Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Osho's leer blijft kersvers

In de Trouw van zaterdag 14 april 2018 staan twee artikelen over wijlen Bhagwan Sri Rajneesh, oftewel Osho, die op 11 december 1931 in Kuchwada was geboren.
Het ene artikel is door Marissa Klaver geschreven en gaat over de Amsterdamse commune, de Osho Mevlana Commune. Ooit woonden er 200 sannyasins (Osho-volgelingen) in De Pijp, nu nog 25.

Op Netflix is de documentaire 'Wild, Wild Country' te zien, waarin unieke beelden over de Osho-beweging zijn te zien. Door hun onderlinge vrije seks vielen ze behoorlijk op en dat doen ze nog steeds. Osho heeft talloze prachtige, verlichtende uitspraken gedaan, waarin ook ik mijzelf volop heb gevonden. Hij riep op tot meditatie om jezelf te bevrijden van de beperkingen, die je jezelf oplegt. Er werd gedanst en gezongen en extreem emoties geuit.
Osho zegt: 'De revolutie van binnen is de enige die telt!' en 'Je moet zijn als een lege kop thee!' Die laatste zin zit er bij mij goed ingehamerd.

De volgelingen van Osho droegen oranje en rode gewaden en een kralen ketting met het gezicht van Osho eraan. De meditatiecentra bestaan nog steeds, al is de aanhang flink terug genomen. De inhoud van Osho's leer blijft echter volop boeien.

Het andere artikel is door Casper Luckerhof geschreven en heet 'Duistere meester van het licht'. Casper is historicus en indoloog en hij woont in Nepal. Hij werkt aan een boek over Boeddha. Misschien kan hij dan ook de fantast Emile Ratelband raadplegen, die immers onlangs met veel mediabombarie boeddhistische monnik is geworden. Casper is duidelijk een intellectueel en dat blijkt ook uit de ervaringen die hij beschrijft. Hij woont in Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha. Hij bezocht het Oshocentrum 'Osho Jetban Spiritual Village', waar hij door acht Nepalezen werd begroet. Hij deed voor het eerst mee aan een Osho-meditatie. Casper ontdekte, dat Osho veel van zijn opgeschreven citaten heeft geleend van mystici en literatoren, zoals Joannes van het Kruis en Nikos Kazantzakis, die 'Leven en wandel van Zorbás de Griek' schreef. Hierop baseerde Osho zijn beroemdste, spirituele concept 'Zorba the Buddha'. Onbezorgd vrijen, dansen en zingen is de sleutel tot verlichting. En hedonisme natuurlijk.

De film 'Wild, Wild Country' over Osho in Oregon toont aan, dat het in de soep liep en dat Osho een massale vergiftiging zou hebben begaan. Bovendien zou Osho verslaafd zijn aan verdovende middelen. Verder kocht hij bijna 100 Rolls Royces, waardoor hij de gemeenschap financieel zou hebben geruïneerd.

De fout, die vele aanhangers maakten, is de hechting aan Osho, de Meester, terwijl Boeddha juist totale onthechting predikte. Osho wees ze wel de weg, maar hij misleidde ze ook. Hij wist veel over de diepste hunkeringen van de mens, wat hij in zijn vrije liefdesleer inbouwde. Voor Casper eindigt de trancedans in een debacle en hij raakt dan ook niet in extase. Hij besluit niet met een persoonlijkheidscultus mee te willen doen. Daarna ontdekt hij, dat Osho aan derden zijn wijze spreuken ontleemnde, zoals 'Ik ben de Poort', wat naar Jezus verwijst, die 'Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven' zei.

Casper keert gedesillusioneerd huiswaarts. Hij had er even aan gesnuffeld, wat natuurlijk weinig over zijn waarheidsbevinding zegt. Het pad naar de verlichting is lang en soms overkomt het je zomaar. Osho's methode is werkzaam voor hen, die bereid zijn zichzelf over te geven. Niet aan Osho, maar aan de Hogere Lichtbron, die bij iedereen kan indalen, mits je jezelf ontledigt en er open voor staat. Iedereen is in staat om als Osho te zijn. Om de Godin, om God te zijn.

