Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Orgaandonatie; ja of nee?

Zeg, mail of meld het maar. Al jaren sta ik geregistreerd als donor.

Laatst werd mij gevraagd of naar mijn mening ook bloed een orgaan is. Bloed is zeker een orgaan en wel het enige orgaan dat zich vrij door ons lichaam kan bewegen. Een deel van het menselijk lichaam met zowel een specifieke bouw als functie.
Ook onze huid is een orgaan; weliswaar uitwendig, maar wel orgaan. Alle organen hebben hun eigen functie en zijn, ieder voor zich, uit een aantal weefsels opgebouwd. De bouw van deze/onze organen wordt in de anatomie bestudeerd. Een bekend(e) smartlap/blues-nummer met het zelfstandig naamwoord 'bloed' in de titel is BLOED, ZWEET en TRANEN, het levensverhaal van André Hazes. PAPA'S BLOED is een literaire roman van Dennis Verweijen met als subtitel NOOIT TE ZIEK OM TE DROMEN; wat als je te horen krijgt dat je een levensbedreigende ziekte hebt? Een goede vraag, waarop het antwoord sowieso subjectief is; geen mens is uiteindelijk gelijk.

Gemiddeld heeft een mens tussen de 5 en 5,5 liter bloed. Is sprake van een abnormaal klein bloedvolume dan spreekt men van HYPOVOLEMIE.
Bij het tegendeel, als er dus sprake is van een abnormaal groot bloedvolume, spreekt men van HYPERVOLEMIE. Beide situaties stemmen niet direct tot tevredenheid, maar daarentegen is voor zowel een gereduceerde als een vergrote hoeveelheid bloed een prima oplossing: bij een gereduceerd volume is dat donatie, waardoor veel (jonge) mensen de kans op een vervolg van hun leven wordt gegund.

Citaat: Mocht er een leven na de dood zijn, dán ben ik ervan overtuigd dat ook mijn gedoneerde organen opnieuw geschapen of gecreëerd worden.

Bovenstaand citaat heb ik letterlijk uit mijn eigen reactie onder Gabriëla Mommers' nr. 1 uit de Top-5 hartenkreten DEMOCRATIE DOOR HET OOG VAN DE NAALD gequoteerd.

Overigens respecteer ik ieders besluit aangaande orgaandonatie, want inmiddels weten wij allemaal hoe precair situaties kunnen zijn. Gezien alleen al het aantal reacties, elke divers in haar soort. Persoonlijk denk ik, daar het ten allen tijde, in elk geval vaak, om leven en/of dood gaat dat RESPECT het belangrijkste is. Respect voor zowel donoren, wat mij betreft ten allen tijde, als zij die (weloverwogen) tot de conclusie (zijn ge)komen dat zij om voor hen legitieme reden geen donor willen of kunnen zijn. Hiermee verspeel je niet jouw 'recht' op een donororgaan.
Voor een dilemma staande artsen, zullen naar mijn mening een donororgaan in volle overtuiging ten allen tijde juist transplanteren...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 19 februari 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 310Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)