Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Te liberaal betekende ontslag

(voor Victor Cousin (1792 - 1867))

Je bent geboren op 28 november 1792 in het Quartier Saint-Antoine in Parijs. Jouw vader was een horlogemaker. Op jouw tiende ging jij naar het Lycée Charlemagne, een gymnasium. Honoré de Balzac, Gustave Doré, Théophile Gautier en Gérard de Nerval zaten ook op deze school. Je stond bekend om jouw kennis van het Grieks. Op de École normale supérieure op 45, rue d'Ulm kreeg je filosofie-colleges van de filosoof Pierre Laromiguière (1756 - 1837), een leerling van de filosoof Étienne Bonnot de Condillac en grotendeels beïnvloed door de filosoof van de Verlichting Antoine Destutt de Tracy. De schrijver Stendhal ging geregeld naar de salon van Antoine en hij was sterk door hem beïnvloed. Pierre gaf ook les in de filosofie van John Locke, een liberaal en empirist. Verder werd je sterk beïnvloed door de filosoof/leraar Pierre Paul Royer-Collard, een aanhanger van de Schotse filosoof Thomas Reid.

In 1815-1816 was je de assistent en vervanger van Royer-Collard, die de leerstoel 'Geschiedenis van de moderne wijsbegeerte' aan de Sorbonne bezette. De filosoof Maine de Biran, die uiteindelijk een mystieke theosoof werd, heeft jou ook beïnvloed. Jij vond hem een weergaloze, psychologische waarnemer van zijn tijd. Na jouw studies weigerde jij een baan als auditeur bij de Raad van State. Je koos ervoor om filosofie aan het Lycée Louis-le-Grand aan de rue St Jacques te gaan studeren. Daarna werd je maître de conferences aan de École normale supérieure. Van 1816 tot 1819 was Honoré de Balzac één van jouw meest toegewijde leerlingen.

In de winter van 1816-1817 ontmoette jij Madame de Staël en de literatuurcriticus August Wilhelm von Schlegel, waarna jouw interesse voor het Duitse denken groeide. Je ging Duits studeren en in 1817 reisde je naar Heidelberg, waar je de filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel ontmoette. Hij gaf jou een exemplaar van zijn 'Enzyklopädie der philosophischen Wissenschaften'. Jullie deelden dezelfde politieke ideeën over de constitutionele monarchie, over de strijd tegen het klerikalisme en het conservatisme. Jij bestreed het scepticisme en jij evolueerde naar een filosofie van het gezonde verstand. Je liet de Schotse school los en je ging de filosofie van de Duitse Immanuel Kant bestuderen, met name zijn 'Kritik der reinen Vernunft' uit 1781.

Terug in Parijs heb je jezelf helemaal tegen de Schotse, filosofische school gekant en ging je op in de metafysica van Kant, Hegel, Johann Gottlieb Fichte en Friedrich von Schelling. Aan het Tübinger Stift deelde Schelling een kamer met de dichter Friedrich Hölderlin en Hegel. Hij was bevriend met Johann Wolfgang von Goethe en August Wilhelm von Schlegel, getrouwd met Caroline Michaelis, die na de scheiding met Schelling trouwde. Jouw belangrijkste werk was 'Du vrai, du Beau, et du Bien', wat vele malen herdrukt is. In 1821 werd je vanwege jouw te liberale ideeën als docent ontslagen en kon je geen publieke functie meer uitoefenen.

Je werd de prive-leraar van de zoon van maarschalk Jean Lannes. Je was de uitgever van het onuitgegeven werk van de Neo-Platonische filosoof Proclus Diadochus, het totale werk van René Descartes en een vertaling van het hele werk van Plato. In 1824 werd je in Dresden gearresteerd op beschuldiging van carbonarisme. Je werd naar Berlijn gebracht, waar je door Hegel en de Franse diplomatie voorwaardelijk werd vrijgelaten. In april 1825 ging je naar Frankrijk terug. In 1828 kreeg je jouw leerstoel aan de Sorbonne terug en in 1830 werd je hoogleraar. Je was de leidende filosoof en je werd de directeur van de École normale supérieure. Je werd Commandeur in het Legioen van Eer en je werd lid van de Académie française. Tot 1820 vervulde je wetenschappelijke opdrachten aangaande het onderwijs in Nederland en Pruisen.

Van 1 maart 1840 tot 28 oktober 1840 was je minister van Openbaar Onderwijs. Na 1848 was je vooral met de letteren bezig. In 1855 werd je erehoogleraar aan de Sorbonne en je verhuisde naar Cannes, waar je nog diverse monografieën over bekende, 17-de eeuwse vrouwen schreef. Op 14 januari 1867 ben je overleden. Je werd 74 jaar en je bent in de Cimetière du Père-Lachaise begraven.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 16 maart 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)