Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Margaret Tudor in een vermomming

(voor Margaret Tudor (1489 - 1541))

Je bent geboren op 29 november 1489 in het Westminster Palace in Londen. Jouw vader was koning Henry VII. Op jouw vijfde was jouw vader van plan om jouw aan James IV uit te huwelijken, want hij wilde de Engelse en Schotse tronen verenigen. Op 24 januari 1502 werd de Treaty of Perpetual Peace tussen Engeland en Schotland gesloten. Het huwelijksverdrag tussen Jacobus IV en jou werd meteen ook gesloten. Op 25 januari 1502 werd het huwelijk in Richmond Palace voltooid, waardoor je de koningin van Schotland werd. Je was twaalf jaar. James was 28 jaar.

Jouw moeder was koningin Elizabeth of York, die op 11 februari 1503, haar 37-ste verjaardag, overleed door een postpartum infectie na de geboorte van Katherine, die na een paar dagen overleed. Jij was de oudste dochter van acht kinderen. Je was naar jouw oma Lady Margaret Beaufort vernoemd. Jouw hofdame was de Schotse Lady Catherine Gordon (1474 - 1537). Catherine's eerste man was Perkin Warbeck, een Vlaamse fantast/pretender, die op zijn 25-ste op de Tower Hill werd onthoofd. Door jouw huwelijk was jij ineens de eigenares van o.a. Methven Castle, Stirling Castle, Doune Castle, Linlithgow Palace en Newark Castle. Op 1 augustus 1503 werd je door het Schotse Hof van Lamberton ontvangen. Bij Dalkeith Castle kreeg je van James IV een nachtkusje.

In Holyrood Abbey in Edinburgh werd het huwelijk persoonlijk gevierd. De hofdichter William Dunbar maakte feestelijke lofgedichten voor jou. Op 21 februari 1507 werd jullie eerste kind James geboren, die een jaar later in Stirling Castle overleed. Op 15 juli 1508 werd er een dochter geboren, die kort daarna overleed. Op 21 april 1509 overleed jouw vader in Richmond Palace door tuberculose. Hij werd 52 jaar en hij is in de Westminster Abbey begraven. Op 20 oktober 1509 werd Arthur Stewart geboren, die op 14 juli 1510 in Edinburgh Castle overleed. Op 10 april 1512 werd James V geboren. In november 1512 overleed er opnieuw een dochter kort na haar geboorte. En op 30 april 1514 werd Alexander Stewart geboren, die op 18 december 1515 in Stirling Castle overleed.

Jouw man James overleed op 9 september 1513 tijdens de Battle of Flodden, vermoord door de Engelsen. Hij werd 40 jaar. De Nederlandse portretschilder Daniël Mijtens heeft jou kleurrijk geschilderd, met opvallend dunne, sexy wenkbrauwen. Hij portretteerde ook jouw man James IV en Mary Stuart. Daniël was de geheime minnaar van koning Charles I, die op zijn 48-ste onthoofd werd. Na het overlijden van James IV werd jij de regentes voor James V. Je zorgde ervoor dat Schotland en Frankrijk vrede sloten met Engeland.

Op 6 augustus 1514 trouwde je in het geheim met Archibald Douglas, 6th Earl of Angus. Je verloor jouw regentschap aan John Stewart, 2nd Duke of Albany. In 1516 vluchtte je naar Engeland en in Stirling ontvoerde John Stewart jouw kinderen James V en Alexander om regent te zijn. Op 8 oktober 1515 werd de dochter van Archibald en jou geboren, Margaret Douglas. Archibald ging bij zijn geliefde Lady Jane Stewart in Engeland wonen en hij leefde van jouw geld. In november 1521 kwam hij naar jou in Schotland terug. In 1524 bracht jij James V naar Edinburgh en kreeg hij de totale macht, met vooral jou als bestuurder. Je hield Archibald met kanonnen op een afstand, al kon je niet voorkomen dat hij lid van de regentenraad werd. In maart 1527 kreeg je van paus Clemens VII toestemming om van Archibald te scheiden.

Op 3 maart 1528 trouwde je met Henry Stewart, 1st Lord Methven. Je was moe van Schotland en je vertelde staatsgeheimen aan Henry, die nog erger was dan Archibald. Je klaagde over armoede en je wilde scheiden. Hij bood namelijk geen geld, troost en bescherming. In juni 1538 ontmoette je Mary of Guise, die met James V trouwde en als nieuwe koningin erg aardig voor jou was. Verder verzoende jij jezelf met Henry. Je overleed op 18 oktober 1541 in het Methven Castle in Pertshire, na een verlamming. Je werd 51 jaar en je bent in het Kartuizer Charterhouse in Perth begraven. Koning James I en koningin Joan Beaufort zijn daar ook begraven. James I werd op zijn 42-ste door zijn oom Walter Stewart en zijn coupplegers vermoord. Joan overleefde haar verwondingen en ze hertrouwde met de edelman James Stewart, met wie ze drie kinderen kreeg. Ze overleed in Dundar Castle, belegerd door graaf James Douglas.

Ik bezit een erg oude ets/gravure van jou, getiteld 'Margaret in Disguise'. Hij is nogal bruin uitgeslagen, maar de kleuren lichtrood (van de mantel op jouw linkerarm), lichtblauw en mogelijk lichtgeel (op jouw pak) en wit (van jouw boord/armomslag/hoedveer) zijn zichtbaar. Ik begrijp jouw vermomming niet en ik kan de scene niet duiden. Het lijkt alsof je in een gevangenis staat. Het is mogelijk door Sir Joshua Reynolds gemaakt, in 1784 of 1829. Of door James Birchall of Francesco Bartolozzi gemaakt. De lijst is sterk verweerd en komt uit de badplaats Brighton, St. James's Street. Exact: 4, George Street. Uit de lijstenmakerij van G.F. Hussey, Picture Frame Maker. Jouw vermomming is mij even raadselachtig als de herkomst van het kunstwerk.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)