Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een dodensprong met de dood als doel

(voor Constance Fenimore Woolson (1840 - 1894))

Je bent geboren op 5 maart 1840 in Claremont, New Hampshire, vernoemd naar het landhuis 'Claremont', gebouwd in 1774, van Thomas Pelham-Holles, 1st Duke of Newcastle, getrouwd met Lady Harriet Godolphin. Ze hielden daar uitbundige feesten. De schrijfster Farley is ook in Claremont geboren. Zij was bevriend met de schrijfster Sarah Josepha Hale, die het beroemde kindergedicht 'Mary Had a Little Lamb' schreef.

Na het overlijden van drie van jouw zussen door roodvonk verhuisden jullie naar Cleveland, Ohio, vernoemd naar de generaal/vrijmetselaar Moses Cleveland, die de Indianen daar met whisky en kralen suste. Jij studeerde aan het Cleveland Female Seminary en een internaat in New York. Je was een grootnicht van de schrijver James Fenimore Cooper, die beroemd is vanwege zijn historische roman 'The Last of the Mohicans' uit 1757, wat onterecht is bespot door Mark Twain. James was getrouwd met de rijke Susan Augusta de Lancey, met wie hij zeven kinderen kreeg, o.a. Susan Augusta, die een schrijfster werd.

Jij reisde geregeld door de Midwest en de noordoostelijke regio's. In 1869 overleed jouw vader. In 1870 publiceerde je fictie en essays in bijvoorbeeld 'The Atlantic Monthly' en 'Harper's Magazine', wat in juni 1850 voor het eerst verscheen. Het tijdschrift 'Scientific American' is het oudste en verscheen op 28 augustus 1845 voor het eerst. Het was opgericht door de uitvinder/kunstschilder Rufus M. Porter. In 1873 verscheen jouw kinderboek 'The Old Stone House' onder het pseudoniem Anne March. In 1875 verscheen jouw bundel met korte verhalen 'Castle Nowhere: Lake-Country Sketches', geïnspireerd door jouw ervaringen in het gebied van de Great Lakes en dan vooral Mackinac Island in Lake Huron, waar voor de Europese kolonisatie de Odawa-Indianen woonden, die het eiland als de thuisbasis van Gitche Manitou (Grote Geest) beschouwden en er hun opperhoofden begroeven.

Van 1873 tot 1879 was jij 's winters met jouw moeder in St. Augustine, Florida, gesticht in 1565 door de Spanjaarden. De oudste stad van Europese (Spaanse) afkomst in Amerika is Santo Domingo op de Dominicaanse Republiek, gesticht in 1492. Daar woonden oorspronkelijk de Taíno-Indianen. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Bartholomew Columbus, de jongere broer van Christoffel, stichtte de nederzetting, die hij La Nueva Isabela noemde, naar de Spaanse koningin Isabella I van Castilië, die samen met haar man Ferdinand II van Aragon in 1492 de reis van Christoffel Columbus financierde. Christoffel bereikte op 12 oktober 1492 San Salvador, waar de zachtaardige Lucayan-Indianen woonden, die al gauw als slaven werden meegenomen. In 1520 waren ze allemaal van de Bahama's verwijderd.

Jij reisde veel in het zuiden van Amerika, wat jou inspireerde tot het maken van korte verhalen, zoals 'Rodman the Keeper: Southern Sketches' uit 1880. Je was bevriend met Henry James. In 1879 overleed jouw moeder en ging jij naar Europa. Je verbleef in hotels in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië. In 1880 verscheen jouw eerste roman 'Anne', wat een bestseller was. Daarna volgden de novelle 'For the Major' en de romans 'East Angels', 'Jupiter Lights' en 'Horace Chase'. In de winter van 1889-1890 reisde je naar Griekenland en Egypte, waar je reisverhalen over schreef.

In 1893 huurde jij een weelderig appartement aan het Canal Grande in Venetië. Je leed aan een diepgewortelde, onuitroeibare depressie en je had last van griepverschijnselen, toen je op 24 januari 1894 zelfdoding pleegde door uit een raam op de vierde verdieping te springen. Na jouw wanhopige val leefde je nog iets van een uur. Je werd 53 jaar en je bent in de Protestant Cemetery in Rome begraven. Net als de dichters John Keats en Percy Bysshe Shelley en de biograaf/romancier Edward John Trelawny, die naast de as van zijn geliefde, verdronken vriend Percy Bysshe Shelley is begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 september 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 930Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)