Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Gestapo lekker bij de neus genomen

(voor Tina Strobos (1920 - 2012))

Je bent geboren als Tineke Buchter op 19 mei 1920 in Amsterdam. Jouw moeder was Marie Schotten en jouw vader was Alphonse Buchter. Jouw familie was socialistisch en atheïstisch. In de Eerste Wereldoorlog hebben jouw ouders Belgen opgevangen, die aan de Duitse bezetters wisten te ontkomen, ondanks het grote hekwerk tussen België en Nederland. Jij wist dus dat je een mens in nood en op de vlucht, hulp moet bieden. Toen jouw ouders gingen scheiden, ben jij bij jouw moeder gaan wonen.

Je studeerde medicijnen. Als studente verborg je samen met jouw moeder in de loop van de tijd ruim honderd onderduikers, waaronder de belangrijke socialist Henri Polak (1868 - 1943), een vooraanstaande vakbondsbestuurder. Henri werd al gauw bij oma Marie verstopt, wat veiliger was. Oma bleef uit handen van de nazi's. Na de mishandelingen wisten jullie de nazi's via vlotte babbels van hun ongelijk te overtuigen. Tijdens de Duitse bezetting begon je direct samen met jouw moeder mensen te helpen, ook al wisten jullie dat dit jullie de kop kon kosten. Jullie wisten onderduikadressen te vinden en jullie wisten mensen tijdelijk in jullie huis te verstoppen. Verder vervoerden jullie gestolen wapens en radiozenders. En jullie vervalsten persoonsbewijzen, die jullie vervolgens doodleuk afleverden.

Je keek hoe het ging met de onderduikers en je bemiddelde voor hen. Alle onderduikers verbleven een korte tijd in jouw huis en er waren maximaal vijf tegelijkertijd aanwezig. Als verzetslid vervoerde jij radio's en vervalste jij persoonsbewijzen en voedselbonnen. Jij regelde onderduikadressen en je verborg van de Wehrmacht gestolen, Duitse wapens in jouw huis. In jouw huis kwamen studenten, die weigerden een loyaliteitsverklaring aan Hitler te ondertekenen bijeen voor een studie. Je werd voor deze activiteiten drie keer gearresteerd en jouw moeder twee keer, maar men vond geen bewijzen. Jij wist de Gestapo met jouw vloeiende Duits mild te stemmen.

De onderduikers verbleven op de opperste vloeren en de zolder, waar zich ook een geheim schuilhok voor twee à drie mensen bevond. Jouw oma Marie Schotte-Abrahams woonde op zichzelf. Van de ruim honderd onderduikers werden er later wel sommigen opgepakt, maar niet in jouw woning. De verzetsstrijder Johan Brouwer dook ook bij jullie onder en hij vroeg jou om met zijn verzetsgroep van pakweg tien mensen mee te gaan doen. Na een korte ruzie bleef je voor hen werken. Omdat de Gestapo jullie huis acht keer kwam doorzoeken, lieten jullie de Joodse onderduikers niet te lang blijven. Een uitzondering was Hans de Jong, die een jaar bleef. In 1944 is Hans alsnog doodgeschoten.

In jullie huis aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282 verborg jij ook de verzetsstrijder Johan Brouwer en de kunstschilder Martin Monnickendam (1874 - 1943). Martin's Joodse ouders waren Nathan Meijer Monnickendam en Roosje Rippe. Hij was een leerling van de tekenschool Felix Meritis aan de Keizersgracht 324. Hij trouwde met Alice Mouzin, met wie hij twee kinderen kreeg, Monarosa en Ruth. Martin heeft in 1943 een portret van jouw geschilderd, zijn laatste schilderij. Martin overleed op 4 januari 1943 door een longontsteking, vlak voordat hij naar een concentratiekamp zou worden gebracht. Alice overleed op 27 januari 1950 in Nunspeet.

Jij had een bevriende informant bij de SD zitten, die waarschuwde wanneer er invallen aanstaande waren. Je was verloofd met de natuurkundige/wetenschapshistoricus Abraham Pais, die moest onderduiken. Die verloving werd al snel verbroken, mede doordat zijn ouders jouw niet-Joods-zijn afkeurden en hij nog een andere geliefde had. Abraham had contact met de Deense grondlegger van de atoomfysica Niels Bohr, die graag wilde dat hij zijn assistent werd. Bohr was bevriend met Werner Heisenberg, die het Duitse atoomprogramma leidde, maar hij weigerde met Heisenberg mee te werken.

Jij ging naar een hoge, Duitse officier, een vriend van Goering. Je liet hem een brief van Bohr aan Heisenberg lezen, waardoor hij Goering meteen inlichtte. Goering snapte dat Bohr niet voor de nazi's wilde werken en dat Heisenberg geen atoombom kon maken. Heisenberg had hem twee jaar voor de gek gehouden. Jij hebt waarschijnlijk ook het bed met Duitse officieren gedeeld om belangrijke informatie aan hen te ontfutselen en om hen te misleiden.

Op 30 april 1947 trouwde jij in Amsterdam met de neuroloog Robert Strobos. Jullie kregen twee zoons, Semon en Jur, en jullie dochter Carolyn. In 1951 emigreerden jullie naar Amerika, waar jij na een gedegen studie als kinderpsycholoog aan de slag ging. In 1964 zijn Robert en jij gescheiden. In 1967 hertrouwde je met de econoom Walter Chudson. In 1989 ontvingen jouw moeder en jij de Righteous Among the Nations Award van Jad Wasjem. In jouw Amsterdamse huis is later het Betty Asfalt Theatercomplex gevestigd, nadat Paul Haenen en Dammie van Geest het pand uit circa 1725 in 1989 kochten. De Amsterdamse burgemeester Hendrik Bicker heeft er ook gewoond.

Op 27 februari 2012 ben jij in Rye, in de staat New york, door een teruggekeerde borstkanker overleden. Je was omringd door jouw drie kinderen en je werd 91 jaar.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 11 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)