Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De inspiratiebron van Carl Gustav Jung

(voor Toni Anna Wolff (1888 - 1953))

Je bent geboren op 18 september 1888 in Zürich. Je was de oudste van drie dochters. Je was dol op filosofie, mythologie en astrologie, maar jouw vader verbood jou om een universitaire studie te doen, omdat dat volgens hem niet bij jouw klasse paste. Op jouw 21-ste overleed jouw vader en werd jij meteen depressief. Op 20 september 1910 ging jij in analyse bij de psychiater Carl Gustav Jung, die direct jouw intellect bewonderde. Volgens de Engelse Irene Champernowne was jij bezeten. Carl stimuleerde jou om jouw eigen geesteskracht te gebruiken. Hij gebruikte jou voor zijn analytische psychologie en jij assisteerde hem in zijn onderzoekingen. In 1911 begeleidde jij hem en zijn vrouw Emma naar een psycho-analytische conferentie in Weimar.

Jij was de maîtresse van Carl. Van 1908 tot 1910 had hij een liefdesrelatie met de psychiater/psycho-analytica Sabina Nikolajevna Spielrein gehad. Carl beschouwde jou als zijn tweede vrouw naast de schrijfster/analist Emma Marie Rauschenbach (1882 - 1955), met wie hij vijf kinderen had gekregen; Agathe, Gret, Franz Karl, Marianne en Helene. Emma tolereerde jou, al mocht je niet bij de maaltijden zijn, behalve dan bij de zondagse diners. Jij probeerde hem ervan te overtuigen om van Emma te gaan scheiden, maar dat weigerde hij, want hij beschouwde haar als een/zijn ware koningin. Bij publieke functies nam Carl Emma en jou mee, wat Emma en jou pijn heeft gedaan, omdat het jullie gevoel van eigenwaarde ondermijnde.

Jouw connectie met Carl was van groot belang voor jouw ontwikkeling als analist en lid van de vroege, analytische kring in Zürich. Velen vonden dat jij met jouw therapeutische vaardigheden boven Carl stond. De Jungiaanse psychotherapeuten Tina Keller-Jenny (1887 - 1985) en Irene Champernowne deelden in die mening. Irene voelde zich bij jou altijd dichter bij de innerlijke wijsheid van Carl, dan bij hemzelf. Irene was jouw patiënte. Ze verspreidde de Jungiaanse psychologie en ze had een uniek behandelcentrum voor emotioneel gestoorde mensen in een landhuis. Tina was net als jij een patiënte van Carl. Zij was getrouwd met de protestantse theoloog Adolf Keller, een goede vriend van Carl, Sigmund Freud, Thomas Mann, Albert Schweitzer en Karl Barth. Tina en Adolf kregen samen vijf kinderen.

Tina combineerde haar analyses met lichamelijke benaderingen, zoals beweging en dans. Ze werkte in Los Angeles samen met de danseres/comédienne Trudi Schoop, die de behandeling van geestesziekten, met name schizofrenie, met danstherapie te lijf ging. Tina beïnvloedde ook de danstherapeuten Marian Chace en Mary Whitehouse. Jij was 21 jaar de voorzitster van het Uitvoerend Comité van de psychologische Club Zürich. Jij luisterde naar Carl's visioenen, dromen en fantasieën. Jij was zijn bron van inzicht en stabiliteit. Toen Carl zichzelf volop in de alchemie verdiepte, ben jij vanwege jouw streng-christelijke opvattingen afgehaakt, al bleef je hem persoonlijk jouw hele leven trouw.

In de Tweede Wereldoorlog was je een vrijwilligster in de militaire dienst in neutraal Zwitserland. Je was veel met Carl samen in zijn zelfgebouwde Bollingen toren aan het meer van Zürich. In 1944 kreeg Carl een hartaanval en raakte hij emotioneel van jou verwijderd. Je was ineens niet meer zijn Anima-vrouw en muze. In 1948 opende het C.G. Jung-Instituut van Zürich en gaf jij les aan de kandidaten voor de analytische psychologie. Je was de senior redacteur voor Carl's verzamelde werken. Je rookte jouw hele leven en in jouw laatste jaren leed jij aan artritis. Op 21 maart 1953 ben jij in Zúrich overleden. Jij werd 64 jaar en jij bent in de begraafplaats Enzenbühl in Zürich begraven. Carl was niet bij jouw herdenkingsdienst aanwezig. Hij was te verdrietig en ongezond. Jij was 'de geur van zijn leven' en hij maakte een gedenksteen voor jou, met de in Chinese tekens geschreven tekst 'Toni Wolff Lotus Nun Mysterious'. Mysterieuze waterlelievlinder.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)