurde. Hitler was zo onder de indruk, dat hij Spare uitnodigde om hem te portretteren. Je hebt deze uitnodiging keihard afgewezen. Je zei: 'Als jij superman bent, laat mij dan voor altijd dier zijn!'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte je vanuit een kleine flat in Brixton. In 1941 raakte je ernstig gewond door een bombardement. In 1946 begon je in een kleine kelder in Brixton kunstfoto's te maken, omringd door zwerfkatten. Je had geen bed en je droeg gescheurde kleding.

Op 15 mei 1956 overleed je na een blindedarmontsteking in het South Western Hospital aan Landor Road in Stockwell, Zuid-Londen. Je werd 69 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 februari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)