Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een lesbisch tragedie met vereniging over het graf heen

(voor Margot Hänel (1912 - 1941))

Je bent geboren als Margot Leonie Edman op 7 april 1912 in Berlijn. Je had een christelijke vader en een Joodse moeder. Je had twee broers en twee zussen, Gerda en Charlotte. In 1932 ontmoette je de schrijfster/dichteres Karin Maria Boye (1900 - 1941) in een lesbisch café in Berlijn, die jou wist te verleiden. Karin, die net uit de kast was gekomen, en jij gingen samenwonen. Jij was Karin's eerste, lesbische minnares en zij de jouwe. Karin ging in Berlijn in psycho-analyse. Karin werkte in Berlijn samen met de schrijfster/literair criticus Frida Uhl, die van 1893 tot 1897 met August Strindberg getrouwd was. In 1894 werd hun dochter Kerstin geboren. Tijdens haar huwelijk met August kreeg Frida samen met de anti-burgerlijke schrijver Frank Wedekind op 21 augustus 1897 een zoon, Friedrich Strindberg.

In 1931 debuteerde Karin met de roman 'Astarte', met kritiek op de moderne consumptiemaatschappij. In een brief aan de toneelschrijver/dichter/anarchist Ebbe Linde, een goede vriend van Karin, schreef zij over jou als 'mijn vrouw'.

In de winter van 1933 ontvluchtte je de dreigende vervolging door de nazi's. Karin zorgde ervoor dat je naar Zweden kon komen. Je trouwde met een Zweedse man om het Zweedse burgerschap te krijgen. In het echt woonde je samen met Karin in het appartement op Skeppargatan 102 in het district Gärdet in het centrum van Stockholm. Karin was in 1929 getrouwd met de econoom/schrijver Strindar Leif Björk. In 1933 zijn ze gescheiden. In die tijd werd homoseksualiteit in Zweden nog steeds als een misdaad beschouwd. Jij studeerde aan de Universiteit van Pirkanmaa en je studeerde voor kinderverpleegster. Verder leerde je boekbinden. Jullie persoonlijkheden botsten nogal eens, maar in de kern was jullie liefdesband onwrikbaar.

In september 1934 hadden jullie een ruzieperiode en vertrok je naar Berlijn. Je werd ziek en na drie maanden was je weer in Zweden. De relatiecrisis was verholpen. In 1934 verscheen Karin's autobiografische roman 'Kris' (Crisis), wat de criticus Erik Mesterton en de literair historicus Victor Svanberg een meesterwerk vonden. Ze schreef over haar zware, religieuze crisis en haar verliefdheid op een medestudente. Victor Svanberg loofde vooral jouw intellectuele hartstocht en artistieke intensiteit. Karin's familie accepteerde haar seksuele geaardheid, maar jouw familie ontkende jouw lesbisch-zijn.

Op 24 april 1941 pleegde Karin zelfdoding door een overdosis slaappillen in te nemen. Ze was de maanden daarvoor erg onrustig en vluchtig. Ze werd op een grote steen op een heuvel ten noorden van Alingsas gevonden. Van die steen is een gedenksteen gemaakt. Karin was in Alingsas om haar vriendin Anita Nathorst (1894 - 1941) te helpen, die kanker had. Karin werd 40 jaar en ze is in de Oostelijke Begraafplaats in Göteborg begraven.

Op 30 mei 1941 pleegde jij in Stockholm zelfdoding door jezelf te vergassen. Op de vloer had je een portret van Karin neergezet, met een kandelaar aan elke kant. Op jouw borst lag een boek van Karin, 'För trädets skull'. De deurkieren dichtte je met kranten. Je werd nog naar het ziekenhuis Serafimerlasarettet gebracht, maar tevergeefs. Je werd 29 jaar en je bent op 8 juni 1941 in de Noordelijke Begraafplaats in Solna gecremeerd en begraven. Signe Boye, de moeder van Karin, heeft al jouw brieven en gedichten aan Karin en alle brieven van Karin aan jou vernietigd. Je werd totaal genegeerd en uitgewist, als ongewenst verklaard. Je schreef over Karin: 'Ik was altijd bang voor het verlies van haar, voor wat ik begrijp, een leven zonder haar is ondraaglijk.'.

In augustus 1941 overleed Karin's vriendin Anita Nathorst in Alingsas door kanker. In 1950 verscheen de biografie 'Getroffen door zuiverheid' over Karin en geschreven door de schrijfster/literaire criticus Margit Abenius (1899 - 1970), die jou niet intellectueel, niet intelligent en spiritueel veruit de mindere van Karin noemde. Margit was hoogst idolaat van Karin en blijkbaar alsnog vreselijk jaloers op jouw liefdesrelatie met Karin.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 mei 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)