Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door een wraakzuchtige filmpaus eruit gewerkt

(voor Jetta Goudal (1891 - 1985))

Je bent geboren als Julie Henriette Goudeket op 12 juli 1891 in Amsterdam. Jouw vader Mozes Goudeket (1860 - 1942) was een rijke diamantslijper in Amsterdam. Jouw moeder was Geertruida Warradijn (1866 - 1920). Jouw ouders waren Joods. Jouw oudere zus was Bertha (1888 - 1945). In 1896 overleed jouw jongere broer Willem (23 januari 1896 - 20 april 1896). In jouw jeugd woonde je op de Plantage Middenlaan 27a. Je begon als podiumactrice en je reisde met diverse theatergroepen door Europa. In 1917 ging je naar Amerika om jouw orthodox-Joodse vader te ontvluchten. Jouw moeder ging ook onder zijn starre, strenge en bekrompen beleid gebukt. Je verbleef eerst in het Washington Hotel in New York City.

In Amerika verborg je jouw Nederlandse en Joodse afkomst en je zei dat je een Parisienne was. Je deed alsof je op 12 juli 1901 in Versailles geboren was en dat jouw vader de advocaat Maurice Guillaume Goudal was. Op 8 november 1920 overleed jouw moeder. In 1921 verscheen je als Jetta Goudal op Broadway. In 1922 had je voor het eerst een rol in een stomme film, getiteld 'Timothy's Quest', van de regisseur Sidney Olcott. Je ging naar de westkust en in 1923 verscheen je als La Pilar in 'The Bright Shawl' van John S. Robertson. En je verscheen als Aya in 'The Green Goddess'. In 1924 speelde je Lea in 'Open All Night' van Paramount Pictures.

In 1925 speelde je in vier films, o.a. in de verloren film 'Salome of the Tenements', gebaseerd op de roman van de schrijfster Anzia Yezierska, waarin je als Sonya Mendel de hoofdrol speelde. Deze rol bezorgde jou veel lof. En je speelde Dolores Annesley in de eveneens verloren film 'The Spaniard' van Raoul Walsh. Door jouw stijgende roem trok je de aandacht van de machtige regisseur Cecil B. DeMille. Je speelde Malena Paulton in zijn film 'The Road to Yesterday'. Ook met Julia Faye, één van Cecil's minnaressen. In 1927 tekende jij een contract bij de succesvolle regisseur en 'God' Cecil. Jij werd schatrijk.

In 1927 speelde jij als Zita Gautier de hoofdrol in 'Forbidden Woman' van Paul Ludwig Stein. En je speelde in dat jaar als Dolores Carson de hoofdrol in 'White Gold' van Cecil. Cecil wilde jou in een bepaalde film hebben, maar jij weigerde dat, omdat je een beter aanbod had gekregen. Cecil voelde zich op zijn slurf getrapt en hij en zijn handlangers maakten jou het werken onmogelijk. Hij verraadde jou. Hij heeft jou tenslotte ontslagen en het contract verbroken. Jij begon een 3-jarige rechtszaak tegen hem en zijn contractbreuk. Hij beweerde dat hij jou zo moeilijk vond om mee samen te werken en dat jouw onhandige gedrag vele, kostbare productievertragingen had veroorzaakt. Jij won de zaak, omdat hij geen financiële inzage wilde geven. Maar je verloor jouw aanzien, want door Cecil's macht belandde je op een zwarte lijst en stopte jouw sterrenstatus.

Maar mede door jouw inzet is er een acteursvakbond opgericht, die acteurs en actrices wettelijk meer rechten geeft. In 1929 speelde je gravin Diane des Granges in de romantische dramafilm 'Lady of the Pavements' van D.W. Griffith, met Lupe Vélez (1908 - 1944) in de hoofdrol. In 1929 hertrouwde jouw vader met Rosette Citroen (1882 - 1943). In 1930 trouwde je met Harold Grieve, een filmregisseur en interieur-ontwerper. In 1932 speelde je Madame Momora in jouw laatste film 'Business and Pleasure', een komedie van David Butler. Ook met Will Rogers en Dorothy Peterson. Je was een collega van o.a. Greta Garbo, Gloria Swanson, Rudolph Valentino en Charlie Chaplin. Drie van jouw bijnamen zijn: 'The Woman Nobody Knows', 'The Emotional Cocktail of the Picture Screen' en 'Hollywood's Mistress of Mystery'. Na jouw filmcarrière hielp je Harold met zijn interieur design business.

In 1942 werd jouw vader in het concentratiekamp Sobibor vermoord. Hij werd 82 jaar. Op 4 juni 1943 overleed Rosette Citroen in het concentratiekamp Sobibor. In 1944 overleed de man van Bertha Nathan Cornelis in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Op 13 december 1944 pleegde de zwangere Lupe Vélez met 70 Seconal-pillen zelfdoding. Op 4 april 1945 overleed Bertha in Bergen-Belsen. De zoon van Bertha en Nathan Eduard Cornelis werd in Sobibor vermoord. Hun dochter Geertruida (Truus) Cornelis overleefde de oorlog en zij overleed in 2013 in Pennsylvania.

Op 14 januari 1985 overleed jij in Los Angeles. Je werd 93 jaar en je bent in het grote Mausoleum op Forest Lawn Memorial Park Cemetery in Glendale begraven. Harold overleed op 3 november 1993 en hij is bij jou begraven. In oktober 2018 verscheen jouw biografie 'Diva' bij uitgeverij Bern, geschreven door de schrijver/journalist Erik Brouwer (1972). Volgens hem belde je in 1981 naar de directie van Volkswagen om jouw beklag te doen, omdat ze een automerk naar jou hadden vernoemd. Stel je voor zeg, en dan nog wel een VW, waarvan Hitler claimde, dat hij die had uitgevonden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)