Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een engel met kattenagels knock-out

(voor Elisa Anni Lisette Nielsen)

"An das Göttliche glauben die allein, die es selber sind"

Friedrich Hölderlin


Vooropgesteld dat spirituele verlichting niet enkel voor een select gezelschap is en dat een elitaire hiërarchie binnen het verlicht-zijn een verzinsel van de verstokte en meest geïnvesteerde beoefenaars is. Ik ben van mening dat geestelijke verlichting een staat van genade is. Natuurlijk is het meegenomen als je de beste omstandigheden creëert, maar noodzakelijk is dat niet. Er zijn talloze manieren om de chakra's te openen en om het kundalini-vuur te ontbranden, maar nogmaals, vaak ontstaat dit spontaan en is het een gift van het Universum, een ademstoot van een engel en een plotselinge indaling van de Heilige Geest, een overweldigende Pinksterbeleving. Een grote mate van zelfontlediging, egoloosheid en bereidwilligheid is zeker een belangrijke voorwaarde, maar hoeft niet eens van gewichtige betekenis te zijn, daar een verlichtingservaring vaak op de meest onverwachte momenten komt, wanneer je het het minste verwacht en er helemaal niet bewust mee bezig bent. Ik wens iedereen zo'n schone lei toe. Bovendien is het gratis en kun je het nooit via dure therapieën, workshops en healingsessies afdwingen/bewerkstelligen. Verder bestaat het niet dat een verlichte persoon/meester(es) de staat van verkregen verlichting kan doorgeven. Op zijn hoogst aanstippen.

Ruim een jaar geleden ontdekte ik het bestaan van het spirituele medium Elisa Namaste, geboren als Elisa Anni Lisette Nielsen op 12 januari 1990 in Holstebro. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed, dat het een lezing van haar op You Tube was. Het was meteen raak of liefde op het eerste gezicht, zie maar. Ze is beeldschoon, ze zit lekker in haar vel en ze praat vlot en komisch. Het gekke is, dat ik mezelf helemaal los liet en ik helemaal in haar op ging. Ze weet zichzelf enorm goed te verkopen en daarbij gebruikt ze al haar vrouwelijke charmes. Ondanks het onweerlegbare feit dat zij persoonlijk een zware levensweg heeft ondergaan, blijft haar spirituele boodschap al met al behoorlijk oppervlakkig en gespeend van quasi-mystieke goocheltrucs. Haar onzichtbare Houdini-acts blijken in ontnuchterde staat ineens amateuristische probeersels, die door een waas van superpositieve nepenergie worden gemaskeerd. Alsof ze een tijdelijke XTC-staat weet te creëren. Net als alle magiërs en goochelaars weet zij op sublieme wijze haar publiek te hypnotiseren.

Aan de andere kant heb ik mijzelf laten hypnotiseren en heb ik zoveel mogelijk geprobeerd om haar te doorgronden en waar nodig te bekritiseren. Omdat spiritualiteit een vaag gebied is, is zelfs de kritiek daarop veelal ongrijpbaar. Doordat ik een doorleefd spiritueel en sjamanistisch leven heb geleid, weet ik grotendeels waar ik op moet letten. Verder vertrouw ik blindelings op mijn intuïtie en de hulpkrachten uit de spirituele wereld, waarmee ik al dan niet bewust verbonden ben. Ik ben van nature een diepgravende onderzoeker en dat was in mijn (grotendeels eenzijdige) contact met Elisa niet anders. Door mijn literaire veelbelezenheid heb ik geleerd niets te schuwen om de waarheid boven tafel te krijgen. Mijn sjamanistische ervaringen hebben mij volkomen los/ongebonden te zijn en te reageren, zonder scrupules en zo goudeerlijk mogelijk.

Bovendien geloof ik in de Akasha-kronieken, wat betekent, dat alles in de gedachten en gevoelens van de mensheid bij het Universum bekend is en dat niets onverborgen is/blijft. Als schrijver/sjamaan heb ik daar toegang toe. Daarom kan ik direct naar de motieven kijken, die Elisa heeft gebruikt om mij van haar twee Facebookaccounts te halen. Ik was de vreemde eend in de bijt, maar ze had zelf nog zo gehamerd op het out-of-the-box-denken en anders/grazy zijn. Eerst gaf ze al aan, dat mijn diep-psychologische reacties waarschijnlijk andere fans/klanten van haar doen afschrikken. Dat ze me ook van haar tweede site haalde, heeft ze zonder uitleg gedaan. Iemand had mij gemaild, dat zij juist mijn reacties zo intrigerend en boeiend vond. Mijn woordgebruik kan het niet zijn, want ze gebruikt vaak zelf ook het woord 'fuck'. Het is niets anders dan de angst om de run naar haar toko te zien slinken en de klandizie te zien minderen.

