Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Opnieuw falende justitie

In het Algemeen Dagblad van 18 april 2018 staat het artikel 'Geen genade voor Baybasin' van Koen Voskuil. Daarboven kopt de zin 'Hoge Raad wijst herziening levenslang af'.
Hüseyin Baybasin is geboren op 25 december 1956 in Lice, Turkije. Hüseyin klom op tot een gerespecteerd zakenman, maar volgens de Turkse justitie/overheid is hij een crimineel, drugssmokkelaar, afperser en moordenaar. Hij werd door de Turken gevangen genomen en gemarteld. Na zijn vrijlating was hij zich wel degelijk bewust geworden van zijn Koerdische achtergrond en heeft hij zich met de PKK ingelaten. Door zijn grote vermogen werd hij een financiële weldoener voor de PKK. In 1995 heeft hij politiek asiel in Nederland aangevraagd, omdat hij anders opnieuw door de Turken zou worden gepakt en gemarteld. En Turken zijn niet zachtzinnig wat dat betreft.

In 1998 heeft Nederland meneer Baybasin gearresteerd op verdenking van moord, gijzeling, heroïnehandel en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Volgens onze justitie, die hem telefonisch afluisterde, gaf Hüseyin opdracht tot twee moorden in het buitenland en was hij de leider van een drugsorganisatie. Op 30 juli 2002 werd hij door het Hof in Den Bosch tot levenslang veroordeeld. Zonder dat de bewijzen klip en klaar waren. Steeds meer mensen raakten gaandeweg steeds meer overtuigd van het feit, dat Hüseyin slachtoffer van een politiek complot tegen hem was. Hij was immers een vooraanstaand lid van de Koerdische vrijheidsbeweging. Turkije heeft deze staatsvijand in het gevang gewild en Turkije heeft Nederland misleid en gebruikt.

Er is volop geknipt en geplakt in de heimelijk verkregen audiobestanden om de zondebok Baybasin schuldig te doen lijken. Er was sprake van vreemde onderbrekingen, veranderend achtergrondgeluid en onverklaarbare kliks in de telefoongesprekken. De advocaat-generaal Diederik Aben deed er vier jaar over om tenslotte te concluderen, dat er volgens hem geen bewijs voor manipulatie van de gesprekken is. In juli 2017 adviseerde de naïeveling Aben de Hoge Raad om niet tot een herziening van de veroordeling te komen. Daar had hij 1700 pagina's voor nodig. Om de waarheid te bedekken. Daarna volgden er nog negen maanden tot de conclusie van de Hoge Raad, die op 17 april 2018 werd uitgesproken. Dat genadeloze oordeel duurde drie minuten. Snel en onzorgvuldig, als een guillotinebijl, die drie minuten haperde.

Even wat belangrijke zij-informatie. De heer Baybasin is het slachtoffer van een complot tussen de Turkse en de Nederlandse overheden. De meest opvallende figuren zijn daarbij de toenmalige secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink en de officier van justitie Hillenaar. Baybasin en zijn advocate Adèle van der Plas hebben hen tevergeefs aangeklaagd. Het verweer was, dat Baybasin zelf niet seksueel is misbruikt door Demmink. Ter herinnering, Demmink was de man, die ooit twee Turkse jongens seksueel misbruikte. Wat op handige wijze in een gefixeerde doofpot belandde, zoals wel meer misdaden van bepaalde juristen. Het is heel goed mogelijk dat ze door de Turkse overheid zijn omgekocht om maar eens iets te noemen.

Dan is er nog het boekwerk van de universitair opgeleide auteur Ton Derksen 'Verknipt bewijs: De zaak Baybasin', die eerder een boek over Lucia de Berk schreef, wat tot haar vrijlating leidde. Met medewerking van Maarten T'Hart. Ton stelt terecht dat de rechters zijn voorgelogen en overruled. De afgeluisterde telefoongesprekken zijn onjuist vertaald en drastisch gemanipuleerd. Er is op brute wijze geknipt en geplakt in de audiobestanden. Kortom, hij is volledig gedemoniseerd en in de val gelopen.

Er is zeven jaar lang hard gewerkt aan een herzieningsverzoek en zijn advocate is dan ook geheel verbijsterd. Ze zegt: 'Ik had meer fatsoen en gezond verstand verwacht! De Hoge Raad heeft niets gemotiveerd. Hier is niet neutraal naar de feiten gekeken!'. Desondanks blijf ze strijdbaar en zegt ze: 'Eens gaat het ons lukken!'.

De advocaat van de duivel, persraadsheer Marc Fierstra zegt: 'Alle gegevens zijn goed bekeken. Dit betekent het einde van de zaak Baybasin!'. Dat kan hij wel denken, maar daar denken steeds meer mensen anders over. Baybasin's familieleden en betrokkenen, de wetenschapsfilosoof Ton Derksen en vier oud-gevangenisdirecteuren zijn allemaal overtuigd van zijn onschuld. Ze zaten allemaal op de publieke tribune en ze klapten voor de heer Baybasin, die na de uitspraak keurig naar hen zwaaide. Na de uitspraak van de Hoge Raad ging Baybasin staan en riep hij: 'Jullie moeten je schamen! Dit is een schande voor het rechtssysteem!'.

Ik weet dat hij groot gelijk heeft.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 april 2018


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 2 stemmen 347Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)