Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dat je aan een PTSS leed, lijkt overduidelijk

(voor Harry Crosby (1898 - 1929))

Je bent geboren als Henry Sturgis Crosby op 4 juni 1898 in Boston, Massachusetts. Jouw ouders waren de bankier Stephen Van Rensslaer Crosby en Henrietta Marion Grew.
Je stamde af van adellijk bloed. Jouw oom J. Pierpont Morgan Jr. was één van de rijkste mannen in Amerika op dat moment. Je stamde ook af van de staatsman Alexander Hamilton (1756 - 1804), die door een duel met de politicus Aaron Burr overleed.

Je had een broer en een zus, genaamd Katherine Schuyler Crosby, bijgenaamd Kitsa, die in 1901 is geboren. Jouw ouders wisten jou de liefde voor de poëzie bij te brengen. In de zomers verbleef je in Manchester, North Shore. Jouw religieuze moeder was één van de oprichters van The Garden Club of America, wat tuingenot promoot, met als prominente oprichter Helena Rutherfurd Ely (1858 - 1920), die ook schrijfster was. Als kind zat je op de Noble and Greenough School en op jouw 14-de ging je naar de St. Marks School in Southborough, waar je in 1917 jouw diploma behaalde.

Op 22 november 1917 werd jouw beste vriend Spaulding door een granaatscherf in zijn borst getroffen. Na zes maanden was Spaulding gelukkig hersteld. Na verloop van tijd begon je gek genoeg de oorlogsgruwelen met een obsessief, pervers genot te beschrijven. Volstrekt detaillistisch beschreef je de ellendige verschrikkingen van een walgelijke loopgravenoorlog en vreselijke details van stervende en overleden soldaten. Je hebt echt de meest verschrikkelijke gevolgen van oorlogsgeweld gezien. In 1919 kreeg je het Croix de Guerre, waar je zeer trots op was en je was God er dankbaar voor.

Jij was een bon vivant, dichter en uitgever, die voor sommigen de Lost Generation stroming in de Amerikaanse literatuur belichaamde. Je was de erfgenaam van een aanzienlijk familiefortuin. In de Eerste Wereldoorlog was je een vrijwilliger voor de American Field Service. Verder diende je op jouw 19-de in het Amerikaanse Ambulance Corps. Je ontsnapte ternauwernood aan jouw dood.
In 1920 ontmoette je Mary Phelps Jacob (1891 - 1970), die de moderne beha financierde en een mecenas van de kunsten was, plus uitgeefster en literaire godmother van de Lost Generation, met Ernest Hemingway als grootste boegbeeld. Je ging aan de Harvard University en in 1921 ben je afgestudeerd. Je wilde de preutsheid van de nette dames in Boston verlaten.

Je werd verliefd op de zes jaar oudere Polly Crosby, getrouwd met de zwaar alcoholistische Richard Peabody, met wie ze twee kinderen had gekregen. Je dreigde zelfdoding te plegen als Polly niet met jou wilde trouwen. In juni 1921 zijn Polly en Richard officieel gescheiden. In 1922 had je diverse affaires met wulpse vrouwen en keerde Polly boos en jaloers naar Amerika terug. Op 9 september 1922 zijn Polly en jij getrouwd in de Municipel Building in New York City. Twee dagen later verhuisden jullie naar Parijs. Jullie woonden in een appartement op 12, Quai d'Orléans met uitzicht op de Seine en Ile Saint-Louis.

Polly roeide graag op de Seine, ook omdat dat goed voor de conditie van haar pronte borsten was. Jullie leefden decadent en hedonistisch. Jij gokte en je was een notoire rokkenjager. Jullie hadden een open huwelijk. Jij gebruikte opium, alcohol, hasj en cocaïne. Polly rookte ook opium. Jullie verkeerden voortdurend in een diepe roes vol met de prachtigste en zoetste, erotische beelden en handelingen in slow-motion. Jij raakte extreem gefascineerd door de zon, waar je fallische kracht aan ontleende.

Op 10 december 1929 heb je zelfdoding gepleegd in New York City. Je werd 31 jaar. Je hebt jezelf doodgeschoten, samen met ene Josephine, jouw eveneens suïcidale beminde, die twee uur eerder was gedood door jou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 27Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)