Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De geheime steun achter de aanslag op Hitler

(voor Nina von Stauffenberg (1913 - 2006))

Je bent geboren als Elisabeth Magdalena (Nina) Schenk op 27 augustus 1913 in Kaunas, wat destijds tot Rusland behoorde en nu tot Litouwen. Jouw vader was de uit Beieren afkomstige edelman en politicus Generaal Consul Gustav Freiherr von Lerchenfeld (1871 - 1944) en jouw moeder was Anna Freiin von Stackelberg (1880 - 1945), een Baltisch-Duitse edelvrouw. Rond 1930 ontmoette jij Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg, geboren op 15 november 1907 in Jettingen-Scheppach. Hij was een Duitse legerkononel en lid van de Duitse adel en één van de belangrijkste leden, die op 20 juli 1944 Adolf Hitler probeerden te doden. De officier Henning von Tresckow en de Wehrmacht-generaal Hans Paul Oster werkten o.a. met hem mee.

Op 26 september 1933 trouwde je in Bamberg met Claus, waardoor je Gräfin von Stauffenberg werd. De moeders van Claus en jou waren Lutheraans, maar door de wens van jouw schoonvader werden jullie kinderen rooms-katholiek. Op 3 juli 1934 werd jullie zoon Berthold Maria Schenk Graf von Stauffenberg geboren, die nog steeds leeft en een gepensioneerde Bundeswehr-generaal is. Op 9 juli 1936 werd Heimeran Schenk Graf von Stauffenberg geboren, die nog leeft. In 1938 werd Franz-Ludwig geboren, die nog leeft. Op 15 november 1940 werd Valerie Ida Huberta Karoline Anna Maria geboren, die op 4 juni 1966 in München door leukemie is overleden. Zij werd 25 jaar. En op 27 januari 1945 werd Konstanze geboren, die ook nog leeft.

Jouw man was een liefhebber van de literatuur en aanvankelijk was hij positief aangaande het nationaal-socialisme, maar hij keerde zich al snel tegen de radicale ideeën van Adolf Hitler. Hij verzette zich tegen de nazi-haat tegen de Joden en na de Reichskristallnacht werd hij een geheime verzetsstrijder, ook al groeide zijn carrière als Duitse militair in rap tempo. In 1943 diende hij in het Afrikakorps van de veldmaarschalk Erwin Johannes Eugen Rommel. Op 7 april 1943 werd hij door geallieerde jachtbommenwerpers beschoten en verloor hij zijn linkeroog, zijn rechterhand en twee vingers van zijn linkerhand.

Op 20 juli 1944 wilde Claus Hitler doden met een bom in een tas, die hij tijdens een militaire stafbespreking in het hoofdkwartier de Wolfsschanze nabij Rastenburg achterliet, een enorm beveiligd bunkercomplex. Vier officieren werden gedood, maar Hitler raakte niet ernstig gewond. Op 21 juli 1944 werd jouw manlief doodgeschoten, net als kolonel Mertz von Quinheim, chef Allgemeines Heeresamt Olbricht, adjudant Von Haeften en generaal Ludwig Beck. Op 12 maart 1945 werd generaal Friedrich Fromm alsnog doodgeschoten voor zijn aandeel in de moordaanslag op Hitler. Claus werd 36 jaar. Zijn ontzielde lichaam is in opdracht van de Reichsführer-SS Luitpold Heinrich Himmler verbrand en zijn as is in de rioolzuivering van Berlijn verspreid.

Himmler pleegde op 23 mei 1945 zelfdoding via een cyanidecapsule. Hij werd 44 jaar. Zijn dochter Gudrun leeft nog en zij woont in de voorstad Fürstenried van München. Ze is een actieve neo-nazi en ze ondersteunt SS-veteranen. Ze was nauw bevriend met Florrie Rost van Tonningen-Heubel. Na de aanslag van jouw man werd jij door de Gestapo gearresteerd. Jouw vijfde kind Konstanze kwam in een nazi-kamp ter wereld. In diezelfde tijd overleed jouw moeder in een Russisch gevangenkamp. Op 2 april 2006 ben je in Kirchlauter overleden. Je werd 92 jaar. Konstanze publiceerde in 2008 een biografie over jou. Haar zoon Philipp speelde mee in de film 'Valkyrie', waarin Tom Cruise op schitterende wijze Claus speelt. Jij werd op meesterlijke wijze door Carice van Houten vertolkt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)