Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zware tol van de topsport

(voor Paulien van Deutekom (1981 - 2019))

Je bent geboren als Paulien Ilse Maria van Deutekom op 4 februari 1981 in Den Haag. Je was 4 of 5 jaar toen je op het natuurijs begon te schaatsen. Samen met jouw broers maakte je later lange schaatstochten van wel 50 kilometer. Je bent grotendeels in Gouda opgegroeid en op jouw negende begon jouw schaatscarrière bij de Schaatsclub Gouda. Andere schaatsers bij deze schaatsclub waren: Ingrid Paul (Gouda, 1964), Andrea Nuyt (Gouda, 1974), die trouwde met Carl Verheijen, met wie ze drie dochters kreeg, Tim Salomons (1984) en Ted-Jan Bloemen (Leiderdorp, 1986).

Je was zestien jaar, toen Wim Nieuwenhuizen jouw eerste schaatstrainer werd. Daarna werd Wim den Elsen (Zoeterwoude, 1948) jouw schaatscoach. Jouw derde schaatscoach was Gerard Kemkers (Groningen, 1967) en je kwam in de TVM-schaatsploeg terecht. Je trainde samen met Ireen Wüst en Renate Groenewold. Ireen Wüst werd een zeer goede vriendin van jou en jullie hebben samen heel wat gelachen. Beiden waren jullie trainende bikkels. Men zegt dat jij geen natuurtalent was, maar alles met jouw doorzettingsvermogen hebt bereikt, maar dat klopt maar deels, want krachtsinspanningen zijn ook een deel van de menselijke natuur.

Je had een literaire held en dat was de Joods-Amerikaanse schrijver Elie Wiesel (1928 - 2016), die in Hongarije was geboren. Zijn moeder en zijn jongste zus Tzipora werden in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau vermoord. Samen met zijn vader werd hij naar het concentratiekamp Buchenwald gestuurd, waar zijn vader overleed. Hij schreef ruim 40 boeken. Zijn trilogie 'Nacht', 'Dageraad' en 'Dag' gaat over zijn ervaringen in Auschwitz en Buchenwald. Het is gebaseerd op zijn oorspronkelijke boek 'Un di Velt Hot Geshvign' (En de wereld had gezwegen) uit 1955. In 1986 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Jouw grootste triomf behaalde je in 2008, toen je een gouden medaille behaalde bij het WK Allround in Berlijn. Vier andere Nederlanders gingen jou voor; Stien Kaiser, Atje Keulen-Deelstra, Renate Groenewold en Ireen Wüst. Op 14 maart 2008 werd je op de Markt in Gouda gehuldigd. Samen met burgemeester Wim Cornelis stond je op het podium van het oude stadhuis. Je werd ambassadrice van Gouda. Ik was erbij en jouw feestelijke roes was natuurlijk enorm. Daarna bleek jouw hoogste niveau bereikt te zijn, hoezeer je ook nog trainde. En die krachttrainingen bij TVM waren niet zachtzinnig en eisten veel teveel van jou en jouw collega's. De menselijke maat werd overschreden. Je raakte desastreus overtraind.

Je was leeggeschaatst en opgebrand. Er resteerde chaos, stress en slapeloosheid. Het ergste was wel, dat je jezelf niet meer was. Je had fysiek en psychisch een burn-out. Het lichaam liegt nooit en jouw lichaam kon niet meer. Jouw lichaam wilde niet meer op deze manier verder gaan. Je probeerde het nog wel, maar op 3 maart 2012 stopte je definitief met wedstrijd schaatsen. Je had 5 weken in Indonesië gezeild, bij onbewoonde eilanden en dolfijnen, waarbij je tot rust was gekomen. Je mee met het tv-programma 'Expeditie Poolcirkel', wat je in januari 2013 hebt gewonnen. Vanaf 2013 werkte je als schaatsanalist voor de NOS, naast o.a. Dione de Graaff en Erben Wennemars, en in 2014 analyseerde je de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Je studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en je behaalde een Master. Verder studeerde je orthopedagogiek bij de vakgroep Kindergeneeskunde en neuropsychologie bij de afdeling diabetes bij jongeren. Vanaf oktober 2015 werd je accountmanager en leefstijlcoach topsport in Amsterdam. Je had een liefdesrelatie met Kay en in 2017 werd jullie dochter Lynne geboren. In maart 2018 was je aanwezig bij een speciaal diner voor (oud)schaatskampioenen in het Rijksmuseum. In de zomer van 2018 kreeg je de diagnose longkanker met uitzaaiingen. Na een lang ziekbed ben je op woensdagavond 2 januari 2019 overleden. Je werd slechts 37 jaar. Je moest Kay en de 1-jarige Lynne achterlaten. Dat is één van de zwaarste, verdrietige tragedies, die een moeder kan overkomen.

Ik herinner me nog de dag, toen we dicht tegenover elkaar zaten en ik verlegen en blozend naar jouw gespierde, atletische en energieke lichaam keek. Dat was zo rond de tijd, dat je contact met TVM kreeg, denk ik, maar mijn geheugen is een zeef en hoogst onbetrouwbaar. Jouw grote successen moesten nog komen, geloof ik, maar mijn God, wat straalde je al veel vurige energie en pure winnaarsmentaliteit uit. En wat wist je mijn adoratie prachtig te ontzenuwen. Toen je achter me liep, keek ik vol bewondering naar jouw gespierde benen. Zo waanzinnig krachtig en tevens zo vol souplesse. Die harmonieuze combinatie. Maar meer nog dan al jouw sportkwaliteiten zag ik de ontzettend oerlieve ziel en geest in jou, die via jouw werkelijk betoverende glimlach tot mij kwam. Je was en bent vooral een Liefdesgodin.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 139Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
4 januari 2019
mooi Joanan, een liefdevol eerbetoon aan een werkelijk prachtige vrouw met een schitterende glimlach; wereldkampioen, winnaar en verliezer tegelijk...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)