Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Waar zijn jouw verdwenen schilderijen nu?

(voor Bessie MacNicol (1867 - 1904))

Je bent geboren als Elizabeth MacNicol op 15 juli 1867 in Glasgow. Jouw vader Peter MacNicol was een leraar en een schooldirecteur. Jouw moeder was Mary Ann Matthews. Jouw tweelingzus Mary overleed als kind, net als andere zussen en broers. Je groeide op met twee zussen, die ook een voorliefde voor muziek hadden. In de zomermaanden leden jullie aan hooikoorts. Van 1887 tot 1892 ging je naar de Glasgow School of Art in de McLellan Galleries.

De schooldirecteur en kunstschilder Francis Henry Newbery heeft jou aangeraden om naar de Académie Colarossi in Parijs te gaan. Francis was in 1889 getrouwd met de kunstenares/borduurster Jessie Wylie Rowat. Hij was bevriend met John Lavery en James Guthrie. John was getrouwd met Kathleen MacDermott, die kort na de geboorte van hun dochter Eileen Marion door tuberculose overleed. Francis heeft Eileen in 1913 geportretteerd, toen ze 22 was. Beiden overleden in Corfe Castle.

Jij was één van de eerste, Engelse vrouwen, die aan de Académie Colarossi studeerden. Je werd er aanhoudend onderdrukt, inplaats van aangemoedigd. Terug in Schotland ging je weer bij jouw familie wonen en kreeg je een eigen atelier aan de St Vincent Street in Glasgow. In 1893 exposeerde je het schilderij 'Fifeshire Interior' aan de Royal Scottish Academy aan de Princes Street in Edinburgh en het schilderij 'Study of a Head' in het Royal Glasgow Institute. In 1894 maakte je een waanzinnig mooi zelfportret. In 1895 exposeerde je bij de Stephen Goodden Art Rooms in Glasgow en in 1896 op de München Secession Exhibition.

In 1896 vertoefde je in de stad Kirkcudbright, waar de dichter/komiek Marriott Edgar (1880 - 1951) is geboren. Je maakte daar in een kunstenaarskolonie een portret van de kunstschilder Edward Atkinson Hornel (1864 - 1933), die samen met George Henry het schilderij 'Druïds Bringing In The Mistletoe' had gemaakt. Hornel heeft jou beïnvloed. In 1899 trouwde jij met de arts/kunstenaar Alexander Frew, met wie jij in de wijk Hillhead in Glasgow woonde, ten noorden van Kelvingrove Park, wat in 1852 door de tuinarchitect Sir Joseph Paxton is opgericht. Aan de achterkant van jullie huis stond een groot atelier.

In 1899 schilderde jij 'Vanity', een zittende, naakte vrouw vanaf de zijkant, die een handspiegel voor haar gezicht houdt. In München kreeg je veel lof voor dit schilderij. Je exposeerde ook in Londen, Pittsburg en St Louis. Je werd ook beïnvloed door de School van Barbizon, James McNeill Whistler en de Glasgow Boys. Jouw portretkunst wordt bewonderd door de stevige samenstelling en de psychologische diepgang. Verder wordt jouw gebruik van kleur, licht en textuur bewonderd. Net als Berthe Morisot schilderde je vaak jonge, modieuze vrouwen in de buitenlucht, waarbij je duidelijke schaduwen van bladeren maakte en sterke afwisselingen van licht en donker. Met als voorbeelden 'Autumn', 'A Girl of the Sixties' en 'Under the Apple Tree'.

Je behoort tot de Glasgow Girls, net als Margaret MacDonald Mackintosh, haar zus Frances MacDonald, Jessie Newbery, Jessie Marion King, Ann Macbeth, Norah Neilson Gray, Agnes Raeburn, Ruby Pickering, Janet Aitken, Katharine Cameron en Jessie Keppie.

In 1903 overleden jouw ouders. Op 4 juni 1904 overleed jij in Glasgow. Je was hoogzwanger en je werd 34 jaar. Jouw man hertrouwde in 1908 en kort daarna pleegde hij zelfdoding. Zijn weduwe verkocht het huis in Hillhead, inclusief veel van jouw schilderijen, aquarellen, schetsboeken en documenten. Er zijn slechts enkele brieven en foto's gevonden. Daarom is er zo weinig over jouw werk bekend geworden. Jouw bekende werk verblijft o.a. in het Kelvingrove Art Gallery and Museum en de Hunterian Museum and Art Gallery in Glasgow.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.704Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)