Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De schepper van de levensgenieter Zorba de Griek

(voor Nikos Kazantzakis (1883 - 1957))

Je bent geboren op 18 februari 1883 in Iraklion (Heraklion), de hoofdstad van Kreta. De dichter en Nobelprijswinnaar Odýsseas Elýtis was er ook geboren. In het Archeologische Museum Iraklion staat een beeldje van de Slangengodin, een Minoïsche godin of priesteres, die slangen in haar opgeheven handen houdt en die haar flinke, blote borsten toont. Gemaakt rond 1600 voor Christus en in Knossos gevonden. Iraklion was destijds onderdeel van het Ottomaanse Rijk.

Van 1902 tot 1906 studeerde jij rechten aan de Universiteit van Athene. In 1906 kreeg jij de titel Juris Doctor en jouw proefschrift ging over 'Friedrich Nietzsche en de filosofie van het recht en de staat'. In 1906 publiceerde jij jouw eerste verhaal 'Slang en Lelie' onder het pseudoniem Karma Nirvami. Je schreef de tragedie 'De Meester Bouwer', gebaseerd op een Griekse mythe. In 1907 studeerde je filosofie aan de Sorbonne in Parijs. Je raakte beïnvloed door de Frans-Joodse filosoof Henri-Louis Bergson, getrouwd met de nicht van Marcel Proust, die als 'beste man' diende. In 1909 was jouw proefschrift een herwerkte versie van jouw proefschrift uit 1906. Terug in Griekenland begon jij filosofische werken te vertalen. Je begon jouw schrijfcarrière als een journalist. In 1911 trouwde jij met Galatea Alexiou.

In 1914 ontmoette je de Griekse dichter/toneelschrijver Ángelos Sikeliános, die met de Amerikaanse Eva Palmer getrouwd was. Ángelos en jij verbleven 40 dagen op de berg Athos, waar jullie de kloosters bezochten en als asceten leefden. In 1915. Er mogen op Athos alleen mannen komen. Heel gemeen van die godsdienstwaanzinnige mafkezen, want het wemelt er van het natuurschoon. In 1915 maakten jullie twee jaar een pelgrimstocht door Griekenland, vooral daar waar de Grieks-orthodoxe, christelijke cultuur bloeide. Jullie waren zielsverwanten, maar jullie visie op het leven verschilde aanzienlijk. Ángelos was een man van de wereld, een enthousiaste nationalist, vol optimisme en met een solide geloof in zijn schrijverschap. Jij was zwijgzaam en teruggetrokken en je werd door twijfel getergd.

In 1924 begon je het epische gedicht 'De Odyssey: Een modern vervolg' te schrijven. In 1938 was het voltooid. In 1926 zijn Galatea en jij gescheiden. In 1945 hertrouwde jij met Eleni Samiou. In 1946 verscheen jouw beroemde roman 'Zorba de Griek'. De hoofdpersoon Alexis Zorba is gebaseerd op de mijnwerker Georgios Zorbas (1865 - 1941), die in 1915 een monnik op de berg Athos werd, waar jij hem ontmoette en jullie bevriend raakten. Jullie gingen naar het schiereiland Mani. waar jullie als mijnwerkers in Prastova werkten. Over jullie ervaringen daar heb je 'Zorba de Griek' geschreven. Georgios overleed nabij Skopje en hij is in de begraafplaats van de wijk Butel begraven. In 1964 verscheen de film 'Zorba de Griek' van Michael Cacoyannis, met Anthony Quinn in de hoofdrol.

In 1953 verscheen jouw roman 'Kapitein Michalis', beïnvloed door jouw vroege jaren op Kreta. In 1954 verscheen jouw roman 'Christus opnieuw gekruisigd' en in 1955 verscheen 'De laatste bekoring van Christus', die door Martin Scorsese is verfilmd, met Willem Dafoe als Jezus en David Bowie als Pontius Pilatus. Aan het einde van 1957 leed jij aan leukemie en reisde jij nog helemaal naar China en Japan. Op de terugreis was je zo ziek, dat je naar Freiburg im Breisgau werd gebracht, waar je op 26 oktober 1957 overleed. Je werd 74 jaar en je bent in Heraklion begraven, nabij de poort van Chania. Op jouw grafsteen staat: 'Ik hoop op niets. Ik vrees niets. Ik ben vrij.'. Een citaat uit jouw boek 'Ascesis: de redders van God'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)