Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De symbolische vadermoord cum laude begaan

(voor Alice James (1848 - 1892))

Je bent geboren op 7 augustus 1848 in New York City. Jouw vader was de theoloog Henry James sr. en jouw opa William James was een emigrant uit Bailieborough. Jouw moeder was Mary Robertson Walsh. Jouw oudere broers waren William, Henry, Garth en Robertson. William werd een filosoof/psycholoog en Henry werd een wereldberoemde romanschrijver. Jij werd een filosoof en dagboekschrijfster. Als kind had jij al veel last van jouw psychologische en fysieke hindernissen en gebreken, die jouw hele leven van kracht bleven. Rond 1866 kreeg je jouw eerste aanvallen van hysterie en kreeg je in New York therapie. In gedachten worstelde je tussen vadermoord en suïcide.

Jij woonde tot het overlijden van jouw ouders bij hen in huis. Van 1873 tot 1876 deed jij thuis een studie geschiedenis via een correspondentieschool voor vrouwen in Boston. Deze school was opgericht in 1873 door de schrijfster/pedagoge Anna Eliot Ticknor. Haar vader George Ticknor was professor Belles-Lettres aan de Harvard University en een Hispanist. Haar moeder Anna Eliot was een schrijfster. In het huis van de Ticknor's aan de Park Street in Boston bevond zich een uitleenbibliotheek. Het hoofd van de afdeling geschiedenis was de pedagoge Katharine Peabody Loring, die vanaf december 1873 levenslang jouw gezelschapsvriendin was. Zij is geboren op 21 mei 1849 in Beverly, Massachusetts.

Vanaf 1875 was jij de collega van Katharine, die jij 'a most wonderful being' noemde. In het voorjaar van 1880 reisde je met haar o.a. naar de White Mountains in New Hampshire. Volgens jou bezat zij een brute superioriteit in combinatie met alle uitgesproken vrouwelijke deugden. Op 21 mei 1881 gingen jullie samen naar Engeland. Op 30 mei waren jullie er. Na een verblijf in het Star and Garter Hotel in Richmond gingen jullie op 18 juli naar het huis van de Harvard-botanicus Asa Gray en Jane Loring Gray, de tante van Katharine. Eind juli gingen jullie naar Sevenoaks en midden augustus naar 10 Clarges Street in Londen. Begin september 1881 reisden jullie met jouw broer Henry naar 3 Bolton Street in Londen. Eind september 1881 waren jullie in Amerika terug.

Jouw moeder overleed op 29 januari 1882, waarna jouw vader ook wilde sterven en hij vadsig werd. Henry sr. was een bewonderaar van de filosoof Charles Fourier, die in 1837 het woord 'feminisme' bedacht. Charles was een oprichter van het Utopisch socialisme, samen met o.a. de politiek/economisch theoreticus Henri de Saint-Simon, de filosoof Étienne Cabet en de textielfabrikant Robert Owen. Jouw vader was o.a. voor de afschaffing van de slavernij en voor de liberalisering van de scheiding. Jouw vader overleed op 18 december 1882 in zijn residentie aan de Vernon Street in Boston.

In 1884 verhuisde jij met Katharine naar Engeland. Katharine was bevriend met de schrijfster Annie Adams Fields, de weduwe van de uitgever James Thomas Fields, die in 1881 was overleden. Na zijn overlijden woonde ze samen met de zachtaardige, lieftallige, aantrekkelijke schrijfster/dichteres Sarah Orne Jewett, met wie Katharine ook bevriend was. Annie en Sarah hadden een lesbische relatie met elkaar. Ze woonden op 148 Charles Street in Boston, waar ze met veel artistieke rijkdommen waren omringd. Katharine en jij waren ook een lesbisch stel, maar dan minder opzichtig en meer en route, dus minder traceerbaar.

Jij had een nauwe band met jouw broer William, die nogal erotisch geladen was, met name door William, die er ook nog eens herhaaldelijk literair op zinspeelde. In een jeugdig liefdessonnet voor jou zei hij zelfdoding te zullen plegen, wanneer jij niet met hem zou trouwen. Hij las dit zelfs aan jullie familie voor. Overigens trouwde hij op 10 juli 1878 met Alice Howe Gibbens, met wie hij vijf kinderen kreeg. Niet lang na zijn huwelijk werd jij ziek. William experimenteerde met chloraalhydraat, amyl nitriet, lachgas (waardoor hij eindelijk Hegel begreep) en Peyote. Hij geloofde in een intermenselijk systeem van veelal conflictueuze instincten, die door ervaringen en door elkaar kunnen evolueren. En hij wist dat telepathie bestaat. Hij hield seances met het spiritualistische trance-medium Leonora Piper.

Toen jij borstkanker kreeg, adviseerde hij jou om in elke dag het kleine goeds te zoeken, alsof je nog een eeuw te leven hebt. Hij wilde dat jij geen pijn zou lijden en hij raadde jou aan om alle vormen van opium/morfine te gebruiken. 'En wees niet bang om een opium-dronkaard te worden!', schreef hij aan jou. Rond 1890 is er een foto van Katharine en jou gemaakt, in het kuuroord Royal Leamington Spa, waar de rivier Leam doorheen stroomt en waar Aleister Crowley geboren is. Je had jarenlang last van hysterische aanvallen en je onderging diverse behandelingen tegen de borstkanker, wat nauwelijks tot niet werkte. Je overleed op 6 maart 1892. Je werd 43 jaar en je bent in de Cambridge Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)