Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wachten op een verdronken geliefde

(voor Mina Loy (1882 - 1966))

Je bent geboren als Mina Gertrude Löwy op 27 december 1882 in Londen. Je was de dochter van een Hongaarse, Joodse vader en een Engelse, protestantse moeder. Jouw eerste hobby was kunst. In 1897 studeerde je voor twee jaar aan de St. John's Wood School in München. In Londen was je de leerling van Stephen Haweis, met wie je een relatie kreeg en met wie je naar Parijs ging. In 1903 ben je met Stephen getrouwd. In mei 1904 werd jullie dochter Oda Janet Haweis geboren. Ze overleed in datzelfde jaar.

In 1905 was jij een geregelde gast in de salon van Alice Babette Toklas en haar levenspartner Gertrude Stein. Bij hen ontmoette je o.a. Guillaume Apollinaire, Pablo Picasso, Henri Rousseau, Ernest Hemingway, Paul Bowles, Thornton Wilder, Sherwood Anderson, Henri Matisse en Georges Braque. Je was dik bevriend met Gertrude Stein. Oda overleed op haar eerste verjaardag. In 1905 verhuisde je met Stephen naar Florence, waar jullie tien jaar verbleven. Zowel Stephen als jij hadden diverse geliefden. In 1907 werd Joella geboren en in 1908 Giles. Rond 1913 was jullie huwelijk volkomen mislukt.

Jij werd lid van de Italiaanse Futuristische Beweging, onder leiding van Filippo Marinetti. Jouw poëzie werd o.a. bewonderd door T.S. Eliot, Ezra Pound, William Carlos Williams, Basil Bunting, Gertrude Stein, Francis Picabia en Yvor Winters. Je scheidde van Stephen en jouw kinderen, terwijl je in 1916 met een verpleegkundige naar New York verhuisde, waar je van de Provincetown Players lid werd, geleid door George Cram Cook en Susan Keating Glaspell. Je was een belangrijk figuur rond het magazine 'Others', wat in 1915 door de dichter/romancier/dramaturg Alfred Kreymborg is opgericht. Daardoor leerde je o.a. Man Ray, Marcel Duchamp, Marianne Moore, Wallace Stevens, Djuna Barnes, Lola Ridge en Amy Lowell kennen.

Je werd een christelijke wetenschapper en je ontmoette Arthur Cravan, geboren als Fabian Avenarius Lloyd op 22 mei 1887 in Lausanne. Hij was een bokser en een dichter, een dadaïst en een surrealist. Hij was de tweede zoon van Otho Holland Lloyd en Helène Clara St. Clair. Zijn broer Otho was een schilder/fotograaf, die met de Spaanse kunstenares Olga Sacharoff getrouwd was. Otho had o.a. van Henri Matisse les gehad. De zus van de vader van Arthur en Otho was Constance Mary Lloyd (1859 - 1898), die op 29 mei 1884 met de geniale Oscar Wilde is getrouwd. Ze kregen twee kinderen; Cyril (1885 - 1915) en Vyvyan (1886 - 1967). De beeldschone Constance overleed op haar 39-ste in Genua, waar ze ook is begraven, in de Monumentale Begraafplaats van Staglieno. Ze overleed door Multiple sclerose en twee jaar voor het overlijden van Oscar.

In 1923 overleed jouw zoon John Giles Stephen Musgrove Haweis. Hij werd 14 jaar. Je had een liefdesrelatie met Arthur Cravan en je volgde hem naar Mexico, waar jullie in armoede leefden. In Buenos Aires wachtte je tevergeefs op hem. Hij verdronk in november 1918 in de Stille Oceaan. Hij werd 31 jaar. In april 1919 kreeg je samen met wijlen Arthur een dochter. In 1953 verhuisde je naar Aspen, Colorado, waar jouw dochters Joella en Jemima al woonden. Op 25 september 1966 overleed je in Aspen door een longontsteking. Je werd 83 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)