Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De verre voorouder van Rachel Meghan Markle

(voor Robert the Bruce (1274 - 1329))

Je bent geboren op 11 juli 1274 in het Kasteel van Turnberry in Ayrshire, Schotland. Dit kasteel was oorspronkelijk van de Lords of Galloway. In de late 13-de eeuw was het kasteel van jouw moeder Marjorie, gravin van Garrick (1253 - 1292). Marjorie's eerste man was Adam van Kilconquhar, die in 1271 als kruisridder in Acre overleed, overigens door een ziekte. Robert de Brus, 6e heer van Annandale (1243 - 1304), jouw vader, kwam jouw moeder het slechte nieuws vertellen. Jouw moeder zette jouw vader gevangen en hij werd pas vrijgelaten als hij met haar wilde trouwen. Ze trouwden en jij was hun tweede kind.

Jouw zussen waren Christine, Isabel, Mary en Matilda. Jouw broers waren Niall, Edward, Thomas en Alexander. Tijdens de Eerste Schotse Onafhankelijkheidsoorlog van 1296 tot 1328 werd jouw zus Mary door de Engelsen ruim vier jaar in een kooi in Roxburgh Castle gevangen gezet. Daarna werd ze omgeruild voor Engelse edellieden, die tijdens de Slag bij Bannockburn door de Schotten waren buit gemaakt, onder jouw bevel, op 24 juni 1314. Je was een zeer beroemde krijger en je leidde de Schotten naar de overwinning. Je wordt nog steeds als een nationale held vereerd.

Je sprak Anglo-Normandisch, Gaelic en vroeg-Schots. Verder leerde je Latijn, recht, politiek, schrift, heiligenlevens, filosofie, geschiedenis en ridderlijke instructies en romantiek. Zo heb je o.a. het verhaal van de fictieve, Saraceense ridder Ferumbras gelezen, waarvan de oudste tekst uit circa 1170 stamt. Ferumbras bekeerde zich uiteindelijk tot het christendom en hij vocht voor koning Karel de Grote. Je was veelbelezen en je bleef veel lezen over o.a. de biografieën van oude koningen en prinsen en hoe zij netelige kwesties oplosten. De geestelijke kennis werd vooral door de monniken verschaft en vandaar dat de adel nog steeds een hechte band met de geestelijkheid heeft. Kennis in ruil voor veel geld.

Verder kreeg je al vroeg les in zwaardvechtkunst, steekspel, jacht, nette manieren, muziek en dans. Bovendien werd je door jouw opa Robert V getraind in het ridderschap en tactisch vechten, wat je enorm beïnvloed heeft. Rond 1290 werd je tot ridder geslagen. Je verbleef ook op Lochmaben Castle en Loch Doon Castle. Je was rooms-katholiek. Sommige historici beweren zelfs dat je als jongeling binnen de Engelse, koninklijke huishouding bent opgeleid.

In 1290 trouwde je met Isabella van Mar en rond 1296 werd jullie dochter Marjorie geboren, die in 1316 overleed na een val van haar paard en nadat ze nog van haar kind Robert beviel. Ze werd zo'n 20 jaar en ze is in de abdij van Paisley begraven. Door jouw moeder erfde je het Graafschap van Carrick en door jouw vader, die van koninklijke afkomst was, kon je de Schotse troon bemachtigen. In 1302 was je al met Elizabeth de Burgh hertrouwd, de dochter van één van de machtigste edelen van Ierland, Richard og de Burgh, die nauw bevriend met Edward I van Engeland was. In wezen volgt de adel andere sluipwegen dan het volk.

Van 25 maart 1306 tot jouw overlijden was jij de koning van Schotland. Elizabeth werd de koningin. Dit gebeurde nabij Scone. Maar er kleeft een uiterst oneerlijke geschiedenis aan jouw koningschap. Jouw belangrijkste rivaal voor de troon was John III Comyn, heer van Badenoch, die jij op 10 februari 1306 voor het hoogaltaar in de kerk van het Fransciscaanse klooster in Dumfries op laffe wijze hebt doodgestoken. John werd 37 jaar. Paus Clemens V heeft jou door deze moord geëxcommuniceerd, al gaf bisschop Robert Wishart van Glasgow jou de absolutie. Je vocht tegen het Engelse leger onder koning Edward II van Engeland, ook op Ierse bodem. Elizabeth en jij kregen drie kinderen; Matilda, Margaret en David, die later koning van Schotland werd.

Op 27 oktober 1327 overleed Elizabeth in Cullen Castle. Ze werd 43 jaar en ze is in de benedictijnse abdij van Dunfermline begraven. Op 7 juni 1329 overleed jij op het riddergoed van Cardross, nabij Dumbarton. Je werd 54 jaar. Jouw lichaam is in Dunfermline Abbey begraven en jouw hart in Melrose Abbey, onder de kapittelzaal van de cisterciënzers. Het frappante is, dat Rachel Meghan Markle, de hertogin van Sussex, een nazaat van jou is. En ze heeft ook Nederlandse roots. Na Meghan's huwelijk met prins Harry werden zij tevens de gravin en de graaf van Dumbarton.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)