Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw raad voor Richard Leeuwenhart werd een debâcle

(voor Joachim van Fiore (1135 - 1202))

Je bent rond 1135 geboren in Celico in de regio Calabrië en het Koninkrijk Napels in Italië. Je was een mysticus en theoloog en bekend om jouw apocalyptische visie. Je stichtte een aantal kloosters, waar je de strenge regels van de cisterciënzers invoerde. Deze kloosterorde is in 1098 door abt Sint-Robert van Molesme, een Bourgondische edelman, in de abdij van Cîteaux opgericht. Het was ook een reactie op het wrange feit, dat er in de Franse, benedictijnse kloosters steeds minder volgens de Regel van Benedictus werd geleefd, met name in de Abdij van Cluny, in 910 door hertog Willem I van Aquitanië gesticht, die in 918 op zijn 43-ste in Brioude overleed. De abdij van Val-Dieu is één van de afstammelingen en bekend om de bierproductie.

Jouw vader Mauro was een notaris en jouw moeder heette Gemma. Jij werd functionaris aan de rechtbank van Palermo en je werkte voor de Normandische koningen van Sicilië. Je kreeg een spirituele ervaring, waarna je als pelgrim naar Palestina reisde. Na het zien van het door de pest geplaagde Byzantion word je echt bekeerd tot christen. Terug in Calabrië was je enkele jaren een kluizenaar. Daarna werd je lid van de orde van de cisterciënzers. In 1183 vroeg je toestemming om een commentaar op het Bijbelboek 'Openbaring' te mogen schrijven, waarvoor je pas in 1188 toestemming kreeg. Je kon echter de symboliek niet verklaren, maar op een Paasmorgen raakte je geestelijk verlicht en begreep je ineens de bedoeling van het boek 'Openbaring'.

Het Oude Testament is de fase van de Vader, het Nieuwe Testament is de fase van de Zoon Christus Jezus en de laatste fase is die van de Heilige Geest. Na de confrontatie met de Anticrist volgt er een tijdperk, wat door de intelligentia spiritualis wordt beheersd. Sint Franciscus van Assisi is het begin van het tijdperk van de Heilige Geest, wat grenst aan het Hemelse Jeruzalem, symbool van het door alle mensen zo diepgewenste eeuwige leven in echte vrede en liefde voor elkander. Je was een groot symbolist en jouw Latijnse schrijfwerken zijn extreem gecompliceerd en moeilijk leesbaar. Je geloofde dat alle mensen tenslotte door God geleid zouden worden.

Jouw kijk op de geschiedenis was organisch en cyclisch. Je gebruikte afbeeldingen van bomen en bloemen om jouw visie te bekrachtigen. Het derde tijdperk is het contemplatieve rijk van de Heilige Geest, wat begon in het kloosterleven, met name met St. Benedictus van Nursia, de grondlegger van het westerse monnikendom. Je ontkrachtte de stupiditeit van het veelal uiterlijke dualisme door voor de verinnerlijking te kiezen, waar goed en kwaad al gauw definitief verdampen. Volgens jou moeten de goede krachten eerst lijden voordat ze de overwinning kunnen behalen. Je was net als de profeet/discipel/evangelist Johannes een apocalyptische denker, getekend door de daadwerkelijke vervolgingen van de weerloze, vredelievende, pacifistische Christenen.

Je wees ons op het nare feit, dat de islamitische leider en Koerdische generaal Saladin in 1187 Jeruzalem op de kruisvaarders en Tempeliers heroverde. Je was een adviseur van enkele pausen, die tussen 1180 en 1200 de macht hadden. Tenslotte leefde je eenzaam op een bergtop in jouw klooster te Calabrië. Koning Richard I Leeuwenhart van Engeland vroeg jou om wijze raad, wat echter tot een fiasco leidde. Op 30 maart 1202 ben je in San Giovanni in Fiore in jouw geliefde Calabrië overleden. Je werd zo'n 67 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 april 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 1.078Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
29 april 2018
Pardon, Ton, je begrijpt niet dat Gabriëla vele lagen dieper en hoger kijkt. Ze is een wetende.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 april 2018
@GM: ....en hier openen zich de poorten van de hel..
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
12 april 2018
@Ton: Ik geloof je niet. Je praat Joanan na. Zijn ervaring geloof ik wel. Er wordt niet alleen gewaakt over diegenen die volgens jouw zelfverzonnen normen en waarden 'zuiver van hart' zijn. Wie het Licht kent, weet dat over ons allen gewaakt wordt. Je denkt te dualistisch. Daarom ben je ook gevoelig voor alle informatie op het internet over complottheorieën. Allemaal duistere bangmakerij. Wie het Licht kent, trapt daar niet in.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
11 april 2018
Ook ik had in mijn jeugd een prachtig, onvergetelijk mystiek moment, dat me mijn hele leven bijblijft: een ervaring van direct contact met een straal van licht, warmte en liefde waar ik oog in oog mee stond. Het was misschien maar een minuut (hoewel het tijdloos was), maar vanaf die ervaring weet ik dat er iets groots en machtigs en liefdevols is dat over mij waakt (en over alle mensen die zuiver van hart zijn). Nadien weet je dat alle schermutselingen tussen mensen hier, gedurende onze staat van verduistering, het best nog door Cervantes worden verhaald, of Dante.
Dus high five, lichtwezen..
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 april 2018
Dankjewel, integere Ton, ik voel me echt door jou gezien. De mystiek is inderdaad mijn ding en ik koppel dat graag aan de biografieën van bijzondere mensen in de historie. Ook omdat ik mensen als Goden beschouw. Jezus vindt dat ook. Ik zie soms mensen, die zo mooi zijn en zoveel liefde uitstralen, dat ik zeker weet, dat zij Goden zijn! Dwars door al die rottigheden van nare mensen heen! Zoveel liefde wordt helaas niet direct gedeeld. Mijn zoektocht naar de Goddelijke waarheden begon al vroeg en ik ga daar inderdaad nog steeds mee voort! Vooral puur direct en zonder afleidende indoctrinatie. High five!...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
8 april 2018
Het goeie van jouw beschouwingen vind ik de uitnodiging die ze impliciet bevatten om de soms bovenmenselijke inspanningen van al die fantastische denkers, voelers en kunstenaars na te speuren en daaruit inspiratie te putten voor onze eigen onderzoekingsdrang en creativiteit. Zoals bij deze vurige figuur uit de onzekere tijd van de 12-e eeuw. Je hebt duidelijk een hang en honger naar de mystieke kant van ons mensenbestaan..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)