Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een dubbelzelfdoding uit gedeelde Weltschmerz

(voor Stefan Zweig (1881 - 1942))

Je bent geboren op 28 november 1881 in Wenen. Jouw welgestelde, Joodse familie was niet religieus. Jouw vader Moritz Zweig was een handelaar in dure stoffen en jouw moeder was de bankiersdochter Ida Brettauer. Jouw oudere broer heette Alfred.

Je noemde jezelf een 'Jood door toeval'. In jouw studietijd publiceerde je gedichten, die door Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal zijn beïnvloed. Na het gymnasium studeerde je literatuurgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Wenen. Je vertoefde in hetzelfde literaire milieu als dat van Rilke en Hofmannsthal. In 1901 verscheen jouw dichtbundel 'Silberne Saiten'. Max Reger heeft enkele gedichten van jou op muziek gezet. Je ging veel naar het theater en op jouw 23-ste kreeg je een doctoraat in de filosofie met een proefschrift over de filosoof Hippolyte Taine.

Je won de poëzieprijs Bauernfeld en je vertaalde de beste gedichten van Paul Verlaine, die jij vurig bewonderde. Net als vele anderen met jou. In 1904 ging jij naar Parijs, waar je vooral met Jules Romains bevriend raakte. Samen met hem schreef je het succesvolle toneelstuk 'Volpone'. In 1904 verscheen 'Die Liebe des Erika Ewald'. Je was ook dik bevriend met Emile Verhaeren. Wonend in Florence ontmoette je de beroemde, Zweedse schrijfster Ellen Karolina Sofia Key (1849 - 1926). Je vertaalde werk van Baudelaire, Rimbaud, Keats, Verhaeren, Suares en Romain Rolland, die een grote invloed op jou had en die jij bezocht in zijn appartement op 162 boulevard Montparnasse. Romain kreeg in 1915 de Nobelprijs voor de Literatuur.

In 1920 trouwde je met Friderike Maria von Winternitz (1882 - 1971), de kleindochter van een rabbijn in Frankfurt. In maart 1919 was je al met haar en haar dochters in Villa Salzburg gaan wonen. Friderike was tot 1914 de vrouw van Dr. Felix Edler von Winternitz, met wie ze twee dochters kreeg, Alexia Elisabeth en Susanna Benediktine. Ze was een schrijfster, journaliste, lerares en vertaalster. Je ontmoette de mysticus/helderziende Rudolf Steiner en de beeldhouwer Charles Van der Stappen. Je was bevriend met Sigmund Freud, Arthur Schnitzler, Richard Strauss, de Noorse schrijver Johan Bojer en de schrijver Leon Bazalgette. Je was net als Romain Rolland een gezworen pacifist. Je was een groot voorstander van een verenigd Europa.

Je had veel aan de psycho-analyticus Freud te danken, die jou net als Proust, Joyce en Lawrence deed schrijven. Je had een rijke collectie van manuscripten verzameld, zoals een manuscript van Nietzsche, het laatste manuscript van een gedicht van Goethe en originele schrijfwerken van Beethoven en Brahms. De nazi's hebben deze collectie verspreid en grotendeels vernietigd. Jouw biografie over Marie-Antoinette van Habsbourg-Lorraine was zeer succesvol. In 1927 verscheen 'Sternstunden der Menschheit', jouw meest succesvolle boek. Om de Nationaalsocialisten te ontvluchten, ging je in 1933 naar Londen. Bij jouw uitgever in Leipzig mocht je niet meer publiceren, maar je vond een uitgever in Wenen.

In 1936 werden jouw boeken in Duitsland verboden en in het openbaar verbrand. In 1938 zijn Friderike en jij gescheiden. In 1939 hertrouwde jij met de Poolse Elisabet Charlotte (Lotte) Altmann, die vanaf 1934 jouw secretaresse was. Monagame relaties zijn een illusie. In de zomer van 1940 gingen Elisabet en jij naar New York en van daar naar Rio de Janeiro. Je gaf lezingen in Argentinië en Uruguay en je schreef jouw memoires 'Die Welt von Gestern', een ode aan de Europese cultuur, die jij als verloren beschouwde.

Op 22 februari 1942 pleegden Elisabet en jij in Petrópolis hand in hand zelfdoding. Jullie namen samen een overdosis barbituraten, dat wil zeggen Veronal. Jij eerst en daarna nam Elisabet nog een overdosis morfine. Dit gebeurde 'aus freiem Willen und mit klaren Sinnen' uit diepe somberheid over de vernietiging van jouw/jullie 'geistige Heimat Europa'. Elisabet werd 33 jaar en jij werd 60 jaar. Jullie zijn in Petrópolis begraven.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 9 maart 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)