Osho was ook een magiër, die met zijn hypnotiserende ogen en bewegingen geloofde in zijn eigen verlichtingsstaat. Hij wist dat de mensen gek genoeg zijn om van alles en nog wat te geloven. Ieder mens wil graag bevrijd worden van zijn of haar zware lasten en ieder mens wil zich graag extatisch gelukkig voelen en boven de aardse lasten uitstijgen. Osho wist collectieve verliefdheid te creëren, een massaal orgie- en orgasmegevoel, volkomen en eindeloos. Seks- en drankbacchanalen bestonden er al ver voor onze jaartelling.
Het zou me niet verbazen dat vele Osho-aanhangers naast al dat gemediteer, gedans en gefrunnik aan elkaar ook wiet/hasj gebruikten om high te blijven. In feite waren/zijn ze georganiseerde hippies.

Het moet gezegd, Osho heeft wel een schat aan bruikbare kennis vergaard en zijn woorden, lezingen en leer zijn troostrijk en diepzinnig verhelderend. Ik deed ooit cursussen in Venwoude, een Body & Soul centrum, waar Osho-aanhangers leraren en leraressen waren/zijn. Mannen en vrouwen samen naakt onder de douche. Het was een aangename verademing voor mij. Vooral het wild met elkaar dansen op de muziek van Gabrielle Roth and The Mirrors zal ik nooit vergeten. Al die vrijkomende energieën. Dat feest weet je wel. Net als de dansfeesten op school en in de disco's. Maar dan met een flinke laag saus erover heen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 april 2018


Geplaatst in de categorie: vrijheid

3.0 met 1 stemmen 353Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
27 mei 2018
Voor kinderen was de Bhagwan sekte zo leuk niet.

Twee citaten:
"Lietje besluit de opvoeding volledig uit handen te geven. Bhagwan had tenslotte zelf gezegd: "Kinderen opvoeden in gezinnen, is ze een beperkte geest geven. In communes zullen ze rijker zijn, omdat ze meer te vergaren hebben". Maar in Engeland krijgen de kinderen slechts een uur per week les. Dagenlang werkt Maroesja in de huishouding. Diep in haar hart wil Maroesja net zo gewoon zijn als alle andere kinderen. Geen rode kleren meer aan, maar een spijkerbroek. Ze wil haar moeder graag vertellen hoe ze zich voelt, maar haar brieven worden gecensureerd."

"Traditionele relaties tussen man en vrouw behoren tot het verleden, er is een losse seksuele moraal. Tussen volwassenen onderling én tussen volwassen en kinderen. Terwijl Lietje verder op zoek gaat naar haar eigen spiritualiteit, probeert Maroesja zich op eigen kracht staande houden in de commune. Als Lietje haar in bed aantreft met een van de volwassen mannen, worden haar ogen eindelijk geopend."

Zie:
bit.ly/2LzblEq
Naam:
Ton Hettema
Datum:
16 april 2018
Goed gedaan, beste Joanan, dat je verschoond blijft van de ziekelijke neiging tot oordelen, waar zovelen aan verslaafd zijn geraakt.
Osho heette in 'mijn tijd' nog Bhagwan Shree Rajneesh. Zijn lezingen over praktisch elke belangrijke geestelijke stroming uit de geschiedenis van de mensheid, zijn nog steeds intellectuele en spirituele uitdagingen. Ik heb de Oregon tijd (gelukkig, achteraf gezien) niet meer meegemaakt: ik had genoeg geleerd. Wel voelde ik de triestheid vanwege de destructieve (status-quo) krachten die erin slaagden deze prachtige lotusbloem te vergiftigen. Zelfs nu nog verspillen de anti-spirituele krachten geen moment, geen moeite, geen geld, om datgene wat weerloos is door het slijk te halen..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)