Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Clean Pete - Hout Van Jou

Clean Pete is een Nederlands popduo, dat bestaat uit de blonde tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven, die geboren zijn op 31 oktober 1990 in Sint Anthonis, Noord-Brabant. Rond 1312 heette dit dorp Oelbroec, wat zoiets als een bosje op een hoge zandgrond in een drassig laagland betekent. De kunstschilder Jeroen Hermkens is er ook geboren. Loes en Renée zijn in Sambeek opgegroeid, een kerkdorp in de gemeente Boxmeer. In 1294 werd Sambeek Zannebeke genoemd. Ooit stond er een kasteel. De schone jonkvrouwen Loes en Renée zouden er niet misstaan hebben. Er zijn de op zichzelf staande Toren van de Sint-Jan de Doperkerk en de oudste lindeboom van Nederland.

Als jonge tieners luisterden de tweelingzussen naar de Indie-bands, de grungeband Nirvana, de wilde rockband The Libertines en het meer ingetogen Belle and Sebastian. Renée had een poster van Kurt Cobain boven haar bed hangen. Op hun vijftiende waren ze echte rockers. Ze begonnen te zingen onder de bandnaam Clean Pete, vernoemd naar een lokale zwerver. 'Zo cool als Nirvana zullen ze niet zijn!', wisten ze. Beiden gingen naar het Conservatorium Maastricht aan de Bonnefantenstraat. Loes speelt gitaar en Renée speelt cello. Ze doen aan tweestemmige zang. Heel fraai en rustgevend. In maart 2012 verscheen hun debuut-EP 'Niet nu, ja ook nu, maar vooral altijd' in eigen beheer. Ze worden begeleid door Sam van Hoogstraten op gitaar/basgitaar en Kees Schaper op de drums. Ter promotie reden ze met een Volkswagenbus langs cafés, woonkamers, boekhandels en theaters.

In 2012 behaalden zij de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriters, maar Rogier Pelgrim won het. Zo kwamen ze in contact met de zanger/gitarist Anne Soldaat, die op 12 februari 1965 in Middelstum geboren is en in Ermelo opgroeide. Anne ging met hen samenwerken en in 2013 verscheen de EP 'Er kan er maar één de beste zijn', wat voor tweelingzussen extra beladen is. De EP telt vijf nummers, met opnamehulp van Jan Minnaard. Ze tekenden een contract bij Excelsior Recordings, in 1995 opgericht door Ferry Roseboom en Frans Hagenaars. Zij produceerden ook het werk van Spinvis, Triggerfinger, Tim Knol, Hallo Venray en Roosbeef.

In januari 2014 verscheen hun debuutalbum 'Al zeg ik het zelf', waarbij Anne Soldaat de elektronische gitaar, de drums en andere muziekinstrumenten bespeelt. Het album is van 12 tot 22 juni 2013 opgenomen met een mobiele geluidsstudio in het recreatiegebouw De Bolder op Vlieland. Het album werd in Paradiso en op Noorderslag gepresenteerd. Ze deden mee aan het album 'Soldier on' van Tim Knol en het album 'Talks little, kills many' van Anne Soldaat. In 2014 stonden zij samen met de schrijfster Hanneke Hendrix in de voorstelling 'Al zegt hij het zelf' op de Parade, een rondreizend theaterfestival. In 2015 deden ze ook met de Parade mee, deze keer in de voorstelling 'Oost West', samen met de dichteres Tjitske Jansen.

Op 23 oktober 2015 verscheen hun tweede album 'Aan het licht' en in 2016 speelden ze op Pinkpop. In 2018 verscheen hun derde album 'Afblijven', wat meer rock and roll is, dus van hoe ze zijn begonnen. In 2019 deden ze samen met Sam van Hoogstraten de theatertournee 'Afblijven', wat ze 41 keer opvoerden. Ze doen veel denken aan het cabaretduo Yentl en De Boer, Yentl Schieman (1986, Kruiningen) en Christine de Boer (1983, Baarn). En ook wel aan de zangeres Maaike Ouboter (1992, Gouda). Ze hebben verbluffend mooie, hoge, frisse, ontnuchterende en harmonische stemmen. Het is werkelijk een vrolijk gezelschap met pittige rockpower.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 juli 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)