Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De engelstem, de priesterschat en hogere mystiek

(voor Emma Calvé (1858 - 1942))

Je bent geboren als Rosa Noémie Emma Calvet op 15 augustus 1858 in Decazeville, Aveyron. Jouw vader Justin Calvet was een ingenieur. In jouw jeugd verbleef je in Spanje en daarna in diverse kloosterscholen in Roquefort en Tournemire. Na de scheiding van jouw ouders ging je met jouw moeder naar Parijs. Daar probeerde je het Conservatoire de Paris aan de avenue Jean-Jourès 209 binnen te komen. Van juni 1849 tot juli 1852 studeerde de virtuoze violiste Émilie-Camille Urso aan dit conservatorium. Jij kreeg zangles van de tenor Julet Puget (1820 - 1887). En in de Rue Jouffroy-d'Abbans kreeg je zangles van de Duitse mezzo-sopraan Mathilde Marchesi.

Je kreeg ook les van de Spaanse bariton-zanger Manuel Garcia. Zijn zus Maria Felicitas Garcia was een beroemde operazangeres, die op haar 28-ste overleed door de onbehandelde verwondingen na een val van haar paard. De componist Gioachino Rossini was bijzonder idolaat van haar. Garcia's eerste vrouw was de opera-sopraan Cécile Eugénie Mayer (1814 - 1880). Tijdens een rondreis door Italië zag je de beroemde actrice Eleonora Duse, die biseksueel was. Haar lesbische minnaressen waren o.a. de feministe Lina Poletti, Isadora Duncan en de zangeres Yvette Guilbert. Eleonora inspireerde jou met haar toneeltechnieken.

Op 23 september 1881 debuteerde je in de opera 'Faust' van Charles Gounod in het Théâtre Royal de la Monnaie in Brussel. Later zong je in La Scala in Milaan en in Napels, Rome en Florence. In 1891 ging je naar Parijs terug en speelde je in 'L'amico Fritz' van Pietro Mascagni, gebaseerd op de roman van het bevriende schrijfduo Émile Erckmann en Alexandre Chatrian, die aan de gebroeders De Goncourt doen denken. Jij speelde Suzel, de dochter van een huurder van Fritz Kobus, een rijke grootgrondbezitter, die Suzel weet te veroveren. Je speelde het boerenmeisje Santuzza in 'Cavalleria rusticana' van Mascagni, wat zeer succesvol was, ook in Londen.

In de winter van 1891 kreeg je in Parijs bezoek van de priester van Rennes-le-Château Bérenger Saunière, die graag wilde dat jij de geheime boodschappen op zijn gevonden perkamenten ontcijferde. Je had pastoor Bérenger al eens in het Aude departement ontmoet. In Parijs ontmoette hij ook de directeur van de Saint-Sulpice en zijn achterneef, de jonge priester Emile Hoffet, die in oude manuscripten gespecialiseerd was. Jij was gefascineerd door paranormale verschijnselen en jij was ooit verloofd met de occulte schrijver Henri Antoine Jules-Bois (1868 - 1943), die o.a. 'Satanisme en Magie' had geschreven. Henri was bevriend met Samuel Liddell MacGregor Mathers, een grondlegger van The Hermetic Order of the Golden Dawn.

Jij had ook contact met Alfons Mucha, de occultist Gérard Anaclet Vincent Encausse en de astronoom Camille Flammarion. In 1892 kreeg je in Rome een half jaar les van Mustafa, het laatste castratohoofd van het Sixtijnse kapelkoor. Daarna triomfeerde jij in 'Carmen' van Georges Bizet. In 1894 werd je lid van de Opera-Comique in Parijs. De kenners loofden jou als de beste uitvoering van het sigarettenmeisje Carmen, beter dan o.a. Adelina Patti (haar moeder Caterina Barilli was een sopraan), Amalia Hauck (de vrouw van de reislustige schrijver Ernst von Hesse-Wartegg) en Célestine Galli-Marié, die op haar 15-de met de beeldhouwer Galli trouwde. Op 2 juni 1875 voorvoelde ze het overlijden van Bizet en viel ze tijdens de uitvoering van 'Carmen' flauw. Bizet overleed die nacht door een hartaanval en hij werd 36 jaar.

In 1893-1894 ging jij voor het eerst naar Amerika en speelde je in 'Mignon' van Ambroise Thomas. Op 20 juni 1894 zong je als mezzo-sopraan bij de première van 'La Navarraise' van Jules Massenet in Covent Garden, Londen. Je speelde de hoofdrol, Anita. Edward VII en Alexandra van Denemarken waren erbij aanwezig. In 1904 eindigde jouw loopbaan bij de Metropolitan Opera abrupt. Tijdens een optreden vroeg je Felix Motti om op de piano een toon lager te spelen. Toen hij dat weigerde, verliet je het podium en de Metropolitan Opera.

In jouw autobiografie schrijf je over Narendranath Datta/ Swami Vivekananda (1863 - 1902), een belangrijke discipel van de heilige mysticus Ramakrishna Paramahansa (1836 - 1886), getrouwd met Sarada Devi. Over Datta schrijf je: 'Een echte vriend, zijn invloed op mijn geestelijk leven was diep, mijn ziel zal hem eeuwig dankbaar zijn!'. Je bezocht Belur Math, de tempel, die het hart van de Ramakrishna-beweging is, gesticht door Datta. De schilder Adolfo Müller-Ury maakte een levensgroot portret van jou, wat helaas verloren is gegaan. Er is alleen een pastel uit 1894 van terug gevonden in een Londense privécollectie.

Jij woonde in het kasteel van Cabrières en van 1935 tot 1939 woonde je in het huis 'Le Vieux Logis' in Peyreleau. Je overleed in armoede op 6 januari 1942 in Montpellier. Je werd 83 jaar en je bent in Millau begraven, nabij de Tempeliersstad La Couvertoirade.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 12 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)