Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Belle & Sebastian - Act of the Apostle (+ II)

De tweepop-groep Belle and Sebastian is opgericht in 1994 in Glasgow door Stuart Murdoch en Stuart David. Beiden waren lid van het Stow College's Beatbox programma voor werkloze muzikanten onder leiding van de muzikant/producer Alan Rankine (1958, Bridge of Allan). De groepsnaam komt van de verhalen over Belle en Sébastien, geschreven door de schrijfster/actrice Anne-José Bénard, oftewel Cécile Aubry (1928 - 2010). Sébastien is een weesjongen en Belle is zijn witte hond.

De zanger-songwriter Stuart Lee Murdoch is geboren op 25 augustus 1968 in Clarkston, waar hij opgroeide. Hij studeerde aan de Universiteit van Glasgow en eind jaren tachtig kreeg hij een chronisch vermoeidheidssyndroom (ME), waardoor hij zeven jaar niet kon werken, maar hij wel songs wist te schrijven. Hij is een vegetariër en op 26 november 2007 trouwde hij in New York met Marisa Privitera. In mei 2013 werd hun zoon Denny geboren en in november 2016 hun zoon Nico. Hij houdt van Schotse whisky, maar hij is allergisch voor alcohol en dus is hij met alcohol gestopt. 'Dat is een tragedie op zich!', zegt hij.

Stuart David is geboren op 26 december 1969 in Dumbarton, met het beroemde Dumbarton Castle, waar Mary Stuart verbleef en waar Sir William Wallace (1270 - 1305) een korte tijd gevangen zat. En waar de Schotse koning David II en zijn vrouw Joan of the Tower woonden.

Op 6 juni 1996 verscheen het debuutalbum 'Tigermilk' bij Electric Honey van Alan Rankine. Eerst 1000 exemplaren. Op de hoescover krijgt een speelgoedtijger borstvoeding van een vrouw. Heel grappig. Net Tijgetje. Het is de toenmalige vriendin van Murdoch Joanne Kenney. Hij nam de foto. De band bestond/bestaat verder uit de zangeres/celliste Isobel Campbell, de gitarist Stevie Jackson, de toetsenist Chris Geddes, de drummer Richard Colburn en de trompettist Mick Cooke.

Op 18 november 1996 verscheen het meesterwerk 'If You're Feeling Sinister' bij Jeepster Records. Op de coverfoto staat Murdoch's vriendin Clara MacLaverty, die ook aan ME leed. Met de zangeres Sarah Martin, die ook viool en blokfluit speelt. Sarah is geboren op 12 februari 1974 in Blackburn. Met naast de titelsong 'The Stars of Track and Field', 'Seeing Other People', 'Me and the Major', 'Like Dylan in the Movies', 'The Fox in the Snow', 'Get Me Away from Here, I'm Dying', 'Mayfly', 'The Boy Done Wrong Again' en 'Judy and the Dream of Horses'.

Op 12 mei 1997 verscheen de debuut-EP 'Dog on Wheels', met Joanne opnieuw op de cover. Op 28 juli 1997 verscheen de tweede EP 'Lazy Line Painter Jane', opgenomen in de kerkzaal, waarboven Murdoch woonde en waar hij als huismeester werkte. De gastzangeres was Monica Queen. In 1998 verscheen 'The Boy with the Arab Strap'. Dat de 'arab strap' een cockring is, wist Murdoch toen nog niet. Hij koos gewoon de naam van een andere band in de titel, omdat het mooi klinkt. In 2000 verscheen 'Folk Your Hands Child, You Walk Like a Peasant', met op de cover de IJslandse tweelingzussen Gyöa en Michelle Anna Valtýsdóttir van de experimentele muziekband Múm. De titel had Murdoch jaren geleden met graffiti-letters op een openbare toiletdeur gezien. Een hoog Rimbaudiaans gehalte. De band is overigens zeer literatuurminded.

In 2000 verliet Stuart David de band om zich meer op zijn romans en zijn band Looper te kunnen richten. Bobby Kildea verving hem. In de lente van 2002 verliet Isobel Campbell de band om een solocarrière te beginnen. Ze werkte op drie albums samen met Mark Lanegan, die o.a. met Kurt Cobain en Chris Cornell samenwerkte. In 2002 verscheen 'Storytelling' en op 6 oktober 2003 verscheen 'Dear Catastrophe Waitress' bij Rough Trade Records. In 2006 verscheen 'The Life Pursuit', met o.a. 'Act of the Apostle' en 'Act of the Apostle II'. De modellen op de cover zijn Alex Klobouk, Natasha Noramly en Marisa Privitera.

In 2010 verscheen 'Belle and Sebastian Write about Love', met o.a. 'I Didn't See It Coming' een duet van Murdoch en Sarah Martin. Sarah zingt ook op 'I Can See Your Future'. En Norah Jones zingt op 'Little Lou, Ugly Jack, Prophet John'. In 2015 verscheen 'Girls in Peacetime Want to Dance', met opnieuw twee nummers, die door Sarah Martin zijn gezongen, 'The Power of Three' en 'The Book of You'. En met het lied 'Enter Sylvia Plath'. Op 16 februari 2018 verscheen het album 'How to Solve Our Human Problems', met o.a. 'We Were Beautiful', 'Everything is Now' en 'Too Many Tears'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 mei 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)