Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een dame, die in de liefde van wanten wist

(voor George Sand (1804 - 1876))

Je bent geboren als Amandine Lucile Aurore Dudevant op 1 juli 1804 in Parijs. Jouw vader was de adellijke luitenant van het Franse leger Maurice Dupin. Jouw moeder was de volkse Sophie Victoire Antoinette Delaborde. Op jouw vierde overleed jouw vader, die inmiddels kolonel onder Napoleon was. Hij maakte een fatale val zijn paard. Hierdoor had je een eenzame kindertijd, waarbij je grotendeels op het landgoed van jouw oma bivakkeerde en floreerde. Door jouw moeder werd je naar jouw schoonmoeder gestuurd, die jou nooit vergaf, wat je totale bekrompenheid vond. Deze adellijke dame had het jou nooit vergeven, dat je haar zoon tot een laag huwelijk had verleid.

Op jouw 13-de werd je naar het klooster van de Engelse Augustijnen in Parijs gestuurd. Van jouw 13-de tot jouw 16-de verbleef je in bizar gedoe. Op het landgoed van jouw grootmoeder kreeg je een passie voor het landleven, wat je vaak in jouw romans liet blijken. Op 11 december 1822 werd je uitgehuwelijkt aan baron Casimis Dudevant, een jongeman, die zich al vroeg uit het leger had verwijderd en zijn tijd als herenboer uitzat. Op 30 juni 1923 werd jullie zoon Maurice geboren, de latere schrijver Jules Sandeau. Je trouwde niet uit liefde, maar om te ontkomen aan de druk van jouw familie. Je woonde teruggetrokken in Nohant.

In 1825 ontmoette je in Bordeaux de advocaat-generaal Jean-Pierre Aurélien de Sèze, met wie je vijf jaar intens correspondeerde. Deze platonische relatie wekte toch de jaloezie van Casimis op. Casimis hield meer van zijn vee en de jacht, dan van jou. En hij had grote moeite met het feit, dat jij intellectueel gezien duidelijk zijn meerdere was. Verder had je ook een diepe band met jouw jeugdvriend Stéphane Ajasson de Gransagne. Op 13 september 1828 werd jouw dochter Solange geboren en velen dachten dat Stéphane de vader was. Casimis deed aan buitensporige drankgelagen en hij ging geregeld met zijn dienstmeiden naar bed.

In 1831 zijn Casimis en jij uit elkaar gegaan en in 1836 zijn jullie wettelijk gescheiden. In 1831 ging je samen met jouw kinderen naar Parijs, waar jij jezelf aan de literatuur wilde wijden. Je raakte bevriend met Jules Sandeau en door de uitgever Henri de Latouche werd je een journaliste van de krant 'Le Figaro'. Jules en jij woonden samen in een appartement aan de Quai Saint-Michel. In 1831 verscheen jullie eerste roman 'Rose et Blanche'. In 1832 verscheen jouw eerste roman 'Indiana', geloofd door de literatuurcriticus Charles Sainte-Beuve. Sainte-Beuve was korte tijd jouw literaire raadgever. In 1833 gingen Jules en jij uit elkaar.

Je had een korte liefdesrelatie met de schrijver/historicus Prosper Mérimée, die bevriend was met Marie-Henri Beyle, oftewel Stendhal. Je had een losbandige levenswandel en je droeg een broek en je rookte pijp. Je had een vurige liefdesrelatie met de dichter Alfred de Musset, wat in maart 1834 in Venetië eindigde. Alfred werd zwaar depressief en verslaafd aan de absint. Hij vereenzaamde en op zijn 46-ste overleed hij in Parijs, volkomen in de vergetelheid geraakt. Je kreeg interesse in theosofie en spiritisme.

In 1836 ontmoette je Frédéric Chopin en in 1839 begon je een relatie met hem, wat tot 1847 duurde. In de winter van 1838-1839 was je samen met Chopin in een verlaten Kartuizerklooster op Majorca, waar hij van zijn beginnende tuberculose hoopte te genezen. Met Gustave Flaubert voerde je een pittige correspondentie. Jouw laatste minnaar was Alexandre Manceau, die jou tot zijn dood op 21 augustus 1865 verzorgde. Op 8 juni 1876 ben je op jouw landgoed in Nohant-Vic overleden. Je werd 71 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 april 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)