Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw moordenaar wist niet wie jij was

(voor Frédéric Bazille (1841 - 1870))

Je bent geboren als Jean Frédéric Bazille op 6 december 1841 in Montpellier, Languedoc-Roussillon. Je groeide op in een rijke, protestantse familie. Door het zien van enkele werken van Eugène Delacroix raakte je in de schilderkunst geïnteresseerd.
Op jouw twaalfde overleden jouw ouders en ging je naar een oom in Lyon, die jou opvoedde. Van jouw familie mocht je wel de schilderkunst bestuderen, als je ook maar de geneeskunde bestudeerde. In 1859 studeerde je geneeskunde en in 1862 verhuisde je naar Parijs om jouw studie daar voort te zetten. Je studeerde tekenkunst in Lyon.

In Parijs werkte je in het atelier van de Zwitserse schilder Marc Gabriel Charles Gleyre (1806 - 1874), die de leraar van Monet en Renoir was. Je ging in de leer bij Louis Hersent en Richard Parkes Bonington. Je was bevriend met Alfred Stevens, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley en Edouard Manet. Jullie gedeelde passie was het schilderen in de open lucht. Je was gul met jouw rijkdom en je hielp minderbedeelde collega's door hen een ruimte in jouw ateliers te geven en hen van jouw schildersmaterialen gebruik te laten maken.

Je was 23 jaar toen je vele van jouw bekendste schilderijen maakte, zoals circa 1864 het meesterlijke schilderij 'De roze jurk', dat nu in Musée d'Orsay hangt. Jouw nicht Thérèse des Heures stond model, gekoppeld aan een zonovergoten landschap. In 1867/1868 maakte je jouw allerbekendste schilderij 'Family Reunion', dat nu in Musée d'Orsay hangt. In 1868 maakte je een mooi portret van Paul Verlaine als een troubadour.

In 1870 schilderde je het lieftallige, openlijk nudistische werk 'La toilette', waarop Lise Tréhot ook werd geschilderd, die in die tijd de vriendin en het vaste model van Pierre-August Renoir was.
In 1870 maakte je ook het zeer bijzondere schilderij 'L'atelier de la rue de La Condamine', dat in een vroeg-impressionistische stijl geschilderd is. Het toont jou te midden van bevriende kunstenaars en jouw atelier aan de Rue de La Condamine 9, waar je samen met Renoir woonde, die op 3 december 1919 op zijn 78-ste overleed. Je schilderde vooral landschappen en harmonieuze, elegante taferelen.

In augustus 1870 heb jij jezelf bij een regiment van de Zoeaaf aangesloten, een maand na het begin van de Frans-Pruisische Oorlog. De Zouaves was een klasse van lichte infanterie-regimenten van het Franse leger, die van 1830 tot 1962 bestonden en meestal in Frans Noord-Afrika dienden.
Op 28 november 1870 was je met jouw eenheid bij de slag bij Beaune-la-Rolande, waar jullie officier gewond raakte en op zijn 28-ste overleed, waarna jij het bevel overnam. Je leidde een aanval tegen de Duitsers, wat mislukte. Je bent door de Duitsers doodgeschoten. Je werd 28 jaar. Een paar dagen later reisde een familielid naar het slagveld om jouw lichaam op te halen. Ruim een week later ben je in Montpellier begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 juni 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)