Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Communicatie met andere planeetbewoners

(voor Charles Cros (1842 - 1888))

Je bent geboren op 1 oktober 1842 in Fabrezan, in het departement Aude, regio Occitanie. Het dorp telt nu zo'n 1200 inwoners of meer. Naast dichter was je uitvinder. Je studeerde geneeskunde, maar daar stopte je mee en je begon met literaire en wetenschappelijke bezigheden. In 1869 publiceerde je een theorie van de kleurenfotografie, waarin je voorstelde dat een enkele foto zou kunnen worden gefotografeerd door glasfilters in de kleuren groen, violet en oranje.

Je was een respectvolle dichter en een humoristische schrijver. Jouw fotokunstideeën kwamen overeen met de pionier in de kleurenfotografie Louis Arthur Ducos du Hauron (1837 - 1920). Je was een tijd de leraar voor Parijse doofstommen. Jouw eerste gedichten verschenen in de driedelige bloemlezing 'Le Parnasse contemporain'. In 1873 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Le Coffret de santal', incluis jouw beroemde tekst 'Le Hareng saur' (De bokking).

Je vertoefde in de symbolistische kringen van jouw tijd, bij de Zutisten en de Hydropathes, die er schijnbaar vrolijk op los leefden. Je verkreeg bekendheid door jouw lange, literaire monologen, die je o.a. in het theatercafé 'Le Chat Noir' voordroeg, die in 1881 door Rodolphe Salis is opgericht, de zoon van een limonadefabrikant. De naam is te danken aan een door Salis gevonden straatkat.

Naast jou kwamen er o.a. Émile Zola, Georges Rodenbach, Léon Bloy, Aristide Bruant, Jean Richepin en Erik Satie, die zwaar verdoofd door de 'de groene fee' (absint) zijn sterk vertraagde pianoklanken pingelde. Jij trad vaak op als ceremoniemeester en conferencier. Je had een uitstekend gevoel voor modes en je zorgde dat er altijd een nieuw aanbod van artiesten was en dat het programma geregeld werd vernieuwd. Je was ook de maker van het schaduwspel 'Theatre d'Hombres', een idee van Henri Riviére, de uitgever van het blad 'Le Chat Noir'. Op 2 februari 1879 werd in Parijs jouw zoon Guy-Charles Cros geboren.

In het tijdschrift 'Le Chat Noir' verschenen artikelen van Guy de Maupassant, Émile Zola en Henri de Toulouse-Lautrec, die blijkbaar ook kon schrijven. Het blad verhuisde naar de Rue Laval, gedecoreerd door Henri Riviére en de Russische Caran d'Ache, een satirische en politieke tekenaar. Thomas Alva Edison was net even eerder in de presentatie van de platenspeler/fonograaf. Overigens werkte deze uitvinder ook mee aan de electrische stoel, wat zijn reputatie flink minder maakt. Je dacht dat door jou waargenomen lichtpuntjes op Mars en Venus de stadslichten van grote steden op die planeten zijn. Je wilde een reusachtige spiegel maken om met de andere planeetbewoners te communiceren. De Franse regering weigerde om daar aan mee te werken. Heel stom van hen.

Jij bent op 9 augustus 1888 overleden. Jij werd 45 jaar. Na jouw overlijden groeide jouw zoon op in Denemarken. Hij leefde later een bohemienleven in Parijs en hij was de secretaris van de bibliograaf/geleerde Adolphe van Bever, die van Nederlandse afkomst was en die de jeugdvriend van de heerlijk markante persoonlijkheid, de schrijver/drama-criticus Paul Léautaud was, met wie hij in 1900 de beroemde bloemlezing 'Poets of Today' publiceerde. Paul (1872 - 1956) verliet op zijn 15-de de school en hij was volkomen autodidactisch.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)