Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De literaire vader van Jacques Perk

(voor Carel Vosmaer (1826 - 1888))

Je bent geboren op 20 maart 1826 in Den Haag. Jouw ouders waren Wilhelmina Dana Rademacher en Gualterus Vosmaer. Vanaf 1844 studeerde je rechten aan de Universiteit van Leiden. Op 18 januari 1851 ben je gepromoveerd en werd je advocaat in Den Haag. In 1853 trouwde je met Abrahamina Cornelia Charlotte Georgette Clant.

Van 1853 tot 1856 was je griffier bij het kantongerecht in Oud-Beijerland, wat in 1559 door graaf Lamoraal van Egmont is gesticht en vernoemd naar zijn vrouw Sabina van Beieren. Zij kregen twaalf kinderen. Lamoraal werd op de Grote Markt in Brussel op bevel van de hertog van Alva onthoofd. Hij werd 45 jaar. Sabina en haar kinderen kregen na veel gedoe uiteindelijk het Egmontkasteel in Zottegem terug.

Jij werd substituutgriffier bij het Hof in Den Haag en in 1866 bij de Hoge Raad, wat vanaf 1860 op Plein 2 gevestigd was. In 1988 werd het voor de uitbreiding van de Tweede Kamer gesloopt. Voor het pand stonden zes bronzen beelden van bekende juristen, die nu aan het Korte Voorhout staan. Vanaf 1873 leefde je alleen nog voor de studie van kunst en letteren. Je was jarenlang redacteur van het literaire tijdschrift 'De Nederlandsche Spectator', wat is opgericht in 1856 door de schrijver/leraar Mark Prager Lindo. De schrijver/literatuurcriticus Conrad Busken Huet zat ook in de redactie. Jij schreef er onder het pseudoniem Flanor jouw causerie-achtige 'Vlugmaren' in, wat een grote invloed had.

In 1856 debuteerde jij met 'Eene studie over het schoone en de kunst' bij J.C. Loman in Amsterdam. In 1860 volgde 'Eenige schetsen'. Naast schrijver was jij etser, lithograaf, tekenaar en kunstverzamelaar. In 1863 verscheen 'Rembrandt Harmensz. van Rijn', met in 1868 het tweede deel. In 1868 verscheen ook 'De schilderschool: levensschetsen en kunstwerken, van eenige meesters uit de Hollandsche en Andere scholen'. Als dichter werd je beïnvloed door Heinrich Heine. Je was als antiklerikale, vrijzinnige liberaal de tegenpool van de roomse Alberdingk Thijm, die Willem Bilderdijk adoreerde, terwijl jij Multatuli adoreerde. In de 'Spectator' gaf jij Jacques Perk (1859 - 1881), Willem Kloos, Frederik van Eeden en de Groningse schrijver/advocaat Willem Paap een podium.

In 1872-1876 verschenen er drie delen van 'Vogels van diverse pluimage'. In 1874 verscheen 'Een zaaier, studieën over Multatuli' en in 1875 verscheen jouw dichtbundel 'Londinias', waarin je vol bewondering de godin Athene opvoert, waarvoor de Haagse letterkundige/mevrouw A.J.F. Clant model heeft gestaan, een familielid van jouw vrouw en ook een medewerkster van de 'Spectator'. Het is uitgegeven door jouw vriend, de uitgever/antiquaar/boekhandelaar Martinus Nijhoff (1826 - 1894), de opa van de gelijknamige dichter. Hij was vanaf 1860 ook de uitgever van de 'Spectator'. Zijn opa was de uitgever Paulus Nijhoff uit Arnhem, die met Aldegonda de Gast was getrouwd, de dochter van de uitgever Louis de Gast. Hun zoon Jacob Louis werd in 1817 predikant in Gouda, tot zijn overlijden in 1844. De vader van Paulus was Jacob Nijhoff (1723 - 1794), die de eerste uitgever van het geslacht Nijhoff was. Dit was in de Turfstraat in Arnhem, in de naast elkaar gelegen huizen 'De Klok' en 'Bij de Pomp'.

In 1880 verscheen jouw roman 'Amazone'. In de postume uitgave van 'Gedichten' van Jacques Perk uit 1882 schreef jij de voorrede en Willem Kloos de inleiding. In mijn vierde druk uit 1901 is jouw voorrede weggelaten. Jij correspondeerde met Jacques. In 1883 verscheen 'Nanno, eene Grieksche idylle' en in 1887 'Gedichten'.

Op 12 juni 1888 overleed jij in Montreux, waar je voor jouw gezondheid naartoe was gegaan en waar je begraven bent. Je werd 62 jaar. Jozef Israëls maakte een schilderij van jouw grafsteen.

In 1888 verscheen postuum jouw onvoltooide roman 'Inwijding' bij Martinus Nijhoff. Met een voorrede van jouw zoon G.C.J. Vosmaer uit oktober 1888. De slotregel van de roman luidt: 'Italië had hen geleerd groot te zien; Italië had hen ingewijd.' (uit mijn eerste druk overgepend). Jouw beste vriend, de kunstenaar Lourens Alma Tadema ontwierp een monument voor jou; een waterbron met een zuil van twee meter en daarop een buste van jou, gemaakt door de kunstenaar Johan Philip Koelman. Voor de zuil stond een bronzen bekken, dat steeds door een waterstraal vanuit de zuil gevuld werd. Het stond in de Scheveningse Bosjes, waar het in 1944 is afgebroken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 326Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)