Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Half Way Station - Sister Don't You Cry

De muziekband Half Way Station is in 2010 opgericht door de zangeres Elma Plaisier en de multi-instrumentalist Rikke Korswagen. De bandnaam komt van een Greyhound-busstation op de E.G. Lewis Highway 41 halverwege Memphis en Nashville. Rikke kwam daar tijdens een reis. De zuidelijke staten van Amerika zijn een inspiratiebron. Hun debuutalbum 'Moonshine' verscheen op 19 februari 2012. Met dit album werden ze in Nederland bekend. Ze gaven vele concerten. Ze hielden releasefeesten in Rotown Rotterdam en Paradiso Amsterdam. Ze zijn één van de huidige, spannende bands, die met elektrische gitaren en psychedelische synth-drones werken. Hun originele, alternatieve muziek stimuleert en is zielsdiep zinvol.

'Moonshine' bevat naast de titelsong o.a. de songs 'Geest Over Materie', 'Tree House', 'Alina', 'Junction' en 'Stormen en Twijfel'. Elma bespeelt de gitaar, de bas en de synthesizer. Benjamin Schaipp doet de drums, net als Ruben van Asselt, die ook de percussie doet op 'Meedogenloze' en 'Geest Over Materie'. Asker Bjork doet de drums op 'Tree House'. Jaap Rovers doet de viool op alle nummers, minus 'Junction', waarop Nadia Sardjoe de viool bespeelt. Mink Steekelenburg doet de piano en de achtergrondzang en Rikke Korswagen doet de gitaar, basgitaar, banjo en zang.

In februari 2015 wonnen ze de Grand Prix du Jury en de Prix web op het Parisien Festival Génération réservoir 2015. Elma is tijdens het zingen van 'Sister Don't You Cry' zichtbaar in haar element en ze weet het publiek te betoveren. Hun muziek heeft een psychedelisch karakter met invloeden van folk, blues, indie rock en bluegrass. Rikke is geïnspireerd door de folklorist en etnomusicoloog Alan Lomax (1915 - 2002), die duizenden volksliedjes opnam. Als kind luisterde Rikke daarnaar.

Op 10 oktober 2015 verscheen hun tweede album 'DODO'. Inderdaad die uitgestorven, maffe vogel. Voor dit zeer intrigerende en blijvend verrassende album verbleven ze twee weken in een riant landhuis, de bastille Le Vallon in de Provence. Liesbeth van der Vlegel maakte een verrijkende en heldere documentaire van de totstandkoming van 'DODO'. 'Het is beter nog dan ik had verwacht', zegt Elma, 'ik wist niet dat we dit eigenlijk konden, tja, ik ben gewoon heel blij met hoe het klinkt!'. Ik vind vooral de galmelementen erg mooi en het mysterieuze en mystieke van het totaalbeeld. De nummers zijn in de diverse kamers van het prachtig gelegen landhuis opgenomen.

'DODO' bevat o.a. 'Sister Don't You Cry', 'Press Play', met de hoge stem van Elma, die zinderend door merg en been gaat, 'Take Us', 'Find Love', 'Vendetta', 'Home', 'Float' en 'The Great Beyond'. 'The Great Beyond' verscheen eerder als een single en doet mij direct denken aan 'Break On Through (To The Other Side)' van The Doors. Spiritueel en sjamanistisch. Op 13 januari 2016 speelden ze een uur in café 'Drie Gezusters' aan de Grote Markt in Groningen. In 2016 speelden ze ook op het Bevrijdingsfestival in Rotterdam. Ze maakten de soundtrack voor de short filminstallatie 'All Along The Watchtower' van Margo Onnes, cineast en museumdocent bij het Stedelijk Museum Schiedam. Dat was in TENT Rotterdam, Witte de Withstraat 50. Ze maakten ook een soundtrack voor een show van de schrijfster/performer Elfie Tromp.

Op 31 december 2010 verscheen hun derde album 'Half Way Station' met o.a. 'Remember What You Said', 'Monsters', 'Last Friday', 'Food For Monkeys', 'Lily', 'Fresh Cold Water' en 'New Good Boy'. Dit album verscheen in eigen beheer. Ze werken soms ook met danseressen en zelfgemaakte instrumenten.

Half Way Station ging op tournee naar Copenhagen, Odense en Hamburg, samen met hun Deense vrienden van de band Workers in Songs. Samen met Yip Yip wonnen ze op 25 oktober 2017 de Gouden Guppy Award op het Cinekid Festival. Verder maakten zij de app van het verhaal 'Een Verre Reis' van Toon Tellegen. Ze maakten ook muziek bij de app van 'De Kleine Walvis' van de illustrator Benji Davies. En ze werkten samen met de schrijver Peter Buwalda. Elma en Rikke zijn een liefdespaar en op 13 juli 2019 is hun dochter Rosa Elizabeth geboren. Zij woonden op de Hoogstraat 50b in Rotterdam, maar zij zijn inmiddels naar elders in Nederland verhuisd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 augustus 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)