Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De heilige mystica uit Münster

(voor St. Maria Droste zu Vischering (1863 - 1899))

Je bent geboren als Maria Anna Johanna Francisca Theresia Antonia Huberta Droste zu Vischering op 8 september 1863 in de Erbdrostenhof aan de Salzstrasse in Münster, Westfalen. Dat is een paleis uit 1753. Jouw tweelingbroer was Maximilian. Jij kwam uit één van de rijkste en edelste, Duitse gezinnen, die trouw aan de roomse kerk waren. Jouw vader was graaf Klemens Heidenreich Franz Hubertus Eusebius Maria Droste zu Vischering en jouw moeder was gravin Helene Clementine Maria Anna Sybille Huberta Antonia van Galen. Je werd meteen na jouw geboorte gedoopt, omdat je een kwetsbare gezondheid had.

In jouw jeugd woonde je in het kasteel van Darfeld in Rosendahl, nabij Münster. Je was een levendig en speels kind, die vaak haar kleren vies maakte. Je kreeg thuis les van gouvernantes. Op 25 april 1875 kreeg je samen met Maximilian de eerste communie. In april 1879 ging je naar de kostschool van de Zusters van het Heilige Hart in Riedenberg, waar je besloot om non te worden. Je ontdekte dat 'de liefde van het hart van Jezus zonder de geest van het offer slechts een illusie is'. Je kreeg longontsteking, waardoor je kort voor jouw achttiende jaar huiswaarts keerde om te genezen.

In 1883 was je bij de kapel van het kasteel van Darfeld, waar Christus Jezus in jouw binnenste zei: 'Jij wordt de vrouw van mijn hart!'. Op 5 augustus 1883 vertelde jij aan jouw ouders, dat jij een religieuze vrouw wilde worden. In 1888 was je in de parochiekerk, waar Jezus tegen jou zei: 'Je moet naar het Klooster van de Goede Herder gaan!'. Op 21 november 1888 werd je lid van de Congregatie van Onze Lieve Vrouwe van Liefde van de Goede Herder, opgericht in 1835 in Angers door de heilige Zuster Mary Euphrasia (Rose Virginie) Pelletier (1796 - 1868). Zij wijden zich aan de zorg, revalidatie en onderwijs voor meisjes en jonge vrouwen. De zusters volgen de regel van Sint-Augustinus.

Als novice droeg jij een wit habijt met een wit hoofddoek. Na de inwijding tot zuster voor het leven en de eeuwigheid kreeg je een zwart hoofddoek. Voortaan heette je Zuster Mary van het Goddelijk Hart. Jij had het Goddelijk Hart evenveel lief als het Heilig Sacrament van de Eucharistie. In 1891 hielp jij de behoeftige meisjes met revalidatie en verzorging. Je hielp de meest hulpbehoevende, ellendige en verlaten kinderen het beste. Na vijf jaar in Münster werd je in 1894 naar Portugal overgeplaatst. In Lissabon was je van februari tot mei 1894 de assistente van de moeder-overste in het klooster van de Zusters van de Goede Herder. Daarna werd jij moeder-overste van het klooster in Porto.

In Porto vroeg Jezus jou herhaaldelijk om contact met paus Leo XIII op te nemen, dit in verband met het aanvragen van de wereldse toewijding aan het Heilig Hart van Jezus. Op 10 juni 1898 heeft jouw biechtvader namens jou de paus geschreven, maar in eerste instantie geloofde de paus jou niet. Op 6 januari 1899 schreef jij de paus nog een brief, waarbij je naast de heiliging wilde, dat de eerste vrijdag van de maand ter ere van het Heilig Hart wordt nageleefd. Je schreef ook over de ziekte van de paus, die zou genezen na de consecratie van het Heilige Hart, iets wat de paus zeer emotioneerde en wat je ook als een vorm van chantage kunt opvatten. Misschien mikte je op zijn bijgelovigheid.

Als toverheksje in een vroom habijt had je de paus in jouw macht gekregen en liet hij een officieel onderzoek uitvoeren. Dit had succes, want op 11 juni 1899 heeft de wijding plaatsgevonden en genas de paus van zijn levensgevaarlijke ziekte, wat net zo goed toeval en een slimme gok kon zijn. Hij leefde nog tot 20 juli 1903, toen hij op zijn 93-ste overleed.

Maar jij hebt het officiële feest niet meer meegemaakt, want jij overleed vlak daarvoor tijdens de Vespers op 8 juni 1899 in Porto. De oorzaak van jouw overlijden was bot-tuberculose en jij werd 35 jaar. Jouw lichaam ligt in een reliekschrijn in de kerk van het Heilig Hart van Jezus in Ermesinde, naast een klooster van de Goede Herder-zusters. Één lichaamsdeel van jou ligt in het Heiligdom van Christus de Koning in Almada, nabij Lissabon.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 februari 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)