Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Er bestaat geen lyrisch panacee tegen tbc

(voor Albert-Victor Samain (1858 - 1900))

Je bent geboren op 3 april 1858 in Lille, net als de schrijver/schilder Émile Bernard. Jouw vader was Jean-Baptiste Samain en jouw moeder was Elisa-Henriette Mouquet. Jouw ouders handelden in wijnen en gedistilleerde dranken. Je bent op 75, Rue de Paris geboren, aan de voorkant van de Église Saint-Maurice, waar een grafmonument voor Charles-Ferdinand d'Artois is, die op zijn 42-ste door de bonapartische Louis Pierre Louvel met een dolk is vermoord. Louis werd op zijn 36-ste onthoofd. Op jouw 14-de overleed jouw vader, waardoor je aan het werk moest.

Je was de eerste koerier van een wisselkantoor en je werkte in een suikerraffinaderij. Rond 1880 werd je naar Parijs gestuurd, waar je besloot om te blijven. Na enkele banen werd je in 1883 expediteur voor de prefectuur van de Seine. Jouw familie kwam ook naar Parijs. Je was een lange tijd in de ban van de poëzie en je vertoefde in de modieuze kringen van de literaire club Les Hirsutes, opgericht in 1881, met o.a. de dichter Leo Trézenik, die in 1884 zijn dichtbundel 'Les Hirsutes' publiceerde, bij de uitgever Léon Vanier op 19, Quai Saint-Michel.

Léon Vanier was ook de uitgever van o.a. Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Jules Laforgue, Jean Moréas, Gustave Kahn, Laurent Tailhade, een vriend van Verlaine en jou, en de dichter René Natasja, die op het Lyceum Fontanes een klasgenoot van Rodolphe Darzens was, de dichtervriend van Rimbaud. Het trekpaard van Les Hirsutes was Eugène Bataille (1853 - 1891), die aan een psychiatrische ziekte leed en in de nieuwe psychiatrische kliniek in Chermont-de-l'Oise overleed. Een ander trekpaard was de humoristische schrijver/journalist Alphonse Allais.

Jij kwam ook bij Les Hydropaths over de vloer, opgericht door de dichter/schrijver Émile Goudeau. Zij kwamen vanaf november 1881 vooral in het Cabaret Le Chat Noir bijeen, waar jij jouw gedichten begon te reciteren. In een achterafwinkel aan de Rue Monsieur-Le-Prince hield je samenkomsten met een speciale, literaire vriendenclub, met de toneelschrijver Antony Mars, de schrijver/redacteur Alfred Vallette, de dichter Charles Guérin (1873 - 1907) en Victor Forbin.

In 1889 was jij medeoprichter van het literaire tijdschrift 'Mercure de France', met als hoofdoprichter Alfred Vallette. En met Ernest Raynaud, Jules Renard, Édouard Dunus, die op zijn 30-ste door een overdosis opiaten overleed, en Louis Dumur. In de vroege jaren negentig werd je sterk door Charles Baudelaire beïnvloed. In 1893 verscheen 'Au Jardin de l'Infante', wat een lovende recensie van François Coppée kreeg en waarna jij meteen succes oogstte. Je werkte ook samen met hét literaire tijdschrift 'La Revue des Deux Mondes', met François Buloz als de eerste hoofdredacteur en Édouard Pailleron als co-directeur, die met de dochter van Buloz was getrouwd, Marie, met wie hij drie kinderen kreeg. Hun dochter Marie-Louise was een schrijfster/historica, die in 1930 de Grand Prix de Littérature de l'Académie française ontving. Étienne Carjat fotografeerde Édouard.

In 1897 verscheen er een aangevulde editie van 'Au Jardin de l'Infante', wat zeer succesvol was. Het werd jarenlang herdrukt. In 1898 verscheen 'Au flancs du vase' en won je voor 'Au Jardin de l'Infante' de Prix Archon-Despérouses. In januari 1899 overleed jouw moeder. Vanaf november 1899 verslechterde jouw gezondheid. In de lente van 1900 bleek je tuberculose te hebben en ging je met jouw zus naar Lille. Daarna werd je door jouw vriend Raymond Bonheur in Magny-les-Hameaux ontvangen. Daar verbleef je de laatste maanden van jouw leven. Je schreef er nog het lyrische drama 'Polyphème'. Er is daar nog een foto van jou gemaakt, iets wat toen nog best bijzonder was. Je overleed op 18 augustus 1900 in Magny-les-Hameaux. Je werd 42 jaar en je bent in de Oostelijke Begraafplaats in Lille begraven. In 1901 verscheen 'Le Chariot d'Or'. De componist/marine-officier Jean Cras maakte een opera van 'Polyphème', die op 29 december 1922 in de Opera-Comique in première ging. Camille Saint-Saëns heeft zes gedichten van jou op muziek gezet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 mei 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)