Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het lavendelhuwelijk van een Hongaarse meester

(voor Károly Ferenczy (1862 - 1917))

Je bent geboren op 8 februari 1862 in een Hongaarse, Joodse familie in Wenen. Jouw moeder overleed kort na jouw geboorte. Je studeerde eerst rechten aan de West-Hongaarse Universiteit van Mosonmagyaróvár en je behaalde een diploma aan het College van Economische Zaken. Maar jouw belangstelling ging al gauw uit naar de schilderkunst. Je nam tekenlessen en je vervolgde jouw studies in 1886 te Napels en Rome. In het begin werd je beïnvloed door de schilderkunst van de Hongaarse kunstschilder Simon Hollósy (1818 - 1857).

Van 1887 tot 1889 verbleef je in Parijs, waar je de leerling van Jules Bastien-Lepage (1848 - 1884) was, die op zijn 36-ste in zijn atelier aan de Rue Legendre door kanker overleed. In 1879 maakte hij het waanzinnig schone portret van Jeanne d'Arc. Je wordt vooral gerekend tot het impressionisme. Je trouwde met de schilderes Olga Fialka. In 1889 ging je samen met jouw vrouw in Szentendre wonen, een klein stadje nabij Budapest, waar de beroemde schrijver Jakov Ignjatovic en de dichter Jovan Avakumovic geboren zijn. Van 1890 tot 1892 schilderde je naturalistische landschappen in Szentendre en langs de Donau.

Olga en jij kregen samen twee zonen en een dochter. In 1888 werd jullie dochter Valér geboren, die later schilderes werd. In 1890 werd de tweeling Béni en Noémi geboren. Olga verliet haar schilderscarrière ten bate van haar gezin en jouw schilderscarrière. Je schilderde portretten van jouw kinderen, incluis portretten van Béni en zijn tweelingbroer Noémi op 18-jarige leeftijd. Noémi werd een meesterlijke maker van moderne, Hongaarse wandtapijten en Béni (1890 - 1967) werd een beeldhouwer/graficus. Je maakte in 1912 nog een prachtig portret van Béni, die een leerling van Antoine Bourdelle en Alexander Archipenko was. In 1932 trouwde Béni met Erzsi, zijn muze en veelgebruikte model.

Je wordt beschouwd als de 'vader van het Hongaarse impressionisme en post-impressionisme' en als 'de oprichter van de moderne, Hongaarse schilderkunst'. In 1893 maakte je een wazig, mysterieus zelfportret. In Hongarije begon je in een naturalistische stijl te schilderen, beïnvloed door Jules Bastien-Lepage. In 1893 ging je samen met jouw jonge gezin naar München, het kunstcentrum van Europa. Daar woonde je tot 1896. Daar ontmoette je Simon Hollósy. Verder ontmoette je o.a. de Hongaarse schilders István Reti en János Thorma. In 1896 ging je naar Hongarije terug.

In Baia Mare stichtte je samen met andere kunstenaars een kunstenaarskolonie, o.a. met Hollósy, Reti en Thorma. In 1903 had je jouw eerste expositie in Boedapest. In 1906 werd je leraar aan de Hongaarse Universiteit voor Schone Kunsten. Je schilderde vaak naakten, waarbij je jouw homoseksuele geaardheid nauwelijks verbloemde. Verder schilderde je vaak portretten en bijbelse taferelen. Op 18 maart 1917 ben je in Boedapest overleden. Je werd 55 jaar.

In Szentendre is momenteel een Ferenczy-museum. Jouw 'Zelfportret in zonlicht' uit 1893 doet nog steeds zeer modernistisch aan.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

2.3 met 3 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)