Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je wilde zo graag zijn lievelingsotter zijn

(voor Kathleen Jessie Raine (1908 - 2003))

Je bent geboren op 14 juni 1908 in Ilford. Je had een Schotse moeder en een Engelse vader. Zij hadden elkaar op het Armstrong College in Newcastle upon Tyne ontmoet. In de Eerste Wereldoorlog verbleef jij enkele jaren bij jouw tante Peggy Black in het parochiehuis van Great Bavington in Northumberland, wat jij als het paradijs beschouwde en wat jij in jouw autobiografie 'Farewell Happy Fields' (1974) hebt beschreven. Jij erfde de passie voor poëzie van jouw moeder en haar voorouders. Zij zong en reciteerde Schotse liederen en balladen. Jouw tantes en oma deden dat ook. Poëzie was de kern van het leven.

Thuis en op school werd de bijbel gelezen en je hebt de Bijbelverhalen goed onthouden. Jouw vader was de leraar Engels aan de County High School in Ilford, waar jij naartoe ging. Hij had de poëzie van de romantische dichter William Wordsworth bestudeerd voor zijn master in de literatuur. Hij was hoogst verzot op het werk van Shakespeare, waardoor jij als kind Shakespeare kon dromen. Jouw vader leerde jou de liefde voor de etymologie en het literaire karakter van de poëzie. Andere dichters stimuleerden jou om een dichteres te worden, maar jouw vader vond dat het dichterschap een genadegift is. Toen je hem over jouw ambitie vertelde, reageerde hij sceptisch en terughoudend. Hij zei: 'Dichters behoren tot een hogere wereld. Als je zegt, dat je een dichter wilt worden, kun je net zo goed proberen het vijfde evangelie te schrijven!'.

Als kind werd je wel door jouw moeder gestimuleerd, al kun je de reactie van jouw vader ook als een verkapte vorm van stimulatie zien. Jij ging naar het Girton College in Cambridge, waar je natuurwetenschappen, zoals botanie en zoölogie, studeerde. In 1929 behaalde je jouw master's degree. Girton College was de eerste, vrouwelijke Universiteit van Engeland en opgericht op 16 oktober 1869 door de feministe Sarah Emily Davies, de pedagoge/kunstenares Barbara Bodichon en Lady Stanley de Alderley. In Cambridge ontmoette je de wiskundige Jacob Bronowski, de dichter William Empson en de dichter/romanschrijver Malcolm Lowry.

Malcolm Lowry had in Londen de alcoholistische dichter Dylan Thomas ontmoet. Malcolm's tweede vrouw was de schrijfster/actrice Margerie Bonner. Hij is beroemd geworden door zijn roman 'Under the Volcano'. Op 26 juni 1957 pleegde Malcolm zelfdoding in Ripe, Oost-Sussex, door een overdosis gin met sodium amytal. Hij werd 47 jaar. Michael Hofmann suggereerde dat hij mogelijk door Margerie is vermoord. Margerie overleed op 28 september 1988.

En je ontmoette de poëtische filmmaker Humphrey Jennings (1907 - 1950), die overleed door een val op de kliffen van het eiland Poros, waar hij naar mooie filmlocaties zocht. Later was je bevriend met de Kabbala-professor/schrijver Z'ev ben Shimon Halevi. Jij had de Academia Temenos opgericht, waar hij lezingen gaf. In 1930 trouwde je met Hugh Sykes Davies. Jouw tweede echtgenoot was Charles Madge, met wie je twee zonen kreeg. In 1934 werd Anna Hopwell Mike geboren en in 1936 James Wolf Michielsen, die in 1959 met Jennifer Alliston trouwde.

Na dat huwelijk had je een liefdesrelatie met de Schotse schrijver/naturalist Gavin Maxwell. Gavin was homoseksueel en hij was ruim een jaar met Lavinia Renton getrouwd. Hij leed aan een bipolaire stoornis. Jij vervloekte Gavin, vanwege zijn homoseksualiteit. Je zei: 'Laat Gavin lijden zoals ik nu lijd!'. In 1956 veroorzaakte jij indirect de dood van Gavin's huisdier, de otter Mijbil. Jij liet die otter ontglippen. Daarna verslechterde jouw relatie met Gavin. In 1960 verscheen zijn boek 'Ring of Bright Water', over zijn leven in een afgelegen huis aan de westkust van Schotland, in Glenelg, tegenover het dorp Isleornsay, waar hij diverse otters als huisdieren had, waar Mijbil één van was.

Op 7 september 1969 overleed Gavin door kanker. Hij werd 55 jaar. Jij voelde jezelf schuldig aan al zijn ellende, van de dood van Mijbil tot Gavin's overlijden door kanker. Gavin was de liefde van jouw leven. Jij overleed op 6 juli 2003 na een ongeval in Londen. Je werd 95 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)