Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Flairck - Variaties op een Dame

Flairck is nog steeds alive and kicking, zij het met een geheel nieuwe bezetting. De groepsnaam is een combinatie van 'flair' en 'vlerk'. Flairck is opgericht in 1978. De oprichters waren de broers Erik en Hans Visser, Judy Schomper en Peter Weekers. De gitarist/componist/zanger Erik Visser is geboren op 18 november 1951 in Jakarta. De (bas)gitarist/componist Hans Visser is geboren op 17 februari 1955 in Tandjung Pandan. Ze woonden in Ulvenhout.

Erik kreeg in Breda gitaarles van Ben Ludemann en hij speelde in de psychedelische rockband Sloove. Hij trouwde in Ierland, waar hij lid van de band Hybrid was. Hij studeerde in Utrecht bij Wim Witteman. In 2014 verliet hij Flairck. Hans studeerde gitaar aan het Utrechts Conservatorium, toen Flairck werd opgericht. Hij werkte o.a. samen met Ramses Shaffy, Alexandra van Marken, Maggie Reilly en Georges Moustaki. In 1983 verliet hij Flairck en werkte hij met het Frysk Orkest samen. Hij was vijf jaar docent aan de Hogeschool Haarlem en vanaf 2005 vormt hij een duo met de zangeres/accordeoniste Irena Filippova. Hij heeft o.a. met Herman van Veen, Liesbeth List, Laurens van Rooyen, Raymond van het Groenewoud en Hans Liberg samengewerkt.

De violiste Judy Schomper is geboren op 15 oktober 1956 in Amsterdam. Haar vader was een jazzgitarist en haar moeder was een jazzzangeres. Ze kreeg vioolles van Lida Komman, Jean Louis Stuurop en Herman Krebbers. Zij verliet Flairck al in 1979. Zij trouwde met de gitarist/arrangeur Hans Hollestelle, die in Ekseption en Rainbow Train speelde. Met de huidige wijnbaron/romancier Ilja Gort maakte Hans in 1978 het album 'Solo Mortale'. Beiden zongen ook. Judy en Hans kregen twee kids en ze wonen in Laren. De dwarsfluitist Peter Weekers was geïnspireerd door de fluitist Ian Anderson van Jethro Tull. Hij ging naar het Conservatorium in Den Haag.

In 1978 verscheen Flairck's debuutalbum 'Variaties op een Dame', waar ze o.a. een Edison voor kregen, net als voor hun tweede album 'Gevecht met de Engel'. In december 1978 debuteerde de uit Delft afkomstige violiste/harpiste Sylvia Houtzager bij Flairck in het Appel Theater in Den Haag. Haar vader was een geweldige hoboïst en haar moeder was ook muzikaal. Ze werkte o.a. samen met Herman van Veen, Don McClean, Georges Moustaki, Gavin Friday, Mary Coughlan en U2 (op de single 'Please'). Vanaf 2006 geeft ze in Hoogland vioolles aan nieuw en jong talent. In 1979 won Flairck een Zilveren Harp. In 1980 verscheen 'Live in Amsterdam', in 1981 'Circus' en in 1982 'Flairck & Orkest'.

In 1986 verscheen het album 'Sleight of Hand', in samenwerking met de zangeres Maggie Reilly, die op 15 september 1956 in Glasgow geboren is. Met name het lied 'At the Blacksmith's Hand', part 1 and 2, is een parel van de hoogste klasse. Maggie was destijds nog superslank en ze had haar tot op haar billen. In 1988 ontving Flairck een Gouden Harp. In 2007 verscheen de Cd-box met maar liefst 22 CD's. In 2015 kregen zij een Edison World Oeuvre-prijs. In 2011 verscheen de DVD/CD box 'Global Orchestra'.

De oud-bandleden zijn o.a.: Erik en Hans Visser, Sylvia Houtzager, Peter Weekers, Judy Schomper, Marieke van der Heyden, Roelof Rosendal, Eric Vaarzon Morel, Mariëlle Nieuwenhuis, Anne van den Heuvel, Carla Veen, Annet Visser, Cora den Haring, Lorre Lynn Trytten, Antoinette Lohmann, Carla Veen, Elaine Cook, Judith Sijp, Liesbeth Lambrecht, Marieke van der Heyden, Mart Flecijn, Nirella Pirskanen, Natalia Rogalski en Luluk Purwanto.

De huidige bandleden zijn: de Mexicaanse gitarist Pablo Ortiz, de violiste uit Kazakhstan Zhazira Ukeyeva, de fluitist Jeroen Goossens, de Belgische violiste Anouk Sanczuk en de contrabassist Joris Vanvinckenroye.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 61Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)