Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Anarchisme staat niet gelijk aan verdrinkingsdood

(voor Carl Einstein (1885 - 1940))

Je bent geboren op 26 april 1885 in Rhineland Neuwied in Duitsland. Je was een telg uit een Duits-Joodse familie. Jouw ouders waren Daniel Einstein, een actief lid van de lokale Joodse Gemeenschap, en Sophie Einstein. Je was een neef van Albert Einstein. Je was een invloedrijke Duits-Joodse schrijver en kunsthistoricus, anarchistisch en kritisch. Je was één van de eerste critici, die het belang van de ontwikkeling van het kubisme waardeerde. Je was o.a. bevriend met Pablo Picasso, George Braque, de kunstenaar George Grosz en de kunsthistoricus/kunstverzamelaar Daniel-Henry Kahnweiler, die één van de bekendste, Franse kunsthandelaren van de 20-ste eeuw was.

In Berlijn ging je naar de colleges van Georg Simmel en de Zwitserse, Joodse socioloog/filosoof/criticus/kunsthistoricus Heinrich Wölfflin (1864 - 1945). Heinrichs vader was een professor in de klassieke filologie, die doceerde aan de Universiteit van München. Heinrich kreeg les van de kunsthistoricus Jacob Burckhardt en de historicus/psycholoog/socioloog Wilhelm Dilthey. In 1874 trouwde Jacob met Katherine Ruttmann en ze kregen samen een zoon en twee dochters.

Jouw één jaar oudere zus Hedwig werd een bekende concertpianiste en ze trouwde met de Engelse beeldhouwer Benno Elkan (1877 - 1960), die in Dortmund is geboren. Hedwig en Benno kregen twee kinderen, Ursula en Wolf. Een groot deel van jouw jeugd woonde je in Karlsruhe. In 1903 ging je in Berlijn filosofie en kunstgeschiedenis studeren. Als prozaïst werd je lid van de cirkel rond de journalist/redacteur/literatuurcriticus/politicus Franz Pfemfert, een goede vriend van Leon Trotski, ook omdat jij met Alexandra Ramm was getrouwd, de vertaalster van Trotski's schrijfwerk. In 1907 ging je naar Parijs en leerde je kunsttechnieken van o.a. Pablo Picasso, Georges Braque en Juan Gris.

Je was een vrijwillige strijder voor het Keizerlijke, Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog, met name in Duits-bezet België. De gewelddadige, politieke en sociale gevolgen van de Eerste Wereldoorlog bepaalden jouw psychische gesteltenis ten volle. In 1932 trouwde je met Lyda Guévrékian, die je al in 1928 had ontmoet. De Franse, kubistische schilder Georges Braque diende als een getuige.
Van 1936 tot 1938 vocht je mee in de Spaanse burgeroorlog. In 1940 keerde je naar Frankrijk terug en werd je gearresteerd en met andere, Duitse emigranten opgesloten. Jouw betrokkenheid bij sociale en politieke ideeën werd gekenmerkt door communistische sympathieën en anarchistische opvattingen.

Op 5 juli 1940 pleegde je zelfdoding in de stad Lestelle-Bétharram in Zuidwest Frankrijk door van een brug te springen. Je werd 55 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 21Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)