Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ooit de snelste drummer van de wereld

(voor Cozy Powell (1947 - 1998))

Je bent geboren als Colin Flooks op 29 december 1947 in Cirencester, in het Engelse graafschap Gloucestershire. Je werd beschouwd als één van de beste, Engelse hardrockdrummers. Je hebt jouw biologische ouders nooit ontmoet, omdat je al snel geadopteerd werd. Op jouw 12-de begon je in het schoolorkest te spelen. Je speelde voor het eerst in de band 'The Corals', waarmee je iedere week in een jeugdclub speelde. In 1965 begon je bij 'The Sorcerers' te spelen. Op jouw 15-de had je al een flinke reputatie als solo-drummer. Jouw podiumnaam Cozy had je geleend van de jazz-drummer William Randolph Cole.

Vanaf 1971 was je voor twee albums de drummer van de Jeff Beck groep. Jeff was een rockgitarist in vele, belangrijke bands. Hij speelde o.a. met Ron Wood, Rod Stewart en de gitarist van Led Zeppelin Jimmy Page. In 1973 verscheen jouw enige single en tophit 'Dance with the devil'. Het was een lange drumsolo, waarbij de melodie uit 'Third stone from the sun' van Jimi Hendrix werd gehaald. In 1974 bereikte je op de televisie een wereldrecord als de snelste werelddrummer.

In 1976 werd je lid van de band Ritchie Blackmores Rainbow, gevormd rond de gitarist Richard Hugh Blackmore, geboren op 14 april 1945 in Weston-super-Mare en een belangrijk lid van de hardrockband Deep Purple, waar de bassist Roger Glover ook deel van uit maakte, die in 1975 de hit 'Love is All' lanceerde. Ian Page was de drummer, die later met Gary Moore speelde. De gitarist Tommy Bolin was ook een tijd lid van Deep Purple, maar op 4 december 1976 overleed hij door een overdosis heroïne. Hij werd 25 jaar. Deep Purple was in het voorjaar van 1976 al uit elkaar. De zanger was Ian Gillan, geboren op 19 augustus 1945 in Hounslow, waar Phil Collins ook geboren is.

Op 25 september 1980 overleed John Henry Bonham, de drummer van Led Zeppelin. Hij overleed door een longoedeem als gevolg van het innemen van braaksel na overmatig alcoholgebruik. Hij werd 32 jaar. Hij had ruim een liter wodka gedronken. Enkele maanden na John's overlijden in het huis van Jimmy Page is Led Zeppelin gestopt. Daarna maakte Jimmy nog drie albums met de tweede Led Zeppelin zanger Robert Anthony Plant, op 20 augustus 1948 in West Bromwich geboren. Na het overlijden van John Bonham werd jij als de geschikte opvolger gezien, maar Led Zeppelin ging uit elkaar.

Je speelde o.a. met Graham Bonnet & The Hooligans, de Michael Schenker Group, Whitesnake, Keith Emerson, Greg Lake, Gary Moore, Black Sabbath en Neil Murray. Voordat je overleed, was je aan het herstellen van een voetblessure, waardoor je niet mee kon doen aan de tournee van de Zweedse gitarist Yngwie Malmsteen, die door Jimi Hendrix en Ritchie Blackmore is geïnspireerd. Yngwie bedreigde in 1992 zijn minnares Amber Dawn Landin met een shotgun, maar hij werd door een arrestatieteam overmeesterd. Begin 1993 trouwde hij met Amber, maar eind jaren negentig wilde zij van hem scheiden, omdat hij haar mishandelde. In 1998 zijn ze inderdaad gescheiden.

Op 5 april 1998 ben je overleden door een auto-ongeluk tijdens slecht weer op de M4 nabij Bristol. Vlak voor jouw overlijden was je nog in de studio's geweest voor de opnamen van het nieuwe album van de voormalige gitarist/zanger van Fleetwood Mac Peter Green, die gek genoeg nog steeds leeft, ondanks zijn schizofrenie en drugsproblematiek. Jij werd 50 jaar. Je had teveel gedronken en je droeg geen veiligheidsgordel. Je reed 167 kilometer per uur. Je was aan het daten met een getrouwde vrouw, die problemen met haar man had. Ze belde jou om haar snel te komen helpen. Terwijl je naar haar huis reed, belde ze jou opnieuw en vroeg ze 'Waar ben je?'. Vlak daarna kreeg je een dodelijk auto-ongeluk met jouw Saab 9000. 'Oh shit!' was het laatste wat je zei.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 maart 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)