Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jyoti Verhoeff - Crack Like Lovers

Je bent geboren in Bergen en je bent een singer-songwriter en een pianiste. Op jouw vierde leeftijd ontdekte je al de expressionistisch kracht van de vleugel. Door jouw aangeboren slechtziendheid heb je een extra fijngevoelig gehoor en gevoel ontwikkeld. 'Elk nadeel heeft zijn voordeel!', zei Johan Cruijff. Jouw indrukken, die je in het contact met andere mensen hebt opgedaan, in de wijdse natuur of in de stad, verwerk jij tot pakkende songs, die kunstig balanceren tussen dromerige folk en klassieke muziek. Je luistert bijna naar muziek, zeg maar, omdat jij in allerlei geluiden muziek hoort. Dat is voor een singer-songwriter natuurlijk ideaal. Jij interpreteert de klanken, die jij tegen komt. De songs liggen bij jou op straat, als ruwe diamanten, want je moet ze nog wel vastleggen, componeren. Toch doe je dat met een natuurlijk gemak, alsof je de incarnatie van Mozart bent.

Je luistert zelf weinig naar de muziek van anderen, omdat je ook veel van de inspirerende stilte houdt, waarin de godenwereld tot jou spreekt/zingt. Op jouw achtste kreeg je van jouw ouders een piano, waar jij heel gelukkig van werd. Je zit vaak uren achter de piano te improviseren. Tijdens het pianospel raak je geïnspireerd en komen er nieuwe verzen in jou omhoog. Je wilde eerst piloot worden, maar dat ging niet vanwege jouw slechte ogen. Je geniet thuis het liefste van de stilte om jou heen. Dat komt door jouw zeer mystieke inborst en de zuiverheid van jouw uiterst sensibele ziel. Door jouw verminderde gezichtsvermogen werd jouw hoorvermogen extra nauwkeurig en gedetailleerd. Je maakt graag lange boswandelingen en je bent een echt natuurmens. Je zit op het trillingsgetalniveau van de natuur, zeg maar. Je bent heel sterk met de natuur verbonden en niet zozeer met de jachtige cultuur. Bovendien is jouw glimlach heel echt en ontwapenend.

Je debuteerde met de EP 'Phoenix', wat in de Theaterzaal van de Melkweg totaal was uitverkocht. In 2013 deed je mee aan 'Mooie Noten', een competitie voor singer-songwriters. Je drong door tot de finale in het Vondelpark en je won samen met jouw muzikale collega Maya Friedman de prijs voor Beste Muzikant. Maya Friedman is een zangeres en een celliste. Ooit wenste jij jouwzelf een Maya toe, iemand met wie het muzikaal fantastisch zou klikken. Je uitte die vurige wens tegen een vriend en die vriend ontdekte nog diezelfde dag in Amsterdam Maya Friedman. Ze hoorde inderdaad gewoon bij jou, want het was meteen een stevige klik tussen jullie. Jullie zijn een uitstekende combinatie en zij heeft een prachtige, hoge, etherische stem. Jullie stemmen harmoniëren als een troostrijk, vreugdevol engelenkoor. Om heerlijk bij weg te dromen.

Samen met Maya voltooide je in juni 2011 het dubbelalbum 'Riven', compleet met koor en strijkkwartet. Hiermee heb je in de poptempel Paradiso opgetreden. De muziek is geïnspireerd door de energie en beleving van de nieuwe en de volle maan, zoals wijze Wicca-hogepriesteressen dat nu eenmaal kunnen. Je was ook een finalist voor de singer-songwriter wedstrijd 'De Grote Prijs van Nederland 2013'. Je had optredens met de folkgroep 'Faun' en je ontmoette de astronaut André Kuipers. Op aarde wel te verstaan. Jouw muzieknummer 'Binah' werd gebruikt voor de topfilm 'De Nieuwe Wildernis/In Dialoog met de Natuur', die een belangrijke prijs won. Door jouw zuivere toewijding en jouw unieke, geniale talent voor muziek kon jij een virtuoze pianostijl ontwikkelen en een authentieke en organische stijl van componeren.

Op 9 december 2016 verscheen jouw debuutalbum 'Bare', een akoestische, rauwe opname met een uiterst puur en dynamisch geluid. Met o.a. de songs 'Heroes Of Bones', '9 Circles', 'I Pull', 'Vesuvia's Laughter', 'So', 'Binah' en 'Grown'. Je weet met jou en Maya's magische klanken het publiek te betoveren. Als positieve sirenen. De producent was Brendon Heinst. Het album is gratis te downloaden, wat ik zeer genereus vind. Je deelt gewoon parels uit. Dat zegt veel over jouw integere insteek. Afgezien van het voldongen feit, dat jij meesterlijke muziek maakt, worden er ook nog eens zeer artistieke videoclips bij jouw songs gemaakt. Zo heb je bij de song 'Weaving Web' een hoogst uitzonderlijke clip laten maken. Via via kreeg je de sleutel van een oud, vervallen kasteel en daar heb je stiekem gefilmd. Stiekem, want het was echt verboden om daar te komen. Een werkelijk heerlijk, spannend avontuur, waar menigeen van droomt. Het resultaat is dan ook meer dan superbe.

Je trad o.a. op in de door jou zeer geliefde Ruinekerk in Bergen, Raadhuisstraat 1. Het muziektijdschrift 'Oor' vertelde over jouw album 'Bare': 'Zelden heb ik gehoord van een dergelijk ambitieus debuutalbum, hun samenspel verlegt de grenzen van perfectie, een neo-klassieke, dromerige en donkere geluidsmanifestatie, verbazingwekkend prachtig!'. Zo'n recensie is natuurlijk goud waard. De videoclip bij 'Crack Like Lovers' is ook hoogwaardig artistiek en er worden in dat lied hele zuivere, hoge tonen gehaald. Naast het lied is de clip ook heel mysterieus, mystiek en Keltisch. Wijlen Sioux-opperhoofd Archie Fire Lame Deer vertelde mij eens, dat wij Westerlingen ons op de Kelten moeten richten. De Kelten waren de Indianen van Europa. Onze voorouders, die dicht bij de natuur stonden. Verder herken ik ook de wijsheid van de Rozenkruisers in jouw muziek. En een beetje Kate Bush en een beetje gregoriaanse kloosterzang.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 februari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)