Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een heilige met een komisch geheugenverlies

(voor Gilbert Keith Chesterton (1874 - 1936))

Je bent geboren op 29 mei 1874 in Londen, Kensington, Campden Hill. Jouw ouders waren Marie Louise Grosjean en Edward Chesterton. Je bent in de Anglicaanse kerk gedoopt en jouw familie behoorde tot het Unitarisme. Als jongeman was je gefascineerd door het occulte en samen met jouw jongere broer Cecil Edward (1879 - 1918) experimenteerde je met Ouija-borden. Cecil was een journalist en politiek commentator. Cecil kende de priester Stewart Heathrow, die Oscar Wilde na zijn eerste proces drie weken vrij wist te krijgen met een borgsom van 5000 pond. Cecil was getrouwd met de journaliste/filantroop Ada Elizabeth Jones. Tijdens zijn gevechten in Frankrijk raakte hij drie keer gewond. Hij overleed op zijn 39-ste in een ziekenhuis door nefritis.

Jij ging naar de St. Paul's School, in 1509 opgericht door de theoloog/geleerde John Colet, een vriend van Erasmus en Sir Thomas More. Het schoolhoofd was Frederick William Walker. Daarna studeerde je aan de Slade School of Art voor illustrator. Aan het University College Londen studeerde je literatuur. In september 1895 werkte je voor de uitgever Redway en na een jaar voor de avant-gardistische uitgever Thomas Fisher Unwin, die met de liberale politica Jane Cobden was getrouwd.

Op 28 juni 1901 trouwde je in de St Mary Abbots Church aan de Kensington High Street met de schrijfster Frances Alice Blogg (1869 - 1938). Deze kerk is in 1872 ontworpen en gebouwd door Sir George Gilbert Scott. Frances hielp jou met jouw schrijfcarrière en met het geloof in Christus Jezus. Haar broer pleegde zelfdoding en het geloof sterkte jullie. Frances was onvruchtbaar, terwijl ze graag een groot gezin wilde. Dat compenseerde ze met gedachten aan het kindje Jezus. In 1902 kreeg je een wekelijkse column in 'The Daily News', in 1846 opgericht door Charles Dickens. Vanaf 1905 schreef je 30 jaar een wekelijkse column voor 'The Illustrated London News'. Je debatteerde in het openbaar met o.a. George Bernard Shaw, H.G. Wells, Bertrand Russell en Clarence Seward Darrow.

Je was 1.93 meter lang en je woog 130 kilo. In 1909 verhuisden Frances en jij naar Beaconsfield, met de schitterende St Mary parochiekerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vroeg een vrouw jou, waarom jij niet aan het front was. Je zei: 'Als je mij vanaf de zijkant bekijkt, dan zie je dat ik er ben!'. In 1922 werd jij rooms-katholiek. Je was bekend om jouw 53 verhalen over de fictieve priester-detective Father Brown, losjes gebaseerd op John O'Connor, een pastoor in Bradford. Je droeg meestal een verkreukelde hoed en een cape, met een zwaardstok in de hand en een sigaar hangend uit de mond. Je droeg soms een mes en een geladen pistool.

Je vergat vaak waar je naartoe moest, zodat je de trein miste, die jou daarheen zou brengen. Zo schreef je bijvoorbeeld een telegram naar Frances: 'Ben in Market Harborough, waar hoor ik te zijn?'. 'Thuis!', antwoordde zij. Door deze geheugenproblematiek en het feit dat jij als kind extreem onhandig was, dachten sommigen dat je dyspraxie had. Op 14 juni 1936 ben jij overleden in jouw huis in Beaconsfield. Je werd 62 jaar en je bent in de katholieke begraafplaats van de St Mary and All Saints Church in Beaconsfield begraven. In augustus 2013 werd het bekend, dat jouw zaligverklaring wordt voorbereid. Paus Pius XI maakte jou tot Ridder Commandeur met ster van de Orde van St. Gregorius de Grote.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 44Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)