Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je ontmaskerde het gevaar van Raspoetin

(voor Papus (1865 - 1916))

Je bent geboren als Gérard Anaclet Vincent Encausse op 13 juli 1865 in A Coruña, Spanje. Jouw Franse vader Louis Encausse was een chemicus en je had een Spaanse moeder. Op jouw vierde ging jij naar Parijs. Je was al jong geïnteresseerd in Kabbalah, magie, occultisme, alchemie en Tarot. Je was vaak in de Bibliothèque Nationale en je las het werk van de filosoof/occultist/vrijmetselaar/kabbalist/rozenkruiser Éliphas Lévi (1810 - 1875), net zo als Arthur Rimbaud deed. In 1884 werd je lid van de door Helena Petrovna Blavatsky (1831 - 1891) opgerichte Theosophical Society. In 1888 verliet je deze vereniging, omdat je een hekel aan de nadruk op het Oost-occultisme had.

In 1888 was je mede-oprichter van jouw eigen Fractie, de Kabbalistische volgorde van de Rose-Croix. De andere oprichter was Stanislas de Guaita (1861 - 1897), een Franse dichter en een expert op het gebied van esoterie en Europese mystiek en een rozenkruiser. Stanislas had veel geschillen met andere mensen, die aan occultisme en magie deden. Hij werd 36 jaar. Nog een andere oprichter was de Franse romanschrijver en Martinist Joséphin Péladan. In 1888 stichtte je ook samen met jouw vriend Lucien Chamuel de Librarie du Merveilleux en de maandelijkse revue 'L'Initiation', die tot 1914 verscheen. Op 7 november 1895 trouwde je in de kerk van Notre-Dame d'Auteuil met de weduwe Mathilde Ignard d'Argence.

Je was ook lid van de Hermetische broederschap van licht en de tempel van de Hermetic Order of the Golden Dawn in Parijs. De laatste organisatie is opgericht in 1887 door de vrijmetselaars William Woodman, William Westcott en Samuel Mathers, getrouwd met Mina Bergson, de zus van de filosoof Henri Bergson. Je was ook lid van de Ritus van Memphis-Misraïm, opgericht in 1881 in Napels en eerst geleid door Giuseppe Garibaldi. In 1887 verscheen jouw eerste, occulte boek 'L'Occultisme Contemporain'. Er volgden negen boeken. Je was ook een spirituele leerling van de spirituele genezer Anthelme Nizier Philippe (1849 - 1905), die vanaf zijn 13-de genezer was. Hij had zelfs een korte invloed op keizer Nicolaas II en keizerin Alexandra Feodorovna van Rusland, maar in 1903 werd hij als een charlatan uit Rusland verdreven.

Jij studeerde medicijnen aan de Sorbonne en in 1894 behaalde je de graad van Doctor in de Medicijnen door een proefschrift over filosofische anatomie. Je begon een kliniek in de rue Rodin, die zeer succesvol was. Je werkte als hoofdgeneesheer van het laboratorium in L'Hopital de la Charité. In 1901, 1905 en 1906 ging je naar Rusland en was je de arts en de occulte consultant van tsaar Nicolaas II en tsarina Alexandra, die zwaar afhankelijk van het occultisme waren. Jij waarschuwde hen enkele keren tegen de invloed van de mysticus Grigori Jefimovitsj Raspoetin (1869 - 1916), die bevriend met hen was, maar die heeft geholpen met de val van de Romanov-dynastie. Zijn invloed op de tsarina was een bedreiging voor het rijk, zodat hij door met name prins Felix Joesoepov is doodgeschoten. Hij werd 47 jaar.

In 1913 werd je het internationale hoofd van de Ritus van Memphis en Misraïm, met als titel Grand Hierophant. Jouw intellectuele leraar was markies Alexandre Saint-Yves d'Alveydre, een filosoof en esotericus. Jij introduceerde de term martinisme, ontstaan uit de leringen van de filosoof/schrijver Louis-Claude de Saint-Martin, die tevens het illuminisme bezielde. Je was een overtuigd christen. Saint-Martin zegt: 'Het doel van inwijding is ingaan in het hart van God en God laten ingaan in jouw eigen hart!'.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was je een arts en het hoofd van een ziekenwagen aan het front. Je was verzwakt door jarenlang hard werken en de slechte leefomstandigheden tijdens de oorlog. Je werd ziek en je ging naar het ziekenhuis de Charité, waar je op 25 oktober 1916 door tuberculose bent overleden. Je werd 51 jaar en je bent op de begraafplaats Père-Lachaise begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)