Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De spil waar alles om draaide

(voor George Sand (1804 - 1876))

Je bent geboren als Amandine Lucile Aurore Dupin op 1 juli 1804 in Parijs. Jouw vader was Maurice Dupin en van adel. Jouw moeder was Sophie Victoire Antoinette Delaborde. Je was vier jaar, toen jouw vader als kolonel onder Napoleon van zijn paard viel en overleed. Hierdoor had jij een eenzame kindertijd. Je woonde grotendeels op het landgoed van jouw oma Madame Dupin de Francueil, een dochter van de Saksische veldheer Maurits van Saksen, in Nohant. Jouw oma had jouw moeder nooit vergeven, dat ze beneden haar stand met haar zoon was getrouwd. Je kreeg er een voorliefde voor het landelijke leven.

Van jouw 13-de tot jouw 16-de zat je in het klooster van de Engelse Augustijnen in Parijs. Op jouw 18-de werd je uitgehuwlijkt aan baron Casimir Dudevant, die herenboer was. Op 30 juni 1823 werd jullie zoon Maurice geboren. Vanaf 1825 had je vijf jaar een correspondentie met Jean-Pierre Aurélien de Sèze, een advocaat-generaal in Bordeaux. Deze relatie was platonisch, maar Casimir werd toch stinkend jaloers. Casimir hield bovendien meer van zijn vee en de jacht, dan van jou. En hij had er moeite mee, dat jij intellectueel zijn meerdere was. Je had al die tijd een innige band met Stéphane Ajasson de Gransagne, die je sinds jouw jeugd kende.

Op 13 september 1828 werd jouw dochter Solange geboren en sommigen dachten dat Stéphane de vader was. Jij maakte plezier met jouw jeugdvrienden, terwijl Casimir zich vermaakte met drinkgelagen en dienstmeisjes. Zo ongeveer vanaf 1830 schreef jij elke dag. In 1831 gingen Casimir en jij uit elkaar. In 1836 volgde de wettelijke echtscheiding en jij kreeg het hoederecht over Maurice en Solange. Je ging met hen in Parijs wonen. Je bezocht de literaire kringen en de uitgever Henri de Latouche gaf je een baan als journaliste bij Le Figaro, de krant waar de schrijver Jules Sandeau, jouw vriend, ook werkte. Jules en jij gingen samen in een appartement aan de Quai Saint-Michel wonen. Jullie schreven samen artikelen en in 1831 verscheen jullie eerste roman 'Rose et Blanche' onder de naam Jules Sand.

In 1832 verscheen jouw eerste eigen roman 'Indiana'. Charles Sainte-Beuve loofde het en hij werd jouw vertrouwenspersoon en literaire raadgever. Jules ging weer op zichzelf wonen en in 1833 werd de relatie verbroken. Als George Sand publiceerde je in 1832 'Valentine' en in 1833 'Lélia'. Je had een korte romance met de schrijver/historicus Prosper Mérimée, een vriend van Stendhal, Sainte-Beuve en Eugène Delacroix, die in 1838 een portret van jou maakte. Je had vele, korte romances en je droeg een broek en je rookte een pijp.

In 1833 begon je een liefdesrelatie met Alfred de Musset en jullie reisden naar Venetië. Jij schreef soms acht uur lang en Alfred ging naar de cafés en prostituées. Je had ook een romance met Alfred's dokter Pietro Pagello, toen hij Alfred verpleegde. Alfred ging naar Parijs terug en jij volgde samen met Pietro. Pietro en jij gingen al snel uit elkaar en jij krabbelde naar Alfred terug. Je stuurde hem jouw afgesneden haar, maar hij vergaf jouw ontrouw niet en in maart 1835 stopte jullie relatie voorgoed. Jij schreef er 'Elle et lui' uit 1859 over. Je had een lange relatie met de advocaat Michel de Bourges, die je in april 1835 had ontmoet. Als republikein wenste hij een bloedige en radicale revolutie. Je verliet deze oudere man, die meer potent dan jouw eerdere minnaars was.

In Parijs had je samen met jouw vriendin, de schrijfster Marie d'Agoult, een salon in het Hôtel de France in Parijs. Marie was de vrouw van Franz Liszt, met wie ze drie kinderen kreeg, o.a. Cosima, die met Richard Wagner trouwde. Van 1839 tot 1848 had je een liefdesrelatie met Frédéric Chopin, die eindigde, omdat Frédéric partij koos voor jouw dochter Solange, die met een brutale, alcoholistische beeldhouwer was getrouwd. Jij overleed in 1876.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 november 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 1.214Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)