Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lekkere borsjtsj met stevige structuur

BORSJTSJ is een Russische bietensoep en naast een prachtige, aangename en goed in te nemen consommé eveneens een bron van voedingsstoffen. Bieten zitten er vol mee, boordevol, waaronder de natuurlijke mineralen fosfor, natrium, magnesium, calcium, ijzer en kalium. Ook van vitamine A zowel als D, nacine, foliumzuur en biotine zijn bieten goed voorzien.

In veel Slavische landen, zoals Oekraïne, Polen, Rusland en Wit-Rusland wordt borsjtsj veel gegeten. Borsjtsj behoort tot de groentesoepen en wordt bereid met/van rode biet, ui en runderbouillon met vlees en zure room. Deze smetana is een begrip voor verschillende nauwverwante zuivelproducten uit Centraal- en Oost-Europa. Het is een soort zure room met gemiddeld zo'n 25% vet die in de keuken wordt gebruikt om zowel te koken als te bakken. De consistentie is steviger dan die van crème fraîche en in geval van verhitting smelt dit product niet of nauwelijks. Borsjtsj wordt gebruikt in soepen, salades, bij vleesgerechten, met noedels en pannenkoeken of gegeten op brood.


Door borsjtsj' stevige structuur wordt het eveneens in zowel stoofpotten als ovenschotels gebruikt. Eén van de bekendste toepassingen is dus het traditionele serveren van een kom borsjtsj met een 'kloddertje' smetana.


Borsjtsj is een traditionele, maar bovenal prachtige soep die daarnaast goed is voor darmflora of darm-microbioom, het geheel van micro-organismen dat zich in ons maag- darmstelsel bevindt. Oorspronkelijk komt de rode-bieten-soep borsjtsj uit de Oekraïne, maar de populariteit van dit gerecht heeft zich, langzaam maar zeker, verspreid door Rusland en andere Oost-Europese landen. Borsjtsj is een vrij bewerkelijke, stevige soep die soms vegetarisch, maar vaak op basis van vleesbouillon wordt bereid.


Een aanrader...!

Moskou en Sint-Petersburg, tweede helft jaren '90

Schrijver: Annejan Kuperus, 3 juli 2019


Geplaatst in de categorie: voedsel

4.0 met 2 stemmen 885Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)