Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

IJshockeypuck

Een verrassende finalist in de olympische ijshockeyfinale van Pyeong Chang: Duitsland. In de halve finale werd grootmacht Canada met 4-3 naar huis gestuurd; 1-0, 3-1 en 0-2.

IJshockey wordt met name in Europa en Noord-Amerika beoefend. In Canada is ijshockey de grootste en meest beoefende sport. In Scandinavië worden sterke competities gespeeld met veel aan elkaar gewaagde ploegen. Opkomende landen, waarvan de ploegen en daardoor de competities steeds sterker worden, zijn, misschien verrassend onze oosterburen Duitsland en Rusland eveneens. In de NHL spelen Canadese en Amerikaanse teams tegen elkaar. Veel Europese spelers zijn actief in de NHL; topspelers. Op de Olympische Spelen wordt naar wordt beweerd het spannendstee toernooi gespeeld.

Op een speelveld van 200 in de lengte en 85 feet in de breedte wordt in Amerika het spel gespeeld. Dat terwijl het speelveld in Europa iets grotere afmetingen heeft. Het speelveld wordt in het midden door drie belangrijke lijnen gemarkeerd, te weten de rode middellijn, de blauwe lijn op de aanvallende helft en tenslotte de blauwe lijn op de verdedigende helft. De ruimtes van de blauwe helften tot het doel zijn respectievelijk de aanval- en/of verdedigingsvakken. Het gedeelte tussen de beide blauwe lijnen is het neutrale vak. Bevindt de puck zich eenmaal in het aanvals-vak dan kan er worden gescoord. Alle aanvallende spelers moeten eerst het aanvals-vak hebben verlaten, hoe arbeidsintensief, maar daarentegen wel heel logisch als de puck het aanvals-vak is uitgespeeld voordat deze opnieuw kan worden ingebracht. Als niet alle spelers het betreffende vak hebben verlaten, terwijl de puck opnieuw in het aanvals-vak wordt gepasst dan wordt van offside gesproken. Op het ijs zijn vijf (omcirkelde) stippen aangebracht vanwaar een face-off, een spelhervatting kan plaatsvinden.

De ijshockeypuck is een zwarte schijf die uit gevulkaniseerd rubber bestaat. Deze puck mag met zowel stick als schaats worden gespeeld. Met de hand mag de puck worden geraakt om deze opnieuw op het ijs terecht te laten komen. Daarentegen mag er niet met de hand worden gespeeld, lees: gepasst.

Tripping, holding en hooking zijn niet toegestaan evenals interference, slashing, high sticking, cross-checking, roughing en checking from behind; laten struikelen, vasthouden en haken zijn niet toegestaan net als een bodycheck aan een speler zonder puck. Met de stick naar de tegenstander slaan of een stick in het gezicht van de tegenstander duwen, is eveneens niet gepermitteerd. Ofwel de tegenstander mag niet door de shaft van de stick van een tegenstander worden geraakt. Bovendien zijn té ruig spel en een bodycheck in de rug van de tegenstander ten strengste verboden...! Minor penalty's zijn dan het gevolg. Vechten, het verwonden van een tegenstander en uitermate ruig spel zijn vergrijpen die met Major Penalty's worden bestraft.

Om de puck in bezit te krijgen mag men gebruik worden van bodychecking. Hierbij mag de schouder, de heupen en het bovenlichaam worden gebruikt. Dit mag slechts als de aanvallende speler de puck in bezit heeft.

Inclusief de goalie bestaat een ijshockeyteam uit zes spelers. De keeper mag als enige de rode middellijn niet passeren. Wisselen kan zonder beperking en hiervoor wordt het spel niet stil gelegd.
Een wedstrijd bestaat uit drie periodes van elk twintig minuten. De wedstrijd begint met een face-off op de rode middellijn, waarbij de scheidsrechter de puck laat vallen.

POWERPLAY wordt gespeeld als de tegenstander als gevolg van straf een speler minder op het ijs heeft. Een ICING en OFFSIDE zijn regels die cruciaal-spelbepalend kunnen zijn. Vaak wordt er icing gemaakt om tijd te rekken, waarbij een aanvallende speler de puck vanachter de rode middellijn over de doellijn speelt.
Van buitenspel is sprake als een speler sneller in het aanvals-vak is dan de puck. Ook bij een 2-lijnenpass is sprake van buitenspel. De face-off vindt vervolgens in het neutrale vak plaats...!

Zondagochtend 25 februari, 5.10 uur wordt de ijshockeyfinale van de Olympische Spelen 2018 tussen Rusland en Duitsland gespeeld...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 24 februari 2018


Geplaatst in de categorie: sport

3.5 met 2 stemmen 138Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
25 februari 2018
Door het nationaal Russisch dopingschandaal speelden de Russische ijshockeyers onder een neutrale vlag. De Russische ploeg zong het Russisch volkslied over de olympische hymne heen. Na een 2-3 voorsprong voor de Duitse ploeg ging de Russische goalie van het ijs en scoorde het Russisch team 3-3. Middels Kaprizov die de 4-3 binnenschoot gaat het olympisch ijshockeygoud na 26 jaar opnieuw met de Russen mee, terwijl de Duitsers zich met zilver tevreden moeten stellen. Werkelijk waar een formidabele finale...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)