Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

YSL oftewel jij en Yves Saint Laurent

(voor Adolphe Jean-Marie Mouron (1901 - 1968))

Je bent geboren op 24 januari 1901 in Kharkiv, de tweede grootste stad van Oekraïne. Je had Franse ouders. Als jongeman verhuisde je naar Parijs, waar je in 1918 aan de École des Beaux-Arts en de Académie Julian studeerde. Je werkte met de schilder Lucien Joseph Simon (1861 - 1945), die met Jeanne Dauchez getrouwd was, de zus van de schilder André Dauchez. In zijn atelier begon je met het ontwerpen van jouw affiches, die je met jouw pseudoniem Cassandre ondertekende.

Cassandre/Cassandra is een Griekse, mythologische, tragische prinses van Troje, die heel scherp in de toekomst kan kijken. Apollo vervloekte haar, omdat ze ondanks haar belofte niet zijn minnares werd, zo uitte ze profetieën zonder dat iemand haar geloofde. Ze was bijzonder aantrekkelijk, maar men vond haar een waanzinnige leugenares. Ze werd in de tempel van Athena door Ajax de Mindere verkracht. Ze werd door koningin Klytaimnestra en haar minnaar Aegisthus vermoord. Evelyn de Morgan maakte in 1898 een iconisch schilderij van haar.

Van 1934 tot 1935 was je een leraar grafisch ontwerpen aan de École d'Arts Graphiques. Jouw bekendste werken komen uit de jaren dertig en behoren tot de Art Deco. Naast schilder was je grafisch vormgever en ontwerper. Je maakte reclameposters voor een Parijse drukkerij. Je was geïnspireerd door het surrealisme en het kubisme. Jouw reputatie schitterde met o.a. de poster 'Bûcheron', die je voor een cabinetmaker maakte en die in 1925 op de Exposition Internationale des arts Décoratifs et Industriels Modernes de eerste prijs won. In 1929 prees De Telegraaf jouw affiche 'Étoile du Nord'. Met de hulp van enkele partners begon je het eigen reclamebureau Alliance Graphique, die in de jaren dertig veel klandizie had.

Je bent vooral bekend vanwege jouw reclameposters voor reizen, zoals je die voor de Compagnie Internationale des Wagons-Lits maakte, in 1874 opgericht door de Belg Georges Nagelmackers (1845 - 1905), die in 1883 de Oriënt Express oprichtte. Je ontwierp affiches voor Franse, Zwitserse en Italiaanse klanten. Je maakte o.a. de Droste-mascotte. Via Nijgh & Van Ditmar kreeg je opdrachten van o.a. BK Emaille, opgericht in 1851 door Hendrik Berk in Kampen, de Gazelle Rijwielfabriek, in 1892 door Willem Kölling opgericht, Koninklijke Philips en het staalconstructiebedrijf De Vries Robbé. Jouw allerbeste affiches maakte je voor de Stoomvaart Maatschappij Zeeland en de Holland-Amerika Lijn. De Nederlanders haakten tenslotte af, omdat je 1000 gulden per affiche vroeg.

Jouw posters voor de Dubonnet Wine Company had je zo gemaakt, dat ze door de mensen in bewegende voertuigen gezien konden worden. Je creëerde nieuwe lettertypen; in 1929 de Bifur, in 1935 de Sans Serif Acier Noir, in 1937 de Peignot en in 1947 samen met Charles Peignot de Touraine. In 1936 exposeerde je in het Museum of Modern Art in New York City. In 1939 werkte je voor Harpers Bazaar in New York. In de Tweede Wereldoorlog diende je in het Franse leger. Verder maakte je decors en kostuums voor het theater. Na de oorlog werkte je ook weer op de schildersezel. Je werkte voor enkele, beroemde, Franse modehuizen en je ontwierp speelkaarten en sjaals voor de High Fashion luxe goederen fabrikant Hermès International, in 1837 opgericht door de ontwerper Thierry Hermès.

Het beroemde Yves Saint Laurent logo is door jou gemaakt. In de laatste jaren van jouw leven leed je aan depressies en op 17 juni 1968 heb je in Parijs zelfdoding gepleegd. Je werd 67 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)