Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een nationale heldin van Israël

(voor Sarah Aaronsohn (1890 - 1917))

Je bent geboren op 5 januari 1890 in Zikhron Ya'akov, op de berg Carmel, 35 kilometer onder Haifa. Zikhron was destijds onderdeel van het Ottomaanse Syrië en het is in 1882 gesticht door Baron Edmond James de Rothschild, een felle Zionist en getrouwd met Adelheid von Rothschild, met wie hij drie kinderen kreeg. Jouw ouders waren Zionisten uit Roemenië en leden van de eerste Aliyah (immigratie) naar Palestina van 1881 tot 1903. Zij hebben meegeholpen aan de oprichting van de Moshav (nederzetting), waar jij geboren bent. Je was de vijfde van zes kinderen. Jouw vader was een welgestelde graanhandelaar.

Jouw oudste broer Aaron (1876 - 1919) werd een wereldberoemde agronoom en botanicus. Jouw broer Alexander (1888 - 1948) richtte in 1913 de semi-militaire verdedigingsorganisatie Gideonim op. Jij ging op aanraden van jouw broer Aaron talen studeren. Jij beheerste het Hebreeuws, Jiddish, Turks, Frans, Arabisch en Engels. Je leerde agronomie en botanie van Aaron, die een boerderij in Atlit had. Je had een liefdesrelatie met Avshalom Feinberg van Haderah (1889 - 1916). Na de breuk met Avshalom trouwde je in het voorjaar van 1914 met de welgestelde en oudere, Bulgaarse koopman Chaim Abraham, met wie je in Istanboel ging wonen. In het najaar van 1914 besloot jij om samen met Aaron, Alexander, Avshalom en jouw zus Rivka de Engelsen te helpen om de corrupte Turken uit Palestina te verdrijven. Jouw huwelijk was ongelukkig en snel voorbij.

Op de terugreis naar Zikhron zag je de vreselijke bewijzen van de Armeense genocide/Holocaust, waarbij de Ottomaanse regering 1500.000 Armeniërs heeft laten vermoorden. Jij zag honderden vermoorde mannen, vrouwen, kinderen en baby's. Dat was een sterke motivatie voor jou om spionne te worden en tegen de Ottomaanse machthebbers te strijden. Die massaslachting doet denken aan wat de jezidi's is overkomen, die door de ISIS-barbaren zijn vermoord, maar dan op kleinere schaal. Midden 1915 hebben Aaron en Avshalon een actief anti-Ottomaans beleid ingevoerd en een pro-Engels spionage-netwerk opgericht. In november 1915 was je terug in Zikhron en werd je een spionage-leidster van zo'n veertig agenten.

Jij werkte in Palestina en Libanon. Je had gecodeerde communicatie met de Engelse geheime dienst in Caïro en het Engelse oorlogsschip Managam. Je hielp de Joodse bevolking, die honger leed. Je bleef met de Turkse autoriteiten contact houden, terwijl die niet van de ondergrondse verzetsgroep op de hoogte waren. Aaron reisde tussen Europa en Caïro en Avshalon, die inmiddels de verloofde van Rivka was, verdween in 1916 bij een mislukte expeditie naar Egypte. Soms ging je zelf naar Egypte om de Engelsen van nieuwe informatie te voorzien. In 1917 drong Alexander er bij jou op aan om in Egypte te blijven, want er werden vijandelijke, Ottomaanse acties verwacht. Je sloeg zijn waarschuwing in de wind en je keerde naar Zikhron terug om jouw Nili-activiteiten voort te zetten. Ook het advies van de Engelsen om Palestina via de zee te verlaten, weigerde je.

In september 1917 onderschepten de Turken jouw zendbericht aan de Engelsen en een maand later omsingelden ze Zikhron. Samen met vele anderen werd jij gearresteerd. Jouw vader werd voor jouw ogen gemarteld en jij werd vier dagen achter elkaar wreed gemarteld en ondervraagd. Je verzweeg alle informatie. Je zou naar Damascus worden gebracht, maar voordat dat gebeurde, vroeg je om nog even langs jouw huis te mogen gaan. Je wilde namelijk jouw bebloede kleren wisselen. In jouw familiehuis vond je onder een tegel in de badkamer een geladen pistool, waarmee jij jezelf op 5 oktober 1917 door jouw mond hebt geschoten. Jouw mond en ruggenmerg waren kapot geschoten, maar jouw hersenen waren niet geraakt, waardoor je vier dagen extreem geleden hebt.

Tegen dokter Hillel Yaffe zei je: 'In godsnaam, maak een einde aan mijn leven, ik smeek u, vermoord mij, ik kan niet langer lijden!'. Hij bleef jou morfine geven, totdat jij op 9 oktober 1917 overleed. Je werd 27 jaar en je bent in de begraafplaats van Zikhron begraven, naast jouw moeder, met een ijzeren hek eromheen, waardoor jouw graf symbolisch los staat van de omringende, heilige grond, omdat je zelfdoding had gepleegd. Dat hek was een compromis, want je bent vooral een Joodse oorlogsheldin en die verdient absoluut een Joodse begrafenis. Overigens is het hek transparant en spring je er zo overheen. Bovendien zit het maar een stukje in de grond en is die visie over zelfdoding, net als bij de roomsen, volkomen absurd en bijgelovige angsthazerij.
Vanaf 1935 is er een jaarlijkse pelgrimstocht naar jouw graf.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)