Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De spirituele schepper van het Arthur Findlay College

(voor J. Arthur Findlay (1883 - 1964))

Je bent geboren op 16 mei 1883 in Glasgow. Je was een schrijver, accountant, effectenmakelaar en een Essex magistraat. Verder was je een belangrijke vertegenwoordiger van het spiritualisme en je was de mede-oprichter van de wekelijkse krant 'Psychic News' en van het International Institute for Psychic Research, wat met name door de parapsycholoog James Hewat McKenzie (1869 - 1929) is opgericht.

Op jouw zeventiende leeftijd kreeg jij interesse in de godsdienstwetenschappen, wat jouw calvinistische ouders tergde, want ze hebben een groot deel van jouw religieuze studieboeken verbrand. In 1913 kreeg jij de Most Excellent Order of the British Empire voor jouw werk voor het Rode Kuis. In 1918 was je in een spiritualistische kerk in Glasgow, waar je een seance met het medium John Campbell Sloan meemaakte. Sloan is in 1869 in Glasgow geboren en hij was als kind al buitengewoon paranormaal begaafd en helderziend. Zijn geestelijke gids was de Indiaan White Feather. Vijf jaar lang kwam je bij Sloan thuis vele seances meemaken. Je was overtuigd van zijn echtheid, toen jouw eigen vader via hem uit de spirituele wereld tot jou sprak, over iets wat jij alleen kon weten.

Je was er zeker van dat de geesten via Sloan spraken. De Amerikaanse parapsycholoog/onderzoeker James Malcolm Bird (1886 - 1964) vond de stemmen van de vele geesten vrij normaal klinken en dat de gegeven informatie voor de aanwezigen makkelijk uit publieke gegevens gehaald konden zijn. Er was bij de seances een gebrek aan controle. James vond de paranormale verschijnselen niet bijzonder indrukwekkend. In jouw boek 'On the Edge of the Etheric' verdedigde jij de directheid van de stemmen van overledenen, die door het mediumschap geuit worden en het bestaan van een etherisch lichaam. In het wetenschappelijke tijdschrift 'Nature' werd jouw boek anti-wetenschappelijk gevonden, omdat jij de wetenschappelijke inzichten en terminologieën negeerde.

In 1920 stichtte jij de Glasgow Society for Psychic Research, waarvan jij de voorzitter was. In 1923 nam jij deel aan een onderzoek van de Kerk van Schotland, die de psychische fenomenen onderzocht. In 1923 stopte je met jouw maatschappelijke bezigheden en kocht je het imposante herenhuis 'Stansted Hall' in Stansted, nabij Londen, wat in 1871 gebouwd is. In 1932 was je mede-oprichter van 'Psychic News', samen met de journalist Hann Swaffer (1879 - 1962) en Maurice Barnabell. Je was het erelid van de American Foundation for Psychic Research en het Edinburgh Psychic College. Verder was je de erevoorzitter van het Institute of Psychic Writers and Artists en van de Spiritualists' National Union.

In 1938 onderzocht de psychische onderzoeker, parapsycholoog en psycho-analyticus Nandor Fodor een poltergeist-geval bij ene Mrs. Forbes. Fodor zag dit als een psychose als gevolg van een episodische, mentale verstoring van een schizofreen karakter. Het onbewuste van Mrs. Forbes was verantwoordelijk voor de activiteiten, die hij frauduleus vond. De oorzaak was een onderdrukt, seksueel trauma uit de kindertijd van Mrs. Forbes. Fodor werd zwaar bekritiseerd door de spiritualisten, met name in 'Psychic News', die hij wegens laster aanklaagde. Fodor zegt: 'De poltergeist is niet een spook. Het is een bundel van geprojecteerde repressie.'. Jij hebt hem als lid van het International Institute for Psychical Research verwijderd. Het is de vraag of dat terecht was. Volgens mij niet.

In 1939 verscheen jouw boek 'The Psychic Stream'. John Sloan overleed in 1951 in Londen. In datzelfde jaar verscheen jouw boek 'Where Two Worlds Meet', over jouw ontmoetingen met het medium John Sloan. Jouw vrouw overleed in 1963. Jij overleed op 24 juli 1964 in 'Stansted Hall' en je werd 81 jaar. Je schonk 'Stansted Hall' en het landgoed aan de Spiritualists' National Union als een school voor de bevordering van de Psychic Science.

Het Arthur Findlay College biedt meer dan 80 cursussen per jaar, lezingen en demonstraties. Er zijn een bibliotheek, een museum, prachtige wandeltuinen met een meer, een winkel, recreatieve voorzieningen en een volpension accommodatie. Er zijn ruim 50 docenten en veel specialisten en gastdocenten. In februari 2008 startte aan de Flevoweg 42 in Naarden de Academie voor Mediumschap, die op het Arthur Findlay College gebaseerd is. Daar wordt een 3-jarige Opleiding Mediumschap gegeven, o.a. door de mediums José Gosschalk en Paul Jacobs. De kosten zijn 825 euro per lesjaar (= 11 lesdagen) plus 100 euro examengeld. Maar ook zij onderstrepen dat je van nature al uitzonderlijk paranormaal begaafd moet zijn om jezelf als medium te kunnen manifesteren. Zo'n spirituele gave is niet te koop en louter ingestudeerde techniekbeheersingen zijn niet voldoende. Echt mediumschap is in de essentie volstrekt aangeboren.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 januari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 128Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)