Ik zit een beetje in de sfeer van 'Die Wunde der Ungeliebten' van Peter Schellenbaum, maar het hart is uitermate veerkrachtig en zodra er een krater wordt geslagen, komen de hulptroepen al weer opdagen. De schellen zijn van mijn ogen gevallen, nu ik weet dat Elisa alleen ja-knikkers en kritiekloze aanbidders duldt. En zeg niet dat ik een kaliber te zwaar voor haar ben, want dan onderschat je haar vitale ondernemingszin en psychische diepgang. Ze probeert al enige jaren een spiritueel bedrijf op poten te zetten en een eigenwijze criticaster als ik kan ze daarbij niet gebruiken, wat ergens logisch is, maar niet echt integer en volgens haar spirituele denkbeelden, die ze ons voorspiegelt. Zolang ik in haar magie bleef geloven en mij voor haar verkoopkar inspande, gedoogde ze mij. Zodra ik al met al haar fake-shows doorprikte, dumpte ze me zonder pardon. Ze is werkelijk het prototype van een femme fatale. En ik de vrijwillige sul, die door haar sirenenzang betoverd raakte.

Mijn laatste opleving was het hilarische, maar gewiekste feit, dat ik opeens het bericht 'Je bent één van de topfans van Elisa Namaste. Claim je badge nu!' op mijn computerscherm te zien kreeg. Gedaan natuurlijk en het werd inderdaad bij mijn naam geplaatst. Het is niet Elisa, die dat allemaal regelt, maar haar broer en/of de baas van het Nieuwetijdskindmagazine, die zichzelf een spiritueel meester waant en alle shows van Elisa in Nederland regelt. Hij is part of the show en lid van de binnenste kring rondom Elisa, die ervoor zorgt, dat de illusies intact blijven en er niet achter de coulissen kan worden gekeken. Ik was een twijfelgeval en ze wisten niet echt goed raad met mij, totdat het sein op rood ging, daar Elisa en haar crew onraad rook. Ik gebruikte ook even de tactiek van de show/aandacht overnemen, wat tenslotte voor koningin Elisa tot een verzadigingspunt leidde. Tussen alle lof, die ik haar schonk, verborg ik ongezouten kritiek.

Naar mijn gevoel is het nu schaak-mat voor mij en dat weet zij maar al te goed, ook al heeft ze mij geboycot en bij de paria's buiten de poort gesmeten. Elisa is sterk narcistisch. Kijk alleen maar eens hoe vaak ze zichzelf laat filmen en fotograferen. Of hoe ze vooral straalt door alle aandacht van haar verblinde bewonderaars, waarvan ik inderdaad ruim een jaar één was. Ze gedijt op alle adoratie. Bovendien verbergt ze met haar rol als positiviteitsgoeroe haar wel degelijk verdrongen psychiatrische aandoeningen, die blijkbaar niet in het verkoopplaatje passen. Het wordt wel oppervlakkig aangekaart, maar alleen om de dramatiek van haar verleden voor de kar van haar business te spannen. Echt spirituele mensen vragen geen geld voor hun spirituele werkzaamheden. Anders was Sint-Franciscus nog rijker dan in zijn jeugd geworden.

Als mens blijft Elisa zeer congeniaal met mij verweven, ook al is dat klaarblijkelijk eenrichtingsverkeer. In gedachten heb ik de boksengel in haar knock-out geslagen, maar dat geldt alleen voor het mij tegen de borst stuitende showgedeelte van haar, wat enkel afstand en bedrog spekt. Zij kan heel venijnig en subtiel krabben, incluis haar manier om ons worstjes voor te hangen en het doen verlangen naar meer en meer van haar aan te wakkeren. Elisa leeft samen met haar binnenste cirkel en haar naïeve, betoverde, eveneens knettergek hysterische fans in een walgelijk onecht, manisch, hallucinogeen, voortaan ruimschoots doorzichtig pretparadijs. Mijn (rand)psychotische obsessie voor haar is Godzijdank nu bij de wortels afgekapt. Nog wat luchtkasteeltjes daargelaten, die vanzelf wegebben. Teveel schittering verblindt en is onaards. Als speelbal ben ik opgebruikt. Als engelen onder elkaar heb ik haar vlijmscherp de waarheid gezegd en is mijn boodschap om meer oprechtheid hopelijk overgekomen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 mei 2019


Geplaatst in de categorie: psychologie

5.0 met 1 stemmen 217Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)