Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een sterke geest in een zwak lichaam

(voor Mary Webb (1881 - 1927))

Je bent geboren als Mary Gladys Meredith op 25 maart 1881 in Leighton, Shropshire. Jouw vader was George Edward Meredith, een privé-leraar. Hij inspireerde jou met zijn passie voor de literatuur en het platteland. Aan de kant van jouw moeder Sarah Alice stamde jij af van een familie, die verwant is aan Sir Walter Scott. De overgrootvader van Carice van Houten, James Lockhart, was waarschijnlijk een bastaardafstammeling van Sir Walter Scott, maar dat terzijde. Toen je één jaar was, verhuisde je naar Much Wenlock, naar het huis 'The Grange', iets buiten het dorp, wat rond 680 bij een abdij ontstond.

Je ging graag het platteland rondom jouw woonhuis ontdekken, waarbij je een passie voor detaillistische observatie en beschrijving ontwikkelde, van plekken en van mensen. Je kreeg eerst les van jouw vader en in 1895 ging je naar een meisjesschool in Southport. Van 1896 tot 1902 woonden jullie in Stanton upon Hine Heath, in het huis 'The Woodlands'. In 1902 ging je naar Meole Brace, een buitenwijk van Shrewsbury.

In oktober 1907 publiceerde je voor het eerst in de krant 'Shrewsbury Chronicle' een gedicht over het treinongeluk in Shrewsbury. Jouw broer Kenneth had het gedicht stiekem ingezonden en het werd anoniem geplaatst. Je was echt geschokt, maar dat veranderde toen je veel waardering kreeg.

Op jouw 20-ste kreeg je de symptomen van de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte, waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is. De kenmerken zijn een zwelling van de schildklier, uitpuilende ogen en een te snelle hartslag. Deze ziekte was waarschijnlijk de oorzaak van jouw overlijden. Hierdoor had je veel empathie voor zieke mensen, zo heeft Prue Sam, de heldin uit jouw roman 'Precious Bane' uit 1924 een vervormde hazenlip. Dit boek ontving de Prix Femina van het tijdschrift 'La Vie Heureuse'. In 1957 werd het door de BBC verfilmd, met Daphne Helen Slater in de hoofdrol.

In 1912 trouwde je in Meole Brace in de Holy Trinity parish Church met Henry Bertram Law Webb, een leraar, die als eerste jouw literaire interesses stimuleerde. Je woonde een tijd in de badplaats Weston-super-Mare, waar later de acteur/komiek John Marwood Cleese is geboren. Daarna woonde je weer in jouw geliefde Shropshire, waar je als tuinder geld verdiende, totdat Henry een vaste baan kreeg als leraar aan de Priorij school voor jongens in Shrewsbury.

Van 1914 tot 1916 woonde je in de 'Rose Cottage' nabij het dorp Pontesbury. Hier schreef je 'The Golden Arrow' uit 1916. In september 1917 verscheen 'Gone to Earth'. Door de inkomsten van 'The Golden Arrow' verhuisde je naar Bayston Hill, waar je het huis 'Spring Cottage' en een lap grond kocht. Het ligt in het jouw zo geliefde natuurgebied Lyth Hill. Je schreef er de roman 'The House in Dormer Forest' uit 1920. In 1921 kocht je een tweede huis in Londen, hopend op meer literaire connecties en uitgaven, wat niet gebeurde.

In 1927 ging jouw gezondheid steeds meer achteruit en jouw huwelijk liep op de klippen. Je keerde alleen naar 'Spring Cottage' terug. Op 8 oktober 1927 overleed je in St Leonards on Sea, in de populaire badplaats Hastings. Met elegante, hoge kusthuizen voor de welgestelden. De schrijfster Sheila Kaye-Smith (1887 - 1956) is in St Leonards on Sea geboren. Bijna tegenover het Royal Victoria Hotel was een pier met op het uiteinde een danszaal. Die pier is op 28 oktober 1891 door Lord Thomas Brassey en Lady Sybil de Vere Capell geopend. Lady Sybil is in het indrukwekkende Cassiobury House bij Watford opgegroeid, wat in 1546 door Sir Richard Morrison gedeeltelijk gebouwd is. Zijn zoon Charles voltooide de bouw. In 1927 is het helaas afgebroken. Je werd 46 jaar en je bent in de algemene begraafplaats aan Longden Road in Shrewsbury begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 december 